Ανοίγει τον φάκελο των ναρκωτικών η Βουλή-Θέλουν να χτυπήσουν τη διακίνηση

Διογκώνεται όλο και περισσότερο το φαινόμενο των ναρκωτικών στην κοινωνία, με τον αριθμό νεαρών χρηστών, ανάμεσα στους οποίους και ανήλικοι, να χτυπά καμπανάκι στους αρμόδιους, οι οποίοι καλούνται από τη μια να βρουν λύσεις ώστε να βοηθηθούν οι ουσιοεξαρτημένοι και από την άλλη να συλλάβουν και να καταδικάσουν τους εμπόρους, που θεωρείται και η ρίζα του προβλήματος.   

Μπορεί να υπάρχουν αρκετές καταδίκες διακινητών, οι οποίοι όμως σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν και τα εξιλαστήρια θύματα των εμπόρων οι οποίοι εκμεταλλεύονται ευάλωτα άτομα, που αποδέχονται να μεταφέρουν ποσότητες ναρκωτικών για 200 και 1000 ευρώ, κάτι που αποδεικνύεται και μέσα από σωρεία αποφάσεων των Δικαστηρίων, άτομα τα οποία αποτελούν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της πυραμίδας.

Τόσο οι αριθμοί όσο και η αδυναμία στην μείωση του φαινομένου, προκαλεί έντονο προβληματισμό, με το όλο ζήτημα να συζητείται ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, μετά την εγγραφή του θέματος από την βουλεύτρια του Δημοκρατικού Συναγερμού, Φωτεινή Τσιρίδου, ώστε να γίνει μια ολιστική ανασκόπηση γύρω από τα ναρκωτικά και να ενημερωθούν οι βουλευτές για κατασχέσεις, μεταγωγικούς σταθμούς διακίνησης και πρόληψη του φαινομένου χρήσης από άτομα νεαρής ηλικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θορυβημένη η Κυβέρνηση από το σκάνδαλο διαφθοράς-Στην Επιτροπή Νομικών το θέμα

Μιλώντας στον REPORTER, η κ. Τσιρίδου, εξήγησε ότι η έξαρση των ναρκωτικών είναι τραγικοί και οι αριθμοί των ναρκωτικών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι σοκαριστικοί. «Θέλουμε να δούμε όλα τα στοιχεία, τη δουλειά της ΥΚΑΝ, η οποία από τα νούμερα φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ καλή. Λόγω της έξαρσης θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και το νομοθετικό πλαίσιο», ανέφερε η κ. Τσιρίδου.

Τόνισε επίσης πως, «υπάρχει αύξηση στην κάνναβη κατά 84% ή ακόμα αύξηση 57% σε άλλες ουσίες. Φαίνεται επίσης ότι έχουμε εμπλοκή από ανήλικους και νεαρούς, κάτι το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε. Χρειάζεται τροποποίηση η Εθνική Στρατηγική, ενώ θα δούμε κατά πόσον μπορούμε να βοηθήσουμε όσον αφορά τις νομοθεσίες που έχουν ποινές και αν θα μπορούσαν κάποιοι χρήστες να παραπέμπονται απευθείας σε θεραπεία, εκείνη να είναι η ποινή τους. Την ίδια ώρα, πρέπει να αυξηθούν οι ποινές σε διακινητές, αυτό όμως θα φανεί μετά τη συζήτηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόταση νόμου για αλλαγή στη σειρά αγορεύσεων σε δίκες-Τι προνοεί

«Με σοκάρει η εμπλοκή ανηλίκων»

Την ίδια ώρα, εκείνο το οποίο ανησυχεί περισσότερο την βουλεύτρια, είναι η εμπλοκή ανηλίκων, που με βάση στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, εντοπίστηκαν πολλοί διακινητές και χρήστες ηλικίας από 14 μέχρι 18 ετών.

«Μόνο φέτος εντοπίστηκαν 24 ανήλικοι να εμπλέκονται σε περιπτώσεις ναρκωτικών, κάτι που ανησυχεί τόσο τη Νομική Υπηρεσία, όσο και την ΥΚΑΝ. Το ζήτημα των ναρκωτικών είναι από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτό είναι το συμπέρασμά μου από συνομιλία που είχα με τον Γενικό Εισαγγελέα και πρέπει να δούμε πως κλείνουμε παράθυρα», σημείωσε η κ. Τσιρίδου.

Ένα άλλο πρόβλημα που έθιξε και το οποίο θα σχετίζεται με τα ναρκωτικά, αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, δημιουργεί πονοκέφαλο στις Αρχές και χρειάζεται να γίνουν περισσότεροι έλεγχοι.

«Πρέπει να δούμε πως θα γίνουν περισσότεροι έλεγχοι, ενώ είμαι σε επαφή και με το λιμάνι για να δούμε πως μπορεί να βοηθήσει περισσότερο την ΥΚΑΝ. Η καταστολή είναι σημαντική, αλλά και η πρόληψη είναι σημαντική, ως επίσης και η συνεργασία που έχει η Υπηρεσία με τα λιμάνια και με διεθνείς συνεργασίες. Πρέπει να δούμε που έχουμε τα κενά και να τα καλύψουμε νομοθετικά».

Στάθηκε ακόμα και στο θέμα των οριοφυλάκων, οι οποίοι όπως υπέδειξε, «πρέπει να συνδυαστεί αυτό που ψηφίσαμε την Πέμπτη, με την συνεδρίαση για τα ναρκωτικά. Δηλαδή πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τους 300 να έχουν έγνοια και τη διακίνηση. Δώσαμε τα εργαλεία στην Αστυνομία και ξέρουμε ότι είναι για το μεταναστευτικό, αλλά πρέπει να μας ενημερώσουν αν μέσα από την εκπαίδευσή τους, θα το χειριστούν κι αυτό».

Δειτε Επισης

BINTEO: Πήγε για κούρεμα και τον πήρε ο ύπνος-Η απόφαση του κουρέα που έγινε viral
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα