Πρόταση νόμου για αλλαγή στη σειρά αγορεύσεων σε δίκες-Τι προνοεί

Την τροποποίηση του νόμου, ώστε να συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και για να σταματήσει η διάκριση σε βάρος της υπεράσπισης του εκάστοτε κατηγορουμένου σε δικαστικές διαδικασίες, επιχειρεί πρόταση νόμου των βουλευτών, Κωστή Ευσταθίου και Πανίκου Λεωνίδου.

Η πρόταση των βουλευτών της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, η οποία θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, έχει στόχο μετά την ολοκλήρωση της κλήτευσης μαρτύρων σε μια δίκη, να αγορεύει πρώτη η Κατηγορούσα Αρχή και κατόπιν η υπεράσπιση του κατηγορούμενου.

Τη δεδομένη στιγμή με βάση τον περί Ποινικής Δικονομίας Νόμο, πρώτη αγορεύει η πλευρά που κλητεύει τελευταία μάρτυρα, που σχεδόν πάντα είναι η πλευρά του κατηγορούμενου, εκτός κι αν το πρόσωπο που κατηγορείται αποφασίσει να μην καλέσει μάρτυρα υπεράσπισής του. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Κατηγορούσα Αρχή, δεν αγορεύει αυτόματα πρώτη, αλλά έχει την διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει κατά πόσον θα αγορεύσει πριν ή μετά τον συνήγορο υπεράσπισης.

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε ότι «ο λόγος που κατατέθηκε η συγκεκριμένη πρόταση, είναι προφανής και λέει ότι υπάρχει μια Αρχή, η οποία λέει ότι εκείνος ο οποίος φέρει ευθύνη να αποδείξει κάτι στα Δικαστήρια, αγορεύει πρώτος. Η Κατηγορούσα Αρχή είναι αυτή που έχει το βάρος να αποδείξει την ενοχή του κατηγορούμενου προσώπου, άρα πρέπει να αγορεύει πρώτη, όπως γίνεται στο εξωτερικό και μετά αγορεύει ο δικηγόρος του κατηγορούμενου».

Όπως τόνισε ο κ. Ευσταθίου, στην Κύπρο, η ποινική δικονομία λέει ότι εκείνος που φέρνει τελευταίος μάρτυρα, αγορεύει πρώτος. Εκτός εάν είναι εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα που θα φέρει τελευταίος μάρτυρα, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν θα αγορεύσει πρώτος ή τελευταίος ο Γενικός Εισαγγελέας». Είναι η άποψή του κ. Ευσταθίου, όπως και του κ. Λεωνίδου, ότι «δεν έπρεπε αυτό το προνόμιο καν να υπάρχει. Είναι προνόμιο επί Αγγλοκρατίας και δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η δυσμενής διάκριση κατά της υπεράσπισης».

Πρόταση και για άμεση καταχώρηση σε ήσσονος σημασίας αδικήματα

Την ίδια ώρα, ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, αναμένεται να τεθεί και δεύτερη πρόταση νόμου, του Κωστή Ευσταθίου, με βάση την οποία για ήσσονος σημασίας αδικήματα, που προβλέπουν ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μήνες και χρηματική ποινή, να καταχωρούνται άμεσα ενώπιον Δικαστηρίου.

Εκείνο που παρατήρησε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ και δικηγόρος, είναι ότι οι Αρχές μπορεί να καταχωρήσουν τέτοιας φύσεως αδικήματα ακόμα και μετά από δύο ή τρία χρόνια, με το διάστημα που έχει παρέλθει να είναι πολύ μεγάλο.

Όπως εξήγησε, «για παράδειγμα κάποιος που ποδηλατεί χωρίς να έχει φανό στο ποδήλατό του, εμείς λέμε ότι πρέπει εκείνα τα αδικήματα να τα καταχωρεί έγκαιρα η Αστυνομία. Δεν μπορεί να έρχεται μετά από χρόνια να τα καταχωρεί και να σε παίρνει στα Δικαστήρια, γιατί πρέπει να εκδικάζονται γρήγορα».

Σημείωσε πως «έγινε μια τροποποίηση νόμου πριν τρία χρόνια, έπειτα από δική μου πρόταση, η οποία λέει ότι αυτά τα αδικήματα που επισύρουν φυλάκιση ή τρεις ή έξι μήνες, θα πρέπει να τα φέρνει η Αστυνομία στο Δικαστήριο, είτε σε έξι μήνες, είτε σε ένα χρόνο. Αυτά τα αδικήματα προβλέπουν ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή και επειδή στην Κύπρο βάζουμε χρηματική ποινή όπως μας έρθει εκείνη την ώρα, παρουσιάζεται το φαινόμενο ένα αδίκημα να εμπίπτει στις πρόνοιες αυτής της νομοθεσίας για γρήγορη εκδίκαση, με βάση την ποινή φυλάκισης, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο με τη χρηματική ποινή που προβλέπεται».

Τόνισε πως, «προβλέπεται ποινή φυλάκισης τριών μηνών και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ. Εάν το χρηματικό πρόστιμο που προβλέπει είναι 600 ή 1000 ευρώ, μέχρι τώρα δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία, διότι θα πρέπει να εφαρμόζεται και η ποινή φυλάκισης και η ποινή η χρηματική».

Καταλήγοντας, ο κ. Ευσταθίου τόνισε πως «εμείς λέμε εάν είναι ένα από τα δύο, δηλαδή φτάνει η ποινή φυλάκισης των τριών μηνών, ανεξαρτήτως του ποσού της χρηματικής ποινής, τότε εφαρμόζεται η διάταξη περί παραγραφής, να εκδικάζεται γρήγορα δηλαδή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»