Οι καταθέσεις μητέρας και αδελφής στη δίκη του τέως Κιτίου και η αντεπίθεση Πική

Mε τις καταθέσεις της μητέρας και της αδελφής της παραπονούμενης, συνεχίστηκε το πρωί η δίκη του τέως Μητροπολίτη Κιτίου, για άσεμνη επίθεση, που σύμφωνα με το θύμα διαπράχθηκε το 1981, όταν εκείνη ήταν 16 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέσπασε σε κλάματα η μητέρα της παραπονούμενης-Κατέθεσε και η αδελφή της

Κατά τη διάρκεια της σημερινής δικάσιμου, τόσο η μητέρα, όσο και η αδελφή της παραπονούμενης επιχείρησαν να αναφερθούν στα γεγονότα όπως τα βίωσαν πριν 40 χρόνια, ωστόσο, ιδιαίτερα η μητέρα του φερόμενου θύματος, σε κάποιες στιγμές ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, ενώ μόλις ολοκληρώθηκε η κατάθεσή της και η αντεξέτασή της από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Μιχάλη Πική, ξέσπασε σε κλάματα.

Η μητέρα της παραπονούμενης, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία, αναφέρθηκε στο θάνατο του συζύγου της, που την οδήγησε, μετά από υπόδειξη του γείτονά της να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Μητρόπολη, η οποία προσέφερε επίδομα στα ορφανά, ενώ ανέφερε ότι έστειλε την 16χρονη κόρη της στον Μητροπολίτη, για να λάβει το συγκεκριμένο επίδομα.

Στην κατάθεσή της, η ηλικιωμένη σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κόρη της πήγε στον Μητροπολίτη πάνω από μία φορά, ενώ εντός της αίθουσας προσδιόρισε ότι αυτές οι φορές ήταν συνολικά πέντε.

Παράλληλα, περιέγραψε τις σκηνές που έζησε μετά την τελευταία φορά που επέστρεψε η κόρη της στο σπίτι, από συνάντηση με τον τέως Κιτίου, υποστηρίζοντας ότι έκλαιγε σαν υστερική και αναγκάστηκαν να καλέσουν γιατρό, ώστε να της χορηγήσει ένεση, για να καθησυχαστεί. «Η κόρη μου, δηλαδή η παραπονούμενη, δεν το ξεπέρασε ποτέ. Έπινε χάπια για την κατάθλιψη», είπε η μάρτυρας.

Αφότου στην μητέρα της παραπονούμενης τέθηκε η ερώτηση από την Κατηγορούσα Αρχή, γιατί δεν κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία τότε, απάντησε πως «τότε ο γαμπρός μου ρώτησε και δικηγόρο και του είπε μην τα βάλλετε με την Εκκλησία. Ήρθα για να πω την αλήθεια, δεν ήρθα για να πω ψέματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι παρεμβάσεις και το «λέει ψέματα» του τέως Κιτίου στη δίκη-Καταθέτει ενόρκως

Στην αντεπίθεση ο Πικής

Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Μιχάλης Πικής, ο οποίος στάθηκε κυρίως σε δύο σημεία της κατάθεσης της μάρτυρος. Το πρώτο, αφορούσε τις φορές που πήγε η κόρη της στο γραφείο του Μητροπολίτη, τις οποίες προσδιόρισε κατά την κατάθεσή της ενώπιον Δικαστηρίου, αλλά και στο γιατί δεν πήγε να το καταγγείλει στην Αστυνομία από τότε.

Σε ότι αφορά στο πρώτο, διερωτήθηκε εάν η κόρη της είναι αυτή που της ανέφερε τις πέντε φορές, με την μάρτυρα να απαντά, «γιατί δεν μπορώ να θυμάμαι εγώ;». Τότε ο κ. Πικής της υπέδειξε πως «στην κατάθεση δεν είπατε πέντε...», με την μάρτυρα να ανταπαντά ότι τότε ήταν απρόοπτη η επίσκεψη της Αστυνομίας, που ήθελε να της λάβει κατάθεση και δεν τα θυμόταν καλά.

Συνήγορος υπεράσπισης: Δεν σας τηλεφώνησε η Αστυνομία ότι θα έρθει;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.

Συνήγορος υπεράσπισης: Δεν είναι αλήθεια ότι ο λόγος που είπατε στην κατάθεση σας πήγε από μια φορά είναι επειδή δεν θυμόσασταν;

Μάρτυρας: Εκείνη την ώρα δεν το έλαβα υπόψη, μετά που συγκεντρώθηκα θυμήθηκα κάποια πράγματα.

Συνήγορος υπεράσπισης: Το πέντε φορές δεν σας το είπε πρόσφατα η κόρη σας;

Μάρτυρας: Εγώ ξέρω όταν μίλησα με το παιδί μου, θυμήθηκα τις πέντε φορές και τι συνέβη την τελευταία φορά και εύχομαι να μην πάθουν τα παιδιά σου, ότι έπαθε το δικό μου.

Ακολούθως, η μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει εάν κάθε μια από τις πέντε φορές που επέστρεφε η κόρη της από τον Μητροπολίτη, την ρωτούσε τι έγινε και κατά πόσον της έδωσε τα λεφτά από το βοήθημα. Όπως υποστήριξε η μάρτυρας, η πρώτη φορά που την ρώτησε ήταν την τρίτη φορά που πήγε σε συνάντηση, με την κόρη της να της λέει ότι κάτι δεν της αρέσει σε αυτόν τον άνθρωπο, εννοώντας τον Μητροπολίτη, ενώ το ίδιο συνέβη και την επόμενη φορά, όπως είπε.

Συνήγορος υπεράσπισης: Πήγαινε, ερχόταν, δεν τη ρώτησε τι έγινε με τα λεφτά;

Μάρτυρας: Δεν τη ρώτησα, μιλούσα με τον γείτονα που του είχα εμπιστοσύνη.

Συνήγορος υπεράσπισης: Δεν ρώτησε τον γείτονα;

Μάρτυρας: Μου είπε ότι θα πήγαινε και θα του τα έσυρνε να μου τα φέρει.

Συνήγορος υπεράσπισης: Άρα γιατί πήγαινε η κόρη σου αφού θα σου τα έφερνε ο γείτονας τα λεφτά;

Μάρτυρας: Μου είπε ότι μιλούσε για τη θρησκεία.

Συνήγορος υπεράσπισης: Σας υποβάλλω ότι αυτά που λέτε για τον γείτονα δεν ισχύουν.

Μάρτυρας: Σου απαγορεύω να μου λες ότι λέω ψέματα. Ξέρει όλη η Λάρνακα την τιμιότητά μου. Δεν καθόμουν στο σπίτι μου και τα σκέφτηκα τούτα όλα.

Συνήγορος υπεράσπισης: Την πέμπτη φορά, είπατε ότι η κόρη σας, σας περιέγραψε τι έγινε και ότι μετά καλέσατε τον γιο του γείτονα που ήταν γιατρός. Δεν θυμάστε λέτε ποιοι ήταν μπροστά. Η κόρη σας η άλλη δεν ήταν γιατί;

Μάρτυρας: Tην καλέσαμε και ήρθε λίγη ώρα μετά.

Συνήγορος υπεράσπισης: Άρα πρώτα έδωσε ο γιατρός τα ηρεμιστικά και μετά ήρθε η κόρη σας;

Μάρτυρας: Ήρθε μετά. Της τηλεφωνήσαμε και ήρθε.

Aκολούθως, η μάρτυρας κλήθηκε να τοποθετηθεί γιατί δεν πήγε να καταγγείλει το περιστατικό στην Αστυνομία και αναφέρθηκε στον δικηγόρο, στον οποίο απευθύνθηκε η άλλη της κόρη και ο γαμπρός της, ο οποίος τους απέτρεψε, όπως ισχυρίστηκε, λέγοντας τους, «να μην τα βάζουν με την εκκλησία».

Τότε ο κ. Πικής υπέβαλε στην μάρτυρα ότι ουδέποτε πήγε κάποιος σε δικηγόρο και τα όσα ανέφερε είναι εκ των υστέρων σκέψεις, με την μάρτυρα να διαμηνύει ότι είναι της εκκλησίας και δεν λέει ψέματα, ενώ σημείωσε πως τώρα που το κατήγγειλε η κόρη της δεν την πιστεύουν.

Το ημερολόγιο ενεργείας και τα «όχι δεν υιοθετώ»

Αφού υπήρξε ολιγόλεπτη διακοπή για να παρηγορήσει η παραπονούμενη και η αδελφή της την μητέρα τους, η οποία ξέσπασε σε κλάματα, η διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση της αδελφής, η οποία στάθηκε κυρίως στις ενέργειες της, μετά την καταγγελλόμενη άσεμνη επίθεση.

Όπως ανέφερε, πήρε τηλέφωνο τον Μητροπολίτη, παριστάνοντας την αδελφή της και ο πρώην σύζυγός της ηχογραφούσε τη συνομιλία, την οποία μετά πήραν μαζί σε δικηγόρο, όπως υποστήριξε και εκείνος τους απάντησε ότι δεν πρέπει να τα βάλουν με την εκκλησία, αφού «είναι μισή Κυβέρνηση αυτός».

Κατά την αντεξέτασή του, ο συνήγορος του τέως Μητροπολίτη Κιτίου, ρώτησε αρχικά την μάρτυρα εάν πριν δώσει κατάθεση επικοινώνησε με τις Αρχές ζητώντας να μιλήσει στην Αστυνομία για το περιστατικό, με την ίδια να επιβεβαιώνει.

Αυτούσιος ο διάλογος:

Συνήγορος Υπεράσπισης: Εκτός από την κασέτα, κάνατε στο τηλέφωνο αναφορά για το τι συνέβη στην αδελφή σας;

Μάρτυρας: Όχι, εγώ ζήτησα να δώσω γραπτή κατάθεση...

Συνήγορος Υπεράσπισης: Τους πήρατε τηλέφωνο και τους είπατε ότι έχετε μια κασέτα με τον Μητροπολίτη;

Mάρτυρας: Όχι, τους είπα ότι είμαι σημαντικός μάρτυρας για την υπόθεση και ότι έκανα κασέτα τον Μητροπολίτη.

Συνήγορος Υπεράσπισης: Είπατε ότι είσαστε συγγενείς πρώτου βαθμού; Όχι ότι είστε αδελφή της;

Μάρτυρας: Δεν τους είπα γιατί ήταν από το τηλέφωνο.

Συνήγορος Υπεράσπισης: Τι σχέση έχει; Γιατί δεν είπατε είμαι αδελφή της;

Μάρτυρας: Το είπα στην κατάθεσή μου. Δεν είχα να κρύψω κάτι.

Συνήγορος Υπεράσπισης: Σε ημερολόγια της Αστυνομίας, εκείνη τη μέρα τους είπατε ''θέλω να προσθέσω κάτι για τις καταγγελίες κατά του Κιτίου. Το 1987 ανιψιά μου δέχθηκε επίθεση από τον Μητροπολίτη''. Το είπατε;

Μάρτυρας: Όχι, δεν το είπα.

Συνήγορος Υπεράσπισης: Παρακάτω, λέτε ότι κλείδωσε την πόρτα ο Μητροπολίτης και επιτέθηκε στην ανιψιά της. Το είπατε;

Μάρτυρας: Όχι, ότι είπα στην κατάθεσή μου.

Συνήγορος Υπεράσπισης: Άρα, είναι η θέση σας ότι όλα αυτά που μας είπατε ότι δεν είπατε στο αστυνομικό όργανο, είναι αποκύημα της φαντασίας του;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω αν ήταν αποκύημα της φαντασίας του. Είμαι τόσο παλαβή να μην θυμάμαι πότε πέθανε ο πατέρας μου; Από τη στιγμή που αυτό το πράγμα δεν το υπέγραψα, δεν το υιοθετώ.

Συνήγορος Υπεράσπισης: Σας υποβάλλω ότι λέτε ψέματα κ. Μάρτυρας.

Μάρτυρας: Δεν σας επιτρέπω να μου λέτε ότι λέω ψέματα. Δεν ήμουν αθκιασερή να έρτω δαμέ να περάσω την ώρα μου.

Ο κ. Πικής διερωτήθηκε γιατί δεν έχει τις κασέτες η μάρτυρας με την ίδια να εξηγεί ότι αφότου χώρισαν με τον πρώην σύζυγό της, δεν ζήτησε να τις πάρει. Τότε, ο συνήγορος του τέως Μητροπολίτη της υπέδειξε πως στις κασέτες ακούγεται η φωνή της, όπως λέει και ρώτησε ξανά γιατί δεν τις πήρε, με την μάρτυρα να αναφέρει, «μετά που μας είπε ο δικηγόρος δεν μπορούσε να γίνει κάτι, δεν ασχοληθήκαμε. Δεν μιλούσαμε μετά για αυτό το θέμα, η αδελφή μου είχε ψυχολογικά προβλήματα από το περιστατικό».

Ως προς την αναφορά ότι ο δικηγόρος τους είπε να μην πάνε να καταγγείλουν, ο κ. Πικής, απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι τον γνωρίζει προσωπικά και «είναι ντροπή που πιάνετε στο στόμα σας ένα τέτοιο δικηγόρο», με την μάρτυρα να απαντά, «ντροπή είναι που κάθεται ο πελάτης σας εδώ και μας βλέπει».

Η μεταφορά της κασέτας στην εφημερίδα

Ακολούθως η μάρτυρας κλήθηκε να μιλήσει και για το ότι ο πρώην σύζυγός της πήρε την κασέτα σε εφημερίδα για να δημοσιευτεί, λέγοντας πως κι εκεί τους αρνήθηκαν, επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε ο δικηγόρος, ότι «δεν τα βάζεις μαζί του».

Συνήγορος Υπεράσπισης: Πήγατε σε δικηγόρο λέτε ότι σας είπε να μην πάτε στην Αστυνομία, αλλά πήγατε στην εφημερίδα.

Μάρτυρας: Μάλιστα.

Συνήγορος Υπεράσπισης: Γιατί δεν πήγατε στην Αστυνομία τότε;

Mάρτυρας: Δεν ξέρω αν ήταν εδώ να σας απαντήσει ο ίδιος.

Συνήγορος Υπεράσπισης: Δεν αναφέρετε στην κατάθεσή σας για την εφημερίδα.

Μάρτυρας: Δεν τη θυμόμουν.

Συνήγορος Υπεράσπισης: Πότε το θυμηθήκατε;

Μάρτυρας: Μετά που το διάβασα στον REPORTER την κατάθεση της αδελφής μου άρχισα να θυμούμαι και άλλα πράγματα στην κατάθεση της αδελφής μου στο δικαστήριο.

Συνήγορος υπεράσπισης: Μήπως το θυμηθήκατε γιατί προστέθηκε μετά;

Μάρτυρας: Το θυμήθηκα γιατί το διάβασα στον REPORTER. Άκουσα δεξιά αριστερά ότι υπάρχει η κατάθεση της αδερφής μου στον REPORTER.

Συνήγορος υπεράσπισης: Πότε θυμηθήκατε αυτό με την εφημερίδα;

Μάρτυρας: Μετά που διάβασα στον REPORTER, θυμήθηκα ότι πήγαμε στον δικηγόρο.

Συνήγορος υπεράσπισης: Στην κατάθεσή σας θυμηθήκατε ότι πήγε ο αρραβωνιαστικός σας. Ότι πήγατε κι εσείς μαζί του, δεν το θυμηθήκατε στην κατάθεση;

Μάρτυρας: Δεν το θυμόμουν, κ. Πική.

Συνήγορος υπεράσπισης: Πότε διαβάσατε REPORTER;

Μάρτυρας: Πριν λίγες μέρες, όταν έδωσε κατάθεση η αδερφή μου. Δεν θυμάμαι ακριβώς πότε.

Συνήγορος υπεράσπισης: Μετά που διαβάσατε, ζητήσατε να κάνετε προσθήκη στην κατάθεσή σας από την Αστυνομία;

Μάρτυρας: Όχι, γιατί δεν ήξερα αν μπορώ να κάνω αυτό το πράγμα.

Σημειώνεται ότι ο Μιχάλης Πικής υπέβαλε στη μάρτυρα ότι ο κατηγορούμενος ουδέποτε επιτέθηκε στην αδελφή της, αλλά και όσα ανέφερε στο Δικαστήριο, δεν συνέβησαν, αφού αν συνέβαιναν θα πήγαιναν στην Αστυνομία.

Τότε η μάρτυρας απάντησε, «ο πρώην άντρας μου ήταν προστάτης της οικογένειας και κάναμε ό,τι μας έλεγε. Αν ήταν σήμερα, μπορούσα να πιάσω και μαχαίρι».  

Στην επόμενη δικάσιμο, την ερχόμενη Πέμπτη, θα καταθέσει ο γιατρός, που χορήγησε ένεση στο θύμα, μετά την τελευταία του συνάντηση με τον Μητροπολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»