Όσα κατέθεσε η παραπονούμενη κατά του τέως Κιτίου και το φραστικό επεισόδιο

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη διαδικασία, η παραπονούμενη που κατήγγειλε τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου, Χρυσόστομο, για άσεμνη επίθεση, που υποστηρίζει ότι έλαβε χώρα πριν περίπου σαράντα χρόνια, όταν ήταν ακόμα ανήλικη, κατέθεσε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δεν με νοιάζουν οι αποζημιώσεις, ακόμα κι αν πάρω θα τα δώσω σε μωρά...»

Η παραπονούμενη, με δάκρυα στα μάτια, αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στα όσα υποστηρίζει ότι βίωσε, ενώ όταν της ζητήθηκε να δείξει τον κατηγορούμενο, που βρισκόταν εντός της αίθουσας και παρακολουθούσε ατάραχος τη διαδικασία, σήκωσε το χέρι και χωρίς να τον βλέπει επιβεβαίωσε ότι για τα όσα είχε προηγουμένως μιλήσει, πρωταγωνιστής ήταν ο τέως Μητροπολίτης.

Στην κατάθεση της, η παραπονούμενη έδωσε λεπτομέρειες των όσων συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1981, αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα της και σημείωσε ότι μετά την παρότρυνση φίλων της οικογένειας, επισκέφθηκε τον τότε Μητροπολίτη για να πάρει οικονομική βοήθεια από ταμείο για ορφανά.

Όπως κατέθεσε στο Δικαστήριο, ο τότε Μητροπολίτης Κιτίου άρχισε να την παρενοχλεί. Κατέθεσε επίσης ότι τις συναντήσεις τους, τις κανόνιζε πάντα απογεύματα Σαββάτου, προφανώς για να λείπει το προσωπικό της Μητρόπολης και την υποδεχόταν ο ίδιος στο γραφείο του, αφού της άνοιγε την πόρτα της Μητρόπολης, όπως υποστήριξε.

Όπως τόνισε, επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη συνολικά πέντε φορές, ενώ όταν ανέφερε την παρενόχληση που δεχόταν δεν γινόταν πιστευτή. Ανέφερε ακόμα στο Δικαστήριο, πως από την πρώτη συνάντηση, είχε τη διαίσθηση ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και δεν ήθελε να ξαναπάει, με αποκορύφωμα την ημέρα που, όπως ισχυρίστηκε, ο Μητροπολίτης της επιτέθηκε άσεμνα.

Σημείωσε ακόμα ότι, στη συνέχεια, σε κατάσταση πανικού μετέβη περπατητή στο σπίτι της, όπου ήταν η μητέρα της, ωστόσο δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη, από τα όσα συνέβησαν, αφού τελούσε υπό πανικό. «Φώναζα σαν υστερική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, στο σπίτι κλήθηκε γιατρός, ο οποίος την ρώτησε τι συνέβη κι εκείνος του είπε, «εμούνταρέ με». Αφού της έβαλαν ένεση, κατάφερε να ηρεμήσει, ωστόσο αποκάλυψε πως από τότε βασανιζόταν, όπως είπε, επειδή δεν κατήγγειλε τον τότε Μητροπολίτη και τελικά αποφάσισε να το κάνει όταν είδε το φως της δημοσιότητας άλλη καταγγελία εναντίον του.  

Η παραπονούμενη αντεξετάστηκε από τον εκπρόσωπο της Γενικής Εισαγγελίας, Άννα Γιάλλουρου, περιγράφοντας το χώρο που συνέβη το περιστατικό, ενώ μεταξύ άλλων και ξεσπώντας σε κλάματα, είπε πως «θέλω για όλα αυτά που έκανε να τιμωρηθεί, τα κουβαλώ μέσα μου τόσα χρόνια».

«Θα βάλω να σε ξιουρίσουν»

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που της τέθηκαν, η παραπονούμενη αναφέρθηκε εξάλλου και στην προσπάθεια του Μητροπολίτη, όπως ισχυρίστηκε, να επικοινωνήσει μαζί της, μετά την πέμπτη και τελευταία φορά που τον επισκέφθηκε.

Όταν η μητέρα της απάντησε το τηλέφωνο, τον απείλησε, όπως είπε ενώπιον Δικαστηρίου, λέγοντας του να μην ξαναπάρει γιατί «θα βάλω να σε ξιουρίσουν».

Μίλησε ακόμα και για την αδελφή της, η οποία τον πήρε τηλέφωνο μαζί με τον σύζυγός της, παριστάνοντας πως ήταν το θύμα και ο Μητροπολίτης, όπως υποστήριξε, της είπε κάποια γλυκόλογα για να την καλοπιάσει.

Τα όσα διαμείφθηκαν, τα κατέγραψαν σε κασέτα και προσπάθησαν να τα δώσουν σε εφημερίδα, όμως η ίδια δεν γνωρίζει τι συνέβη, ούτε σε ποια εφημερίδα τα έδωσαν, αλλά δεν βγήκαν ποτέ στη δημοσιότητα. «Τους είπα σταματάτε. Θέλω να σταματήσει εδώ, δεν μπορώ άλλο. Δεν είμαι κατά της θρησκείας, ούτε της εκκλησίας, είμαι εναντίον αυτού του ανθρώπου».

Παράλληλα, ερωτήθηκε αν έκανε κάποια καταγγελία τότε και είπε χαρακτηριστικά ότι «μας φίμωσαν. Μας έλεγαν μην τα βάλετε με την εκκλησία, που είμαι μεγάλη δύναμη στην Κύπρο».

Πώς αποφάσισε να καταγγείλει

Κληθείσα η μάρτυρας να εξηγήσει στο Δικαστήριο γιατί αποφάσισε να καταγγείλει το περιστατικό, είπε ότι παρακολουθούσε τηλεόραση, όταν ξεκίνησε το κίνημα #metoo κι άκουσε στην τηλεόραση για μια καταγγελία εναντίον ενός τέως Μητροπολίτη.

Αμέσως το μυαλό της πήγε στον τέως Κιτίου, όπως είπε και ανέφερε ότι το μίλησε με τον άντρα της, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του, για ενδεχόμενο στιγματισμό της. Όταν του είπε ότι θα κάνει καταγγελία, ο σύζυγός της της ανέφερε ότι ίσως θα πρέπει να σκεφτεί τον γιο της.

Τότε, η παραπονούμενη αποφάσισε να μιλήσει στο παιδί της, που θεωρούσε ότι δεν γνώριζε το περιστατικό, αφού ποτέ δεν του του είχε πει, όμως όταν του άνοιξε τη συζήτηση, εκείνος της είπε ότι το γνώριζε, αφού την άκουσε μια μέρα να μιλά στο τηλέφωνο και την προέτρεψε να το καταγγείλει στις Αρχές, όπως και έπραξε.

Θέλοντας να σβήσει οποιαδήποτε αιχμή ότι ενδιαφέρεται για αποζημιώσεις, είπε πως, δεν την ενδιαφέρουν τα χρήματα και τόνισε πως «δεν με νοιάζουν τα λεφτά. Ακόμα και αν μου δώσει λεφτά για αποζημίωση, εγώ θα τα δώσω σε μωρά που δέχονται βία».

Φραστικό επεισόδιο μετά το τέλος της διαδικασίας

Αφού η εξέταση της μάρτυρος ολοκληρώθηκε, το Δικαστήριο όρισε την αυριανή ημέρα για αντεξέτασή της παραπονούμενης από τον Μιχάλη Πική, συνήγορο υπεράσπισης του Μητροπολίτη τέως Κιτίου.

Κατά την αναχώρηση των παρευρισκόμενων στην αίθουσα, γυναίκα που καθόταν στο ακροατήριο είπε «αίσχος και ντροπή», απευθυνόμενη στον τέως Κιτίου. Τότε εκείνος αντέδρασε, λέγοντας «σε εσάς» και στη συνέχεια η γυναίκα αποχώρησε από την αίθουσα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου δήλωσε μη παραδοχή στην κατηγορία της άσεμνης επίθεσης κατά της γυναίκας.

Εκδήλωση συμπαράστασης έξω από το Δικαστήριο

Στο μεταξύ γυναίκες και άνδρας από το «Δίκτυο ενάντια στη βία κατά των γυναικών» κρατώντας πανό που έγραφαν «Εμείς αδελφή μας σε πιστεύαμε από την αρχή» και «Τα θύματα έσπασαν τη σιωπή, η δικαιοσύνη ακούει;» πραγματοποίησαν έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εκδήλωση συμπαράστασης στην παραπονούμενη.

Σε δηλώσεις της η Σκεύη Κουκουμά, Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ ανέφερε ότι «είμαστε εδώ γιατί μετά από πολλές αναβολές άρχισε επιτέλους η δεύτερη δίκη εναντίον του τέως Μητροπολίτη Κιτίου για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών. Στην ουσία είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στην παραπονούμενη, η οποία θα καταθέσει σήμερα και νοιώθουμε την υποχρέωση ότι πρέπει να είμαστε εκεί, με την ήσυχη παρουσία μας για να νοιώθει ότι δεν είναι μόνη».

Πρόσθεσε ότι τα συνθήματα που γράφτηκαν στα πανό δεν μπορεί να είναι μόνο σλόγκαν, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η κοπέλα πρέπει να «νοιώθει ότι κάποιοι την πιστεύουν. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί την πιστεύουν απλά λίγοι το εκφράζουν» είπε και σημείωσε πως δεν «θέλουμε να προκαλέσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα την εξέλιξη της εκδίκασης της υπόθεσης».

Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Κουκουμά είπε ότι γνωρίζει και για άλλες γυναίκες που κατήγγειλαν στην Αστυνομία δικά τους περιστατικά, αλλά «για τον ένα ή τον άλλο λόγο ορισμένες είναι συγκρατημένες στο να κάνουν την καταγγελία. Το αποτέλεσμα της πρώτης υπόθεσης, το οποίο αθώωνε το τέως Μητροπολίτη, έχει περάσει μηνύματα ότι τελικά οι γυναίκες δεν θα βρουν το δίκαιο τους και άρα,  ενδεχομένως ποιος ο λόγος να μπουν και στη ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία».

«Καλούμε τις γυναίκες να μιλήσουν αλλά στο τέλος αποτυγχάνουν για διάφορους, είτε νομικίστικους, είτε για άλλους λόγους. Εχουμε περιστατικά που ενθαρρύναμε να καταγγείλουν και στον τομέα του θεάτρου και του αθλητισμού, αλλά στο τέλος για διάφορα νομικίστικα και άλλους λόγους δεν έφτασαν στο  αποτέλεσμα ώστε να δικαιώσουν εκείνες που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης. Θέλουμε να στηρίξουμε και να εμψυχώνουμε τις γυναίκες για να μιλήσουν», είπε η κ. Κουκουμά.

Εξάλλου η δικηγόρος Αργεντούλα Ιωάννου εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του «Δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών», ανέφερε πως «είμαστε εδώ ως Δίκτυο για να παρακολουθήσουμε την ακρόαση της δίκης της κοπέλας η οποία κατέθεσε παράπονο σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον του Μητροπολίτη τέως Κιτίου».

Πρόσθεσε ότι «ως Δίκτυο παρακολουθούμε την υπόθεση και ενδιαφερόμαστε για τη δικαίωση της κοπέλας, ως θύματος βίας ιδιαίτερα προερχόμενη από την Εκκλησία της οποίας ο ρόλος, θα έπρεπε να είναι στην προστασία των αδύνατων ατόμων. Είναι μια υπόθεση που μας εξοργίζει και αυτό που βλέπουμε είναι πως εκεί όπου υπάρχει εξουσία, χρησιμοποιείται σε βάρος των γυναικών».

Επιπρόσθετα, συνέχισε «μας ενδιαφέρει η πορεία της συγκεκριμένης δίκης γιατί παρακολουθούμε συχνά την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία δεσμεύει πλέον τη Δημοκρατία - και νομοθετικά και μετά την κύρωση. Μας ενδιαφέρουν κατά πόσον οι λεπτομέρειες των διαδικασιών που επιβάλλει η Σύμβαση υλοποιούνται και εφαρμόζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία» κατέληξε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική