Οι παρεμβάσεις και το «λέει ψέματα» του τέως Κιτίου στη δίκη-Καταθέτει ενόρκως

Με εντάσεις, αναφορές που αφέθηκε να εννοηθεί ότι το θύμα ψεύδεται, αλλά και με στιγμές που ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου διέκοπτε τον συνήγορό του για να του μιλήσει, συνεχίστηκε η δίκη για άσεμνη επίθεση, στην οποία κατηγορείται ο πρώην Μητροπολίτης και η οποία, σύμφωνα με την καταγγελία της παραπονούμενης, σημειώθηκε πριν από σαράντα περίπου χρόνια, όταν ακόμα ήταν ανήλικη.

Σε μια διαδικασία που κράτησε για πάνω από δύο ώρες, ο δικηγόρος του τέως Μητροπολίτη, Μιχάλης Πικής, σφυροκόπησε με ερωτήσεις την παραπονούμενη, εστιαζόμενος σε σημεία της κατάθεσής της, τα οποία συγκριτικά με κάποια στοιχεία που ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου, διέφεραν, όπως ήταν η θέση του.

Μεταξύ άλλων, το θύμα ρωτήθηκε για το πώς πήγε στον Μητροπολίτη, αλλά και γιατί συνέχισε να πηγαίνει, αφού είχε τη διαίσθηση όπως είπε στην κατάθεση της, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Της ζητήθηκε να αναφερθεί εξάλλου και σε κάποιες λεπτομέρειες που αφορούσαν το γραφείο του Μητροπολίτη, υποβάλλοντάς της, ότι δεν είχε κουμπί, με το οποίο κλείδωνε και ξεκλείδωνε τις πόρτες, όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του το θύμα.

Μετά από κάποιες αναφορές για το χρώμα των επίπλων και τη δομή του γραφείου του Μητροπολίτη, από την παραπονούμενη, ο τέως Κιτίου, που μέχρι εκείνη την ώρα καθόταν ανέκφραστος, παρακολουθώντας τη διαδικασία, αντέδρασε και προσφωνώντας τον δικηγόρο του, ζήτησε να του μιλήσει.

Αφού είχαν στιχομυθία για μερικά δευτερόλεπτα, τότε εκείνος του είπε να ησυχάσει και ρώτησε την μάρτυρα αν της είπε, πότε θα της έδινε τα χρήματα από την Επιτροπή της Μητρόπολης που στήριζε τα ορφανά. Η μάρτυρας απάντησε όχι, διευκρινίζοντας πως εκείνο που της είπε ήταν ότι όταν τα είχε θα της τα έδινε.

Ανέβηκαν οι τόνοι μετά τις αιχμές για ψεύδη

Σε κάποια στιγμή, οι τόνοι ανέβηκαν αφού ο συνήγορος του Μητροπολίτη, άφησε να εννοηθεί ότι η παραπονούμενη λέει ψέματα, με την ίδια να αντιδρά στις αναφορές του και να διαψεύδει ότι εκείνο που ανέφερε ισχύει.

Αυτούσιος ο διάλογος:

Μ. Πικής: Μετά από μια εβδομάδα σας πήρε τηλέφωνο ο Μητροπολίτης να ξαναπάτε. Ρωτήσατε τη μητέρα σας αν τον ρώτησε κατά πόσο είναι έτοιμα τα λεφτά;

Mάρτυρας: Δεν ήμουν εκεί, ήμουν σχολείο.

Μ. Πικής: Δεν ρωτήσατε, αφού λέτε ότι δεν θέλατε να πηγαίνετε.

Μάρτυρας: Όχι, γιατί ήμουν ένα άβουλο μωρό, ένα μωρό που το έπλαθαν οι άλλοι όπως ήθελαν.

Μ. Πικής: Λέτε ότι σε εκείνη τη συνάντηση σας έδειξε φωτογραφίες του σε τελεφερίκ στην Ελβετία όπου καθόταν με κοπέλες. Είναι οι κοπέλες που λέτε στη συνέντευξή σας, στην εφημερίδα Πολίτης;

Mάρτυρας: Μάλιστα.

Μ. Πικής: Στην ίδια συνάντηση σας είπε ότι και πάλι δεν είναι έτοιμα τα χρήματα;

Μάρτυρας: Μπορεί αν μην έκανε ούτε νύξη για τα λεφτά κάποιες φορές κι εγώ επειδή ήμουν περήφανη, δεν ρωτούσα.

Μ. Πικής: Σας είπε επίσης ότι λέτε ότι θα σας έπαιρνε και σας ταξίδια. Ποια ήταν η αντίδρασή σας;

Mάρτυρας: Με σόκαρε αυτό το πράγμα.

Μ. Πικής: Τα είπατε στη μητέρα σας;

Mάρτυρας: Ναι.

Μ. Πικής: Μετά τις κοπέλες, τις φωτογραφίες και τις ενέργειες που λέτε, η μητέρα σας, σας είπε ότι είναι άνθρωπος του Θεού και να πηγαίνετε;

Mάρτυρας: Mάλιστα, γι' αυτό είχαμε κάποιες προστριβές.

Μ. Πικής: Δεν σας είπε η μητέρα σας την επόμενη φορά να πάει μαζί σας;

Mάρτυτας: Η μητέρα μου είναι μια γυναίκα αμόρφωτη, του σπιτιού, δεν μπορούσε να καταλάβει.

Μ. Πικής: Σας υποβάλλω ότι οποιαδιήποτε μάνα με μόρφωση ή όχι δεν θα έστελλε το παιδί της ξανά.

Μάρτυρας: Συμφωνώ. Όταν έρθει εδώ καταδικάστε την.

Μ. Πικής: Δεν σας το λέω για να την καταδικάσουμε. Σας το λέω γιατί αυτά που λέτε ότι έχουν συμβεί, δεν συνέβηκαν.

Μάρτυρας: Συγνώμη; Κ. Πική εγώ έβαλα το χέρι μου στο Ευαγγέλιο και ορκίστηκα. Γιατί δεν τα είπα αυτά για άλλο Μητροπολίτη. Εύχομαι αν έχετε παιδιά να μην συμβούν τέτοια πράγματα.

Η αντίδραση Κιτίου και το «λέει ψέματα»

Την ώρα που ο δικηγόρος του, ρωτούσε για το κουμπί με το οποίο κλείδωνε την πόρτα κάθε φορά που η παραπονούμενη έμπαινε στο γραφείο του, όπως είχε αναφέρει στην κατάθεσή της, ο Μητροπολίτης αντέδρασε ξανά, λέγοντας, «λέει ψέματα» και κούνησε το δάκτυλό του.

Ο κ. Πικής γύρισε εκ νέου προς το μέρος του και του έγνεψε να ηρεμίσει, με τον ιερωμένο να ακούει στην προτροπή του δικηγόρου του. Αφού ο συνήγορος του, υπέβαλε στην μάρτυρα ότι δεν είχε κουμπί που ήλεγχε το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα της πόρτας, εκείνη απάντησε, «αφήστε με να ξέρω εγώ καλύτερα που το έζησα. Θυμάμαι ακόμα τον ήχο της πόρτας που κλείδωνε στα αυτιά μου».

Της υπέβαλε ακόμα πως όταν πήγαινε στη Μητρόπολη υπήρχε προσωπικό και δεν ισχύει η θέση της ότι ο Μητροπολίτης ήταν μόνος του, με την μάρτυρα να διερωτάται, «καλά έπαιζαν χωστό; Τι να σας απαντήσω; Eγώ δεν έβλεπα κανένα, για να κάνει αυτά που έκανε δεν έπρεπε να έχει μάρτυρες. Πήγαινα σαν αρνί στη σφαγή. Προσπάθησα να το ξεπεράσω μόνη μου. Έπαιρνα χάπια για να το ξεπεράσω».

Στην μάρτυρα τέθηκαν επίσης ερωτήσεις για την κασέτα, που όπως υποστήριξε κατέγραψαν η αδελφή της και ο πρώην σύζυγός της αδελφής της, τον Μητροπολίτη να λέει στην αδελφή, που παρίστανε το θύμα να επιστρέψει και θα περνούσε καλά. Η εν λόγω ηχογράφηση, σύμφωνα πάντα με την παραπονούμενη λήφθηκε μετά την άσεμνη επίθεση.

Αφού ο κ. Πικής ζήτησε σωρεία διευκρινίσεων για την εφημερίδα και τον δικηγόρο που πήραν την κασέτα, υπέβαλε στην μάρτυρα ότι τέτοια κασέτα δεν υπάρχει. Παράλληλα, εξέφρασε την απορία του, γιατί το θύμα δεν ήξερε σε ποιον δικηγόρο απευθύνθηκε η αδελφή της και η συγκεκριμένη πληροφορία είναι κάτι που έμαθε πρόσφατα.

Καταθέτει ενόρκως ο Κιτίου

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της αντεξέτασης της μάρτυρος, αποκαλύφθηκε ότι ο Μητροπολίτης Κιτίου, θα καταθέσει ενόρκως, ενώπιον  του Δικαστηρίου, για την υπόθεση.

Η αποκάλυψη της εν λόγω πληροφορίας ήρθε στο φως όταν μετά από ερώτηση του κ. Πική για τις αποζημιώσεις που διεκδικεί το θύμα.

Μ. Πικής: Στην επιστολή του δικηγόρου για αποζημιώσεις δεν αναφέρεται ότι θα το δώσετε σε δωρεά. Είναι θέση μου ότι είναι εκ των υστέρων σκέψεις.

Μάρτυρας: Είναι εκ των υστέρων σκέψεις, ναι γιατί όχι δηλαδή;

Μ.Πικής: Σας υποβάλλω ότι τίποτα απ' όσα καταλογίζεται στον πελάτη μου δεν έχει συμβεί.

Μάρτυρας: Αφού έχει άνοια αυτός άνθρωπος ή μήπως δεν είχε ποτέ του;

Μ. Πικής: Eγώ δεν έθεσα θέμα ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει, γιατί έχει άνοια. Ο πελάτης μου θα καταθέσει ενόρκως στο Δικαστήριο.

Μάρτυρας: Όσα είπα εδώ κ. Πική, είναι η πάσα αλήθεια.

Σημειώνεται ότι σε υποβολή του Μιχάλη Πική πως όλα αυτά τα χρόνια η παραπονούμενη είχε την ευκαιρία να καταγγείλει όσα ισχυρίζεται ότι έγιναν στην Μητρόπολη το 1981, η γυναίκα απάντησε ότι περίμενε χρόνια για να προβεί στη συγκεκριμένη καταγγελία και χαρακτήρισε «δώρο Θεού» το Κίνημα #MeToo, βλέποντας όπως είπε την ευκαιρία να προχωρήσει σε καταγγελία.

Στην υπόθεση θα καταθέσουν άλλοι έξι μάρτυρες, με τις επόμενες δύο να είναι η μητέρα και η αδελφή της παραπονούμενης. Οι επόμενες δικάσιμοι ορίστηκαν στις 21,22 και 23 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

BINTEO: Πήγε για κούρεμα και τον πήρε ο ύπνος-Η απόφαση του κουρέα που έγινε viral
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα