Αφαιρέθηκαν δεκάδες G3 από εφέδρους για ψυχιατρικά, ενδοοικογενειακή βία και καταδίκες

Τα όπλα από πενήντα τρεις εφέδρους, οι οποίοι είτε καταδικάστηκαν, είτε νοσηλεύτηκαν για ψυχιατρικά νοσήματα, είτε ενεπλάκησαν σε ενδοοικογενειακή βία, αφαίρεσε η Εθνική Φρουρά, το πρώτο εξάμηνο του 2022, ώστε να προστατέψουν τόσο τους ίδιους, όσο και τα οικεία τους πρόσωπα.

Με τη λειτουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την αρχή του έτους και στην οποία υπάρχουν τα δεδομένα όλων των εφέδρων, η Εθνική Φρουρά έχει τη δυνατότητα να ελέγχει όσους εμπλέκονται σε τέτοιας φύσεως υποθέσεις, ενώ γίνεται άμεση ενημέρωση και από την Αστυνομία, ώστε να προχωρούν τάχιστα οι διαδικασίες, για να ανακτά ο στρατός τα όπλα που έχει παραχωρημένα στους εφέδρους.

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Χρίστος Πιερή, ανέφερε ότι στην πλατφόρμα υπάρχουν τρεις ξεχωριστές κατηγορίες, όπου καταγράφονται για κάθε όπλο τα στοιχεία του κατόχου.

Όπως ανέφερε ο κ. Πιερή, «αυτή η καταγραφή έχει γίνει και έχει διασυνδεθεί με την Αστυνομία, για την παρακολούθηση του οπλισμού. Απ’ εκεί και πέρα, η Αστυνομία, μετά τις συσκέψεις που κάναμε και την συνεργασία που έχουμε κάθε μήνα, μας αποστέλλει τυχόν καταδίκες που υπάρχουν από τα Δικαστήρια, ώστε να παρακολουθούμε κι εμείς ποια αφορούν εφέδρους».

Μια δεύτερη κατηγορία, αφορά συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ που ενημερώνει εβδομαδιαία την Εθνική Φρουρά, για το ποιοι έχουν νοσηλευτεί και ποιοι έχουν επισκεφθεί ψυχιατρική κλινική ή ψυχιατρικό νοσηλευτήριο και έχουν νοσηλευτεί έστω και για ένα βράδυ.

«Η τελευταία κατηγορία αφορά ενημέρωση που παίρνουμε από αστυνομικούς σταθμούς για πρόσωπα που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας», σημείωσε ο κ. Πιερή.

Όπως υπέδειξε, σε ότι αφορά στην πρώτη κατηγορία, από την αρχή του χρόνου ενημερώθηκαν για 149 περιπτώσεις, για τη δεύτερη που σχετίζεται με ψυχιατρικά, σε 42 περιπτώσεις και για την ενδοοικογενειακή βία, σε 289 περιπτώσεις.

Επισήμανε ακόμα πως «από την πρώτη κατηγορία οι δέκα αφορούσαν στρατεύσιμους εφέδρους. Από τη δεύτερη αφορούσαν 32 περιπτώσεις και για την τελευταία οι 72 αφορούσαν εφέδρους. Άρα συνολικά 116 έφεδροι έπρεπε να τους εξετάσουμε αν κατείχαν όπλο, για να διαπιστώσουμε αν πρέπει να τους το αφαιρέσουμε».

Μετά την εξέταση των συγκεκριμένων περιπτώσεων, διαπιστώθηκε ότι οι 53 κατείχαν όπλο, ενώ οι υπόλοιποι δεν κατείχαν. «Έγιναν οι διαδικασίες για τους 53, δηλαδή η Αστυνομία με το Τμήμα Επιστράτευσης επισκέφθηκε τις οικίες τους και παραλήφθηκαν τα όπλα.  Το σημαντικό είναι ότι εμείς είμαστε σε εγρήγορση».

Για τους υπόλοιπους 63 εφέδρους, από τις εξετάσεις που έγιναν, διαφάνηκε ότι δεν είχαν όπλο, είτε γιατί τους το αφαίρεσαν από προηγουμένως, κατόπιν πληροφοριών που είχαν εμείς, είτε γιατί δεν ήταν Ικανότητας 1, δηλαδή πρόσωπα που δικαιούνταν να κρατούν όπλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών