Με εντυπωσιακές εικόνες και πολιτικό απόηχο ολοκληρώθηκε η κοινή άσκηση Κύπρου-Ισραήλ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η ευρείας κλίμακας διακλαδική άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022», στην οποία συμμετείχαν μέσα και προσωπικό από την Εθνική Φρουρά και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Με το που έκατσε η σκόνη από τα άρματα μάχης και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, άρχισε ο πολιτικός απόηχος με το ΑΚΕΛ να τη χαρακτηρίζει, ως πρόβα του Ισραήλ για πολεμικές επιχειρήσεις κατά γειτονικών φιλικών χωρών. 

Η άσκηση η οποία ξεκίνησε στις 29 Μάιου, εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του διμερούς προγράμματος αμυντικής συνεργασίας και υποδεικνύει τις άριστες σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιλάμβανε συνδυασμένες χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις, αγώνα σε κατοικημένους τόπους και ορεινό αγώνα, ειδικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις Διοικητικής Μέριμνας.

Σκοπός της άσκησης ήταν η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας  των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, μέσω των κοινών συνεκπαιδεύσεων και της ανταλλαγής εμπειριών καθώς επίσης η απτή απόδειξη των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δυο χωρών. 

Η διεύθυνση και ο συντονισμός της άσκησης, διεξάχθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς σε συνεργασία με το Ισραηλινό Γενικό Επιτελείο, με την ανάπτυξη ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων και την ανταλλαγή συνδέσμων μεταξύ των δυο επιτελείων, στα διάφορα επίπεδα διοικήσεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ίδια περίοδο διεξαγωγής της άσκησης «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022», 70 στελέχη της Εθνικής Φρουράς μετέβηκαν στο Ισραήλ όπου συμμετείχαν σε άσκηση για αγώνα εντός κατοικημένης περιοχής σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις.

 Ο πολιτικός απόηχος

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ, σημειώνει ότι η άσκηση του ισραηλινού στρατού στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά νέα επικίνδυνη εξέλιξη. «Δεν μπορεί να μετατρέπονται πόλεις και κατοικημένες περιοχές της χώρας σε πεδία ασκήσεων για τον όποιο ξένο στρατό», σημειώνει και προσθέτει: «Ούτε είναι δυνατό να αυτοακυρώνεται η Κύπρος με την συνεργασία με ένα ξένο στρατό ο οποίος έχει στο βιογραφικό του δεκαετίες κατοχής, εποικισμού, εγκλημάτων και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, τα ίδια δηλαδή που συνεχίζεται να υπόκειται η πατρίδα μας από την κατοχική Τουρκία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για την άσκηση με Ισραήλ-«Αυστηρά αμυντική, δεν στρέφεται εναντίον κανενός»

Η κυβέρνηση, συνεχίζει το ΑΚΕΛ, «οφείλει εξηγήσεις στους κατοίκους των περιοχών που έζησαν το δραματικό σκηνικό με τον ισραηλινό στρατό στους δρόμους να διενεργεί άσκηση εκκαθάρισης κατοικημένων περιοχών. Οφείλει εξηγήσεις στον κυπριακό λαό, αν αναλογίζεται τους κινδύνους που δημιουργούνται από την εμπλοκή της Κύπρου στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ισραηλινού κράτους αλλά και από την χρήση του κυπριακού εδάφους για πρόβες πολεμικών επιχειρήσεων σε βάρος γειτονικών φιλικών κρατών».

«Η θεωρία ότι αν η Κύπρος δώσει γην και ύδωρ είτε στο Ισραήλ είτε στις ΗΠΑ, είτε σε όποιον άλλο τρίτο, θα μας ανταποδώσουν με στήριξη απέναντι στην Τουρκία, έχει καταρριφθεί επανειλημμένα. Ούτε η στρατιωτικοποίηση των περιφερειακών συνεργασιών, ούτε η μετατροπή της Εθνικής Φρουράς σε υποστηρικτικό προσωπικό του ισραηλινού στρατού υπηρετούν τα συμφέροντα και την ασφάλεια της πατρίδας και του λαού μας. Συμφέρον της Κύπρου είναι να καταστεί το νησί μας γέφυρα ειρήνης και όχι ορμητήριο ή πεδίο ασκήσεων ξένων στρατών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία Λιβάνου για την άσκηση «Αγαπήνωρ-2022»-Ζήτησε διευκρινίσεις από τη Λευκωσία

Ανησυχεί ο Λίβανος
Υπενθυμίζεται ότι χθες στο κρατικο ραδιόφωνο του Ισραήλ, μεταδόθηκε είδηση σχετικά με λιβανικές ανησυχίες για την άσκηση «Αγαπήνωρ-2022», αφού η πρέσβειρα του Λιβάνου στην Λευκωσία ζήτησε διευκρινίσεις από το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας για το κατά πόσον η κοινή κυπριακή-ισραηλινή άσκηση περιλαμβάνει σενάριο επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων εντός λιβανικού εδάφους.

Σύμφωνα με την ισραηλινή κρατική ραδιοφωνία, και όπως επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Υπουργείου, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης διαβεβαίωσε πριν την έναρξη της άσκησης την πρέσβειρα του Λιβάνου ότι όλα τα σενάρια της άσκησης έχουν αμυντικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στη διατήρηση της ετοιμότητας του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, ενώ συμπλήρωσε πως με το πέρας της άσκησης θα εκδοθεί λεπτομερής ανακοίνωση από το ΥΠΑΜ.

Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών
Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργέιο Εξωτερικών υποχρεώθηκε χθες να τοποθετηθεί επί του θέματος που δημιουργήθηκε, ξεκαθαρίζοντας πως η άσκηση είναι αυστηρά αμυντικού χαρακτήρα και δεν στρέφερεται εναντίον καμίας άλλης χώρας στην περιοχή. 

«Η άσκηση», ανέφερε το ΥΠΕΞ, «εντάσσεται στο τακτικό πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ. Σκοπός της άσκησης είναι η ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς. Η άσκηση βασίζεται σε υποθετικά σενάρια και δεν στρέφεται εναντίον καμία άλλης χώρας στην περιοχή».

«Οι αμυντικές ικανότητες της Κύπρου είναι αυστηρά αμυντικού χαρακτήρα, καθώς αντιμετωπίζουμε διαρκή απειλή στο έδαφος μας από τις δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας και δεν συνιστούν καμία απειλή για τους εταίρους μας στην περιοχή», καταλήγει. 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα