Ξανά στη Βουλή τα προβλήματα στο Πουρνάρα στη σκιά των επεισοδίων-Ψάχνουν λύσεις

Μόλις μία εβδομάδα πέρασε από την ημέρα που τέθηκε ενώπιον της Βουλής το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κοκκινοτριμιθιάς και τα οποία καταγράφηκαν, σε μια θυελλώδη συνεδρία της Ad Hoc, για το δημογραφικό πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες για το Πουρνάρα στη Βουλή-«Γίνονται βιασμοί και εμπόριο»

Μέχρι την επόμενη συνεδρία της ίδιας Επιτροπής, η οποία ορίστηκε για σήμερα το πρωί, στο Πουρνάρα η κατάσταση ήταν έκρυθμη, αφού σε δύο περιπτώσεις εκτυλίχθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε αλλοδαπούς, από τα οποία προέκυψαν δεκαοκτώ τραυματισμοί και μία σύλληψη.

Τα όσα συμβαίνουν στο Πουρνάρα ανησυχούν τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν το χωριό τους να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο, ενώ εκφράζουν, όπως ανέφεραν οι ίδιοι ενώπιον της Βουλής, την έντονη δυσφορία τους για την συγκεκριμένη κατάσταση, ζητώντας από τους αρμόδιους να παρέμβουν για να εξευρεθούν λύσεις.

Φυσικά, όταν σε ένα χώρο στον οποίο μπορούν να φιλοξενούνται κατά μέγιστο αριθμό περίπου χίλια άτομα και υπάρχουν γύρω στις τρεις χιλιάδες, από διαφορετικές εθνικότητες και με διαφορετικές νοοτροπίες, είναι πολύ πιθανόν, δυστυχώς, να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, τα οποία περιορίζουν στο ελάχιστο το αίσθημα ασφάλειας στην εκάστοτε περιοχή, αλλά και γενικότερα στη χώρα.

Εκείνο που ίσως χρειάζεται αναπροσαρμογή, είναι η προσέγγιση του προβλήματος, ώστε να καλλιεργηθεί τόσο στους πολίτες που διαμένουν στην περιοχή, όσο και στους διαμένοντες στο Πουρνάρα, ότι το κέντρο φιλοξενίας δεν είναι μια αρένα στην οποία συνεχώς η κατάσταση είναι τεταμένη.

Επίσης, παρότι υπάρχει υπηρεσιακός σχεδιασμός για επέκταση του κέντρου και αναβάθμισή του, με συγκεκριμένο πλάνο να έχει δημιουργηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι να υλοποιηθεί, με τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξευρεθούν λύσεις ώστε να μην είναι ξέφραγο αμπέλι.

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν την περασμένη Τρίτη ενώπιον της Βουλής, ότι βλέπουν συνεχώς αλλοδαπούς να πηγαινοέρχονται στο κέντρο, χωρίς κανένα έλεγχο, ενώ όπως επιβεβαίωσε και ο REPORTER με αυτοψία στο χώρο, υπάρχουν πολλά νεκρά σημεία, όπου ανοίχθηκαν τρύπες στις περιφράξεις και άνετα κάποιος μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει από το κέντρο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της Κοκκινοτριμιθιάς, Χριστάκη Μελετιέ, πολλοί που εξέρχονται από το κέντρο μεταβαίνουν στο χωριό, απαιτώντας χρήματα από πολίτες, κάποιοι από τους οποίους περιέγραψαν τις εμπειρίες τους ενώπιον της Επιτροπής.

Επίσης, ανάμεσα στις καταγγελίες που έγιναν, ήταν ότι οι «παλαιότεροι» διαμένοντες στο Πουρνάρα, που εξέρχονται από το κέντρο, μεταβαίνουν σε υπεραγορά όπου προμηθεύονται υλικά αγαθά, τα οποία εμπορεύονται λαθραία εντός του κέντρου, «δουλεύοντας» κυρίως με αυτούς που αφικνούνται το τελευταίοι.

Μάλιστα, αυτό το σενάριο φαίνεται ότι έχει μια υπόσταση, αν αναλογιστεί κάποιος ότι μετά τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου, η Αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε ένα πρόσωπο, το οποίο εμπλεκόταν στα έκτροπα, εντοπίζοντας στην κατοχή του λαθραία τσιγάρα και περίπου δυόμιση χιλιάδες ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φοβερή αποκάλυψη ενώπιον της Βουλής-«Μαθητής σχεδίαζε να ανοίξει πυρ σε σχολείο»

Απαντούν οι αρμόδιοι ενώπιον της Βουλής

Πάντως, κατά τη σημερινή συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής για το δημογραφικό, το λόγο θα λάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Αστυνομία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Εσωτερικών, του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων υπηρεσιών, για να απαντήσουν ως προς τις ενέργειές τους για το κέντρο φιλοξενίας, αλλά και στις καταγγελίες στις οποίες προέβησαν τόσο ο κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς, αλλά και κοινοτάρχες άλλων περιοχών.

Παράλληλα, αναμένεται να τεθούν και ερωτήματα από τους βουλευτές σε όλους τους αρμόδιους, ώστε να θέσουν απόψεις για να εξευρεθούν λύσεις στο πρόβλημα που προέκυψε.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρία, είχαν προκύψει και καταγγελίες που είχαν προκαλέσει σάλο, όπως για παράδειγμα ότι μαθητής ετοίμαζε σχέδιο για να ανοίξει πυρ στο γυμνάσιο Κοκκινοτριμιθιάς. Όπως είχε αναφέρει, εντοπίστηκαν στο σπίτι του μαθητή χάρτες του σχολείου, αλλά όχι όπλο.

Μετά την καταγγελία, την οποία υπέβαλε ο πρόεδρος του συνδέσμου γονέων του σχολείου, Πόλυς Πολυκάρπου, προκλήθηκε η έντονη αντίδραση της Επιτρόπου του Παιδιού, Δέσπως Μιχαηλίδου, η οποία έκανε λόγο για ρεύμα υποβόσκοντος ρατσισμού, ενώ έθεσε και σειρά ερωτημάτων.

«Τι έκανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων, η κοινότητα Κοκκινοτριμιθιάς και η σχολική κοινότητα για το πρόβλημα αυτό, όπως και κατά πόσον αποτάθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας για στήριξη και επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θύελλα αντιδράσεων για τα περί αιματοκυλίσματος σε σχολείο-Καταγγελία από μητέρα

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Παιδείας διέψευσε με ανακοίνωσή του τον κ. Πολυκάρπου, σημειώνοντας ότι Επισημαίνει πως, «το σχολείο ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και το ΥΠΠΑΝ μερίμνησε έτσι που το θέμα εξετάσθηκε από την Αστυνομία. Από την αστυνομική εξέταση προέκυψε ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό απειλής ή πρόθεσης χρήσης βίας ή όπλου και ότι το όλο συμβάν οφείλετο σε παραπληροφόρηση. Επιπλέον, η αναφορά που έγινε τότε δεν σχετιζόταν με τον γειτονικό χώρο φιλοξενίας μεταναστών».

Πάντως, εκπρόσωπος της Αστυνομίας που ήταν παρών στη Βουλή, κατά την αναφορά του κ. Πολυκάρπου, έγνεψε καταφατικά, επιβεβαιώνοντας το περιστατικό, το οποίο διερευνήθηκε σε συνεργασία με την Αστυνομία.

Δειτε Επισης

Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας