Σκιαγραφούν το πλάνο για τις πυρκαγιές-Ψάχνουν λύσεις για πτητικά μέσα

Κρίσιμη σύσκεψη πραγματοποιείται τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και του προβλήματος των πυρκαγιών, στην οποία θα παρουσιαστεί το πλάνο του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και θα συζητηθούν λύσεις για το θέμα των πτητικών μέσων που θα έχει στη διάθεσή της η Κύπρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκηρύχθηκαν πάνω από 100 θέσεις για δασοπυροσβέστες-Ψάχνουν πτητικά μέσα

Σε δηλώσεις του μετά το Εθνικό Μνημόσυνο των ηρώων του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοπαντάνασσας, στο Παλαιχώρι, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως πρόκειται για την ετήσια σύσκεψη που διοργανώνεται αυτή την περίοδο για να εκφράσουμε, όπως είπε, «την ετοιμότητά μας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες αναφορικά με το πρόβλημα των πυρκαγιών».

Σημείωσε ότι όπως κάθε χρόνο έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν. «Οι υπηρεσίες όλες, η Υπηρεσία Δασών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Υπουργείο Εσωτερικών, η Πολιτική Άμυνα έχουμε σε πλήρη ανάπτυξη όλα τα προγράμματα», πρόσθεσε.

Αύριο θα γίνει μια επιβεβαίωση της ετοιμότητας των διαφόρων σωμάτων για να μην έχουμε απρόβλεπτα προβλήματα, αλλά και για να αντιμετωπιστούν τα διάφορα θέματα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αμαρτίες που μας καίνε-Οι καθοριστικοί λόγοι που αύξησαν τις πυρκαγιές

Ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν, ανάφερε, είναι και το θέμα των πτητικών μέσων. Σημείωσε πως θα εξεταστεί με ποιον τρόπο οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προβεί στις ανάλογες διευθετήσεις λαμβανόμενων υπόψη των δυσκολιών που υπάρχουν στην ενοικίαση πτητικών μέσων, ιδιαίτερα από τη Ρωσία.

Η προσδοκία όλων είναι ότι με την ολοκλήρωσή της σύσκεψης θα υπάρξει ένα σύντομο διάστημα προσαρμογής και υλοποίησης οποιονδήποτε ενδεχόμενων καινούριων αποφάσεων ληφθούν, είπε ο Υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του Τμήματος Δασών είναι πριν την καλοκαιρινή περίοδο να μισθωθούν άλλα τέσσερα πτητικά μέσα, ώστε η Κύπρος να έχει στη διάθεσή της εννέα μέσα και να είναι πανέτοιμη για το ενδεχόμενο δύσκολων περιστατικών. Την περσινή περίοδο, η Κύπρος διέθετε συνολικά οκτώ εναέρια μέσα.

Την ίδια ώρα, παρότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ήταν η συμπερίληψη κονδυλίου στον κρατικό προϋπολογισμό του έτους, για την αγορά δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών ελαφρού τύπου (AIR TRACTOR), για σκοπούς βελτίωσης των δυνατοτήτων αεροπυρόσβεσης του Τμήματος Δασών, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με τους αρμόδιους να επιλέγουν για άλλη μια χρονιά την εκμίσθωση πτητικών μέσων.

Τα προηγούμενα χρόνια η Κύπρος εκμίσθωνε ελικόπτερα τύπου Kamov, ρωσικής προέλευσης, εντούτοις μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ρωσία, για την εισβολή στην Ουκρανία, η εταιρεία δεν υπέβαλε προσφορά. Παρόλα αυτά, όπως διαμηνύθηκε στον REPORTER από επίσημα χείλη, ακόμα κι αν δεν συνέβαινε ο πόλεμος, ίσως η εταιρεία να μην υπέβαλλε προσφορά, αφού κάθε χρονιά είναι διαφορετική και δεν θεωρείτο δεδομένο ότι και πάλι θα μισθώνονταν τα Kamov.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν ενίσχυση στελέχωσης και απέχουν από πτητικές δραστηριότητες τα μέλη του Τμήματος Δασών

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών