Προκηρύχθηκαν πάνω από 100 θέσεις για δασοπυροσβέστες-Ψάχνουν πτητικά μέσα

Μπορεί οι διαγωνισμοί για μίσθωση πτητικών μέσων που προκηρύχθηκαν, ώστε η Κύπρος να έχει επάρκεια για το ενδεχόμενο πυρκαγιών την καλοκαιρινή περίοδο, να έπεσαν στο κενό, ωστόσο το Τμήμα Δασών και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Γεωργίας, στο οποίο υπάγεται το Τμήμα, δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ακύρωση των δύο διαγωνισμών, από τις οποίες δεν κατέστη δυνατό να κατατεθούν προσφορές που να εμπίπτουν στα κριτήρια που είχαν τεθεί, άρχισαν αμέσως οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένη εταιρεία, ώστε να εξευρεθεί η χρυσή τομή, πριν τον Ιούνιο, όταν η Κύπρος θα μπει στην επικίνδυνη περίοδο για πυρκαγιές.

Τη δεδομένη στιγμή, η χώρα έχει στη διάθεσή της πέντε πτητικά μέσα. Μεταξύ αυτών είναι δύο αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, ένα είναι τύπου Thrush 550P, αμερικάνικης κατασκευής κατηγορίας SEAT με κινητήρα Pratt and Whitney (Turboprop) 1050hp και μεταφορική ικανότητα 2050 λίτρων νερού, αλλά και ένα αεροσκάφος τύπου AIR TRACTOR 802F, αμερικάνικης κατασκευής, κατηγορίας SEAT με κινητήρα Pratt and Whitney (Turboprop) 1370hp και μεταφορική ικανότητα 3017 λίτρων νερού.

Στόχος του Τμήματος Δασών είναι πριν την καλοκαιρινή περίοδο να μισθωθούν άλλα τέσσερα πτητικά μέσα, ώστε η Κύπρος να έχει στη διάθεσή της εννέα μέσα και να είναι πανέτοιμη για το ενδεχόμενο δύσκολων περιστατικών. Την περσινή περίοδο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κύπρος διέθετε συνολικά οκτώ εναέρια μέσα.

Την ίδια ώρα, παρότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ήταν η συμπερίληψη κονδυλίου στον κρατικό προϋπολογισμό του έτους, για την αγορά δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών ελαφρού τύπου (AIR TRACTOR), για σκοπούς βελτίωσης των δυνατοτήτων αεροπυρόσβεσης του Τμήματος Δασών, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με τους αρμόδιους να επιλέγουν για άλλη μια χρονιά την εκμίσθωση πτητικών μέσων.

Τα προηγούμενα χρόνια η Κύπρος εκμίσθωνε ελικόπτερα τύπου Kamov, ρωσικής προέλευσης, εντούτοις μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ρωσία, για την εισβολή στην Ουκρανία, η εταιρεία δεν υπέβαλε προσφορά. Παρόλα αυτά, όπως διαμηνύθηκε στον REPORTER από επίσημα χείλη, ακόμα κι αν δεν συνέβαινε ο πόλεμος, ίσως η εταιρεία να μην υπέβαλλε προσφορά, αφού κάθε χρονιά είναι διαφορετική και δεν θεωρείτο δεδομένο ότι και πάλι θα μισθώνονταν τα Kamov.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αμαρτίες που μας καίνε-Οι καθοριστικοί λόγοι που αύξησαν τις πυρκαγιές

Προκηρύχθηκαν πάνω από 100 θέσεις για δασοπυροσβέστες

Σε ότι αφορά μια άλλη σημαντική ανάγκη του Τμήματος Δασών, που αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για προσλήψεις πάνω από 100 ωρομίσθιων δασοπυροσβεστών.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτιο το Τμήμα προκήρυξε 27 θέσεις για τη Δασική Περιφέρεια Λευκωσίας, Λάρνακας, Αμμοχώστου, 43 θέσεις για τη Δασική Περιφέρεια Τροόδους και 41 θέσεις για τη Δασική Περιφέρεια Πάφου.

Οι αιτήσεις έκλεισαν στις 8 Απριλίου και ήδη διεξήχθησαν οι σωματικές δοκιμασίες, αλλά και η προφορική συνέντευξη για όσους δήλωσαν στις περιφέρειες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Σήμερα και αύριο διεξάγονται οι ίδιες δοκιμασίες για όσους υποψήφιους της περιφέρειας Τροόδους, ενώ στις 4 και 5 Μαΐου θα διεξαχθούν για εκείνους της περιφέρειας Πάφου.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων, είναι το αποτέλεσμα της σωματικής δοκιμασίας, με μοριοδότηση μέχρι 35 μονάδες ( Τρέξιμο τριών χιλιομέτρων με 10 κιλά βάρος). Νοείται ότι για το κριτήριο αυτό προκαθορίζεται ελάχιστο όριο επιτυχίας (μέγιστος αποδεκτός χρόνος) πέρα από το οποίο ο υποψήφιος απορρίπτεται.

Η πείρα στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών ή πυρκαγιών υπαίθρου ή πείρα στο Τμήμα Δασών, με μοριοδότηση μέχρι 5 μονάδες.

Η γρήγορη ανταπόκριση από τον τόπο μόνιμης διαμονής, με μοριοδότηση μέχρι 20 μονάδες. Η κατοχή άδειας οδήγησης μεγάλων Οχημάτων Κατηγορίας Γ΄, με μοριοδότηση μέχρι 10 μονάδες και το αποτέλεσμα της προφορικής συνέντευξης σε σχέση με τα καθήκοντα της θέσης, με μοριοδότηση μέχρι 30 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Θρηνώ θύματα, περιουσίες, το βιός του κόσμου και την οικολογική καταστροφή...»

Ανησυχία για αποχή από τα υπερωριακά

Στο μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί για την αποχή των Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών, από υπερωριακά και ειδικά ωράρια, με εξαίρεση εάν κληθούν σε δασικές πυρκαγιές.

Η αποχή τους, υφίσταται από τον περασμένο Φεβρουάριο και ο λόγος που λήφθηκαν τα συγκεκριμένα μέτρα, ήταν διότι δεν σημειώθηκε οποιαδήποτε πρόοδος στο θέμα της επαναφοράς των 27 θέσεων, για αποκατάσταση της στελέχωσης του Τμήματος Δασών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν ενίσχυση στελέχωσης και απέχουν από πτητικές δραστηριότητες τα μέλη του Τμήματος Δασών

Θέση τους, σύμφωνα με ανακοίνωση που είχαν εκδώσει, ήταν ότι αυτές οι 27 θέσεις είναι απόλυτα αναγκαίες για τη στοιχειώδη αποκατάσταση της ικανότητας του Τμήματος να λειτουργεί σε ανεκτά, υπό τις περιστάσεις επίπεδα και είναι συνδεδεμένες με τις αρμοδιότητες που είχε το Τμήμα Δασών μέχρι το 2009, πριν αυτές διευρυνθούν δραματικά την οκταετία από το 2012 μέχρι το 2020.

Μεταξύ άλλων, ο Κλάδος Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών απαιτεί:

  • Τη βελτίωση της λειτουργίας της Μονάδας Πτητικών Μέσων και ενίσχυση της αεροπυρόσβεσης (απόκτηση πρόσθετων αεροσκαφών, νέες βάσεις ανεφοδιασμού κλπ.),
  • Την ενίσχυση και αναβάθμιση του Τομέα Πυροπροστασίας του Τμήματος για την ολοκληρωμένη πρόληψη, προκαταστολή και για την εφαρμογή του Σχεδίου Διοίκησης Επιχειρήσεων Κατάσβεσης Δασικών Πυρκαγιών,
  • Την επαρκέστερη κάλυψη των περιοχών υπαίθρου πέραν της ζώνης ευθύνης του Τμήματος Δασών και τις όποιες σκέψεις για ευρύτερες αλλαγές,
  • Την υποστήριξη της λειτουργίας του Συντονιστικού Κέντρου «ΖΗΝΩΝ»,
  • Τις ανάγκες λειτουργίας του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και την εφαρμογή του σχετικού Σχεδίου Ανάπτυξης (νέες υποδομές, διευρυμένες και πρόσθετες υποχρεώσεις και αρμοδιότητες κλπ.),
  • Την ανάγκη του Κράτους για ανασύνταξη και προσαρμογή ενόψει των εντεινόμενων προκλήσεων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή αλλά και τη συμμόρφωση με τις σχετικές Ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις στο δασικό τομέα.

Σημειώνεται ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για επίλυση του προβλήματος, καθότι την καλοκαιρινή περίοδο ιδιαίτερα, το Τμήμα Δασών είναι μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία πρωταγωνιστής στις μάχες για κατάβεση πυρκαγιών, που είναι καθημερινό φαινόμενο. Όπως γνωρίζει όλη η Κύπρος, τόσο από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας, αλλά και από τη φονική πυρκαγιά του 2016 στη Σολέα, κάθε δευτερόλεπτα που χάνεται στην κατάσβεση μιας φωτιάς, ίσως αποβεί μοιραίο.

Δειτε Επισης

«Θηροφύλακες παραλίγο να πυροβοληθούν μεταξύ τους»-Καταγγελίες Ισότητας για Υπ. Θήρας
Με σφαίρα ακόμα στο σώμα του το «Δημητρούι», παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση-Καταθέσεις από κάθε κατεύθυνση
Χάθηκαν τα ίχνη του 58χρονου Αντρέα Ιακώβου από την οικία του στη Λακατάμια (pic)
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Χειροπέδες και σε 19χρονο για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Χάθηκαν τα ίχνη 16χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Πυρκαγιά κοντά σε κατοικίες στη Λεμεσό-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Οι αντιφατικές διατάξεις και η παραβίαση του Συντάγματος οι λόγοι αναπομπής του νόμου για Δικαστήρια
Καταζητούνται δύο πρόσωπα για τη συμπλοκή και τον εντοπισμό όπλων στη Λευκωσία (pic)