Χάρτινος πύργος το μεταναστευτικό-Χτίζουν με αναχωρήσεις, καταρρέει από αφίξεις

Φουλάρουν μηχανές για υλοποίηση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, για αναχαίτιση του μεταναστευτικού προβλήματος οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες μετά τις γιορτές του Πάσχα έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά, για να υλοποιήσουν τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί είναι οι έντεκα ασυνόδευτοι που αγνοούνται-Μετά τον ντόρο, νέες έρευνες

Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής, είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων στην Πράσινη Γραμμή, αλλά και η πραγματοποίηση επιχειρήσεων για πάταξη της εγκληματικότητας και της παράνομης εργοδότησης. Μέτρα τα οποία η Αστυνομία μπορεί να υλοποιήσει χωρίς χρονοτριβή, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το πρόβλημα που υφίσταται σε διάφορες περιοχές.

Σίγουρα, τα μέλη της Αστυνομίας δεν μπορούν να βρίσκονται σε όλα τα τυφλά σημεία της Πράσινης Γραμμής, ωστόσο με την εντατικοποίηση των ελέγχων, θα σταλεί το μήνυμα σε όλους ότι η είσοδος σε χώρο που ελέγχεται από τη Δημοκρατία, θα καταστεί πιο δύσκολη. Αυτό που αναμένεται να προσφέρει στη Δημοκρατία μεγαλύτερη ευχέρεια για ελέγχους, ωστόσο χρειάζεται χρόνος για να υλοποιηθεί, είναι η πρόσληψη 300 αστυνομικών, οι οποίοι θα συγκροτήσουν την Μονάδα Επιτήρησης της Γραμμής Αντιπαράταξης.

Για τις συγκεκριμένες προσλήψεις, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή, στις 18 Απριλίου και αναμένεται να εξεταστεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Εάν και εφόσον ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Σώματος, θα κινηθούν οι διαδικασίες για προσλήψεις.

Παράλληλα, γίνονται όλα τα απαραίτητα διαβήματα μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να στηριχθεί η Κύπρος στις δομές φιλοξενίας και πιο συγκεκριμένα για επέκταση του Πουρνάρα και δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου. Παρότι αρχικά δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χτυπά με ελέγχους το μεταναστευτικό η Κυβέρνηση-Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

310% αύξηση αφίξεων

Στη σκιά των εξελίξεων για εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν, οι μαζικές ροές μεταναστών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς από την αρχή του έτους, όπου παρουσιάζεται μια τεράστια αύξηση της τάξης του 310%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές 5066 μετανάστες, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, είχαν αφιχθεί 1631. Ως εκ τούτου, εάν δεν περιοριστούν αυτές οι ροές, η Κύπρος οδεύει σε ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, καθότι με τους ρυθμούς που κινείται το μεταναστευτικό πρόβλημα, μέχρι τέλος του έτους, οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τις 20 χιλιάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, απ’ αυτούς τους 5066, οι 1006 είναι πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κόνγκο, άλλοι 858 αφίχθηκαν από τη Νιγηρία, ενώ από τη Συρία που ήταν η πρώτη χώρα τα τελευταία χρόνια, έφθασαν 554. Μεγάλος αριθμός αφίχθηκε εξάλλου από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σομαλία, Καμερούν, Αφγανιστάν, Ινδία και Σιέρα Λεόνε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βουλιάζει την Κύπρο το μεταναστευτικό-Διπλασιάστηκαν οι παράτυποι μετανάστες

Οικονομικά κίνητρα και 1000% αύξηση αναχωρήσεων

Για να αποφορτίσει την κατάσταση του μεταναστευτικού, το κράτος παραχωρεί οικονομικά κίνητρα, ώστε να αναχωρήσουν αλλοδαποί από την Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Πιο συγκεκριμένα, για το περασμένο έτος, οι αναχωρήσεις καθ’ υπόδειξη, που σημαίνει όπως εξήγησε στον REPORTER, ο υποδιοικητής της ΥΑΜ, Γιάννης Σωτηριάδης, η αναχώρηση με την παραχώρηση οικονομικού κινήτρου, καταγράφουν αύξηση της τάξης του 1038%, σε σχέση με το 2020.

Συγκεκριμένα, από μόλις 74 το 2020, την περσινή χρονιά αποχώρησαν από την Κύπρο 842. Επίσης, αύξηση παρατηρείται και στις απελάσεις μεταναστών κατά 41%, αφού το 2021 απομακρύνθηκαν 348, σε αντίθεση με το 2020, όταν είχαν απελαθεί 247.

Τεράστια αύξηση παρατηρείται και στους παράνομους αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Κύπρο, αφού το 2021 διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός τους ανέρχεται στους 11927, εν αντιθέσει με ένα χρόνο προηγουμένως, όταν ήταν 6323. Η αύξηση στην συγκεκριμένη κατηγορία άγγιξε το 89%. Σε αυτή την κατηγορία, ελέω της αύξησης των παράνομων αλλοδαπών, παρουσιάζεται αύξηση στις συλλήψεις παράτυπων μεταναστών, κατά 426% (234 το 2020 και 1230 το 2021), όπως επίσης και 100% στις αιτήσεις ασύλού, (4416 το 2020 και 8850 το 2021). Επίσης, αύξηση παρουσιάζεται και στην παράνομη παραμονή στην Δημοκρατία, κατά 79%, αφού από 983 το 2020, ανήλθαν στις 1755 το 2021.

Ο τομέας που παρατηρείται μείωση, είναι αυτός της παράνομης εργοδότησης και ενδεχομένως να είναι γι’ αυτό το λόγο που η Κυβέρνηση αποφάσισε να στήσει επιχειρήσεις, ώστε να εντοπίζει τους αλλοδαπούς. Από τη στιγμή που οι ροές αυξάνονται, είναι αδύνατο να μειώνεται η παράνομη εργοδότηση, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΥΑΜ.

Το 2021, τέτοιας φύσεως υποθέσεις που διερευνήθηκαν ήταν 125, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαν φθάσει στις 196, με τη μείωση να ανέρχεται στο 36%. Οι ενεχόμενοι εργοδότες ήταν 185 το 2020, ενώ το 2021 μόλις 126 με τη μείωση να είναι 32%.

Τέλος, σε ότι αφορά στους συλληφθέντες αλλοδαπούς εργαζόμενους από 303 το 2020, έπεσαν στους 215 στους 215, με το ποσοστό μείωσης να είναι 29%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον