Ζήτησε εξηγήσεις η Δράκου για τα υπερωριακά αστυνομικών-Παραδέχεται καθυστέρηση

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζονται οι αντιδράσεις γύρω από το θέμα πληρωμών των υπερωριών των αστυνομικών, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι καθυστερούν, με το θέμα να έχει ενεγράφη ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, τόσο από το ΑΚΕΛ, όσο και από το ΕΛΑΜ, ωστόσο ακόμα δεν έχει καθοριστεί πότε θα συζητηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολομέτωπη επίθεση σε Αρχηγό και Δράκου-Καταγγελίες για 37 εκ. που… εξανεμίστηκαν

Από την πλευρά της, η Αστυνομία αμέσως μετά τις καταγγελίες από αστυνομικούς, ύψωσε, εν μέρη, ασπίδα προστασίας στην ηγεσία της δύναμης, παραθέτοντας στοιχεία ότι πληρώθηκαν πέραν των 38 εκατομμυρίων σε υπερωριακά, για το 2021. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της, η Αστυνομία έδωσε λεπτομερή κατάλογο με τους τομείς στους οποίους καταβλήθηκαν τα υπερωριακά.

Ωστόσο, η αντίδραση της υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου, επί του θέματος, δείχνει ότι η υπουργός βρίσκει δίκαιο στα μέλη της δύναμης και έχει ζητήσει διευκρινίσεις από την Αστυνομία για να ενημερωθεί για τους λόγους που δεν τηρήθηκαν οι οδηγίες της, ώστε τα υπερωριακά να πληρώνονται το αργότερο δύο μήνες μετά.

Μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση», η υπουργός ανέφερε ότι  «όταν ήρθε υπόψιν μου αυτή η καθυστέρηση, που ήταν τον Νοέμβριο, είχα συγκαλέσει σύσκεψη με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της Αστυνομίας. Συζητήσαμε, είπαμε ότι πρέπει να επιλυθεί αυτό το θέμα και έδωσα ξεκάθαρες οδηγίες για το πώς πρέπει να τύχει χειρισμού, με τελικό στόχο να μην υπάρχει καθυστέρηση πάνω από δύο μήνες, κάτι το οποίο ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις πληρωμών. Σίγουρα υπάρχει ένα θέμα από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα, αλλά το 21' ήταν ένας δύσκολος χρόνος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργίλη αντίδραση αστυνομικών για τις απλήρωτες υπερωρίες-Ζητούν παρέμβαση Αναστασιάδη

«Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά»

Η υπουργός κατά την τοποθέτησή της, εξήγησε ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά που να μπορεί να κουνήσει και επανέλαβε ότι το περασμένο έτος ήταν ένας πολύ δύσκολος χρόνος για την Αστυνομία.

«Έχουν δίκαιο ότι δεν πρέπει να καθυστερούν τα δεδουλευμένα των αστυνομικών και πρέπει να πληρώνονται, εξ ου και έχω δώσει σαφείς οδηγίες. Το ήταν δύσκολος χρόνος το 2021 για την Αστυνομία, αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι εγκρίθηκαν και καταβλήθηκαν 38 εκατομμύρια υπερωριών. Είναι λεφτά των φορολογουμένων και γίνεται σημαντικός έλεγχος».

Τόνισε εξάλλου πως «έχει δρομολογηθεί και έχει τεθεί όπως ήταν οι οδηγίες μου, ένα πιλοτικό σύστημα ώστε μηχανογραφημένα να πηγαίνουν όλα αυτά. Έτρεχαν τα δύο συστήματα παράλληλα και σίγουρα υπάρχει ένα θέμα, γιατί δεν επετεύχθη αυτό το τρίμηνο, οι δύο μήνες που ήταν ο στόχος. Έχω ζητήσει να μου δοθούν από την Αστυνομία εξηγήσεις κατά πόσον υπήρξαν πρακτικά προβλήματα, τα οποία είναι δικαιολογημένα, κατά πόσον δεν εφαρμόστηκαν οι οδηγίες μου και ανάλογα θα ενεργήσουμε».

Καταλήγοντας, η υπουργός υπέδειξε πως «κανένας δεν ισχυρίζεται ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να πληρώνονται και πληρώθηκαν τα 38 εκατομμύρια, που αυτό δείχνει και τον όγκο. Με την στελέχωση της Αστυνομίας που ολοκληρώνεται, θα καταργηθούν τα υπερωριακά και θα μπει πλέον σε σωστό ρυθμό. Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να καθυστερεί η πληρωμή πέραν από δύο μήνες».

Πήραν διαβεβαιώσεις οι αστυνομικοί

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΑΚ και ΠΑΣΥΔΥ, αναφέρουν ότι η διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου Αστυνομίας διαβεβαίωσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να καταβληθούν στους δικαιούχους με το μισθολόγιο του μηνός Απριλίου 2022. 

Στην ανακοίνωση τους, καλούν όλους τους αστυνομικούς που έχουν απλήρωτα μεμονωμένα καθήκοντα πριν από τον Νοέμβριο του 2021, να ενημερώσουν τον ΣΑΚ άμεσα για διερεύνηση και διευθέτησή τους.

Τόσο ο ΣΑΚ όσο και η ΠΑΣΥΔΥ, δηλώνουν ότι πιστεύουν πως η ηγεσία της Αστυνομίας συνειδητοποιεί και  αναγνωρίζει το έργο που μέσα από αντίξοες συνθήκες επιτελείται καθημερινά από τα μέλη της και υπογραμμίζουν το γεγονός ότι όπου είναι δυνατό βρίσκεται δίπλα στα χαμηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας, προσδίδοντας μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση στην όλη διαχείριση των προβλημάτων τους, με σταθερά βήματα προς την ορθή κατεύθυνση.

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ