Ολομέτωπη επίθεση σε Αρχηγό και Δράκου-Καταγγελίες για 37 εκ. που… εξανεμίστηκαν

Πυρ και μανία περίπου 2,500 με 3000 χιλιάδες αστυνομικοί, τα υπερωριακά καθήκοντα των οποίων, για το 2021, παραμένουν απλήρωτα, παρά το γεγονός πως είχε αποδεσμευτεί το κονδύλι από τη Βουλή, με τα μέλη να ξεσπαθώνουν κατά της ηγεσίας της Αστυνομίας και της υπουργού Δικαιοσύνης, ζητώντας μάλιστα με ανοιχτή επιστολή την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το ζήτημα που δεν έχει επιλυθεί εδώ και μήνες, να έχει προκαλέσει δυσφορία στην Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργίλη αντίδραση αστυνομικών για τις απλήρωτες υπερωρίες-Ζητούν παρέμβαση Αναστασιάδη

Οι καθυστερήσεις στην εκμίσθωση των υπερωριών των αστυνομικών είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει και παρά τις δεσμεύσεις για επίλυση του, εντούτοις αυτό δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά στα χρονικά, μέλη της Δύναμης να προχωρούν με νομικά μέτρα, ενώ την ίδια ώρα, το ερώτημα πού δαπανήθηκε το κονδύλι των περίπου 37 εκατομμυρίων που ήταν μόνο για τις υπερωρίες να παραμένει αναπάντητο.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδου, έστησε στον τοίχο την ηγεσία της Αστυνομίας και την υπουργό Δικαιοσύνης, πως κοροϊδεύουν τους αστυνομικούς, τονίζοντας παράλληλα πως την ώρα που οι αστυνομικοί παραμένουν απλήρωτοι, άλλοι ανακαινίζουν γραφεία για να δέχονται τους ξένους.

«Το μόνο που έχω να πω, εκτός που ότι ντρέπονται για την διαχείριση και την συμπεριφορά της ηγεσίας απέναντι στους αστυνομικούς, είναι πλέον πως δεν έχουμε άλλο δρόμο από τα νομικά μέτρα, γιατί η κοροϊδία απέναντι σε ανθρώπους εργαζόμενους έφτασε στο ζενίθ», ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, για να προσθέσει πως «όταν δεν μπορούν να διαχειριστούν τα εφόδια για το προσωπικό τους, όταν δεν τους ενδιαφέρει εάν οι αστυνομικοί πληρώνονται και αν θα πάρουν στις οικογένειες τους το ανάλογο εισόδημα, δεν νομίζω να μπορέσει ποτέ η ηγεσία να βρει τον τρόπο ή την δύναμη ή την θέληση να αντιμετωπίσει πιο σοβαρά προβλήματα».  

Όπως εξήγησε ο κ. Λοϊζίδης, τον Μάρτιο του 2021 εγκρίθηκε από τη Βουλή κονδύλι ύψους περίπου 37 εκατομμυρίων που αφορά μόνο τα υπερωριακά καθήκοντα λόγω και της υποστελέχωσης, ενώ το 2022 εγκρίθηκε ανάλογο κανδήλι. Ωστόσο, όπως υπέδειξε ο πρόεδρος της Συντεχνίας των αστυνομικών, δεν καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα των αστυνομικών, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα ως προς του πού δαπανήθηκε το ποσό, με τον κ. Λοϊζίδη να ζητά τον απαιτούμενο έλεγχο, ώστε να δοθούν απαντήσεις.  

«Εκτέθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης, η ηγεσία της Αστυνομίας ανήμπορη να επιλύσει προβλήματα απλά, βλέπε υπερωριακά, ρεζιλεύεται ο θεσμός της Βουλής, της πολιτείας, του κράτους… Νομίζουν ότι κοροϊδεύοντας την Συντεχνία ή τα μέλη των Σωμάτων ασφαλείας, όπως γινόταν τόσα χρόνια για αυτούς τους ανθρώπους, θα μείνουν στο απυρόβλητο. Αλλά τι να ενδιαφέρει τον οποιοδήποτε που εισπράττει μισθό 4 με 5 χιλιάδες ευρώ κάνοντας ταξίδια στο εξωτερικό πληρωμένα από τη Δημοκρατία ή εκπαιδευτικά σεμιναριάκια, με πληρωμένα όλα τα έξοδα ή κάνοντας ανακαινίσεις στο γραφείο τους με ολοκαίνουριο εξοπλισμό για να μπορέσουν να δέχονται τους ξένους; Καλούμε την Βουλή και την Επιτροπή Νομικών και Οικονομικών σε αυτεπάγγελτη έρευνα για τα κονδύλια που αφορούν το Αρχηγείο Αστυνομίας, να παγοποιήσουν όλα εκτός από τους μισθούς και τα υπερωριακά των αστυνομικών για το 2021-2022. Το κονδύλιο που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2021 είναι ξεχωριστό κονδύλι λόγω της υπσοτελέχωσης και όταν το 2021 παραμένει απλήρωτο, εμείς διερωτόμαστε αν υπήρξε έλεγχος από Ελεγκτική Υπηρεσία ή αν θα διοριστεί ανεξαρτήτως Ελεγκτής ή ανακριτής για να ελέγξει πού πήγαν τα λεφτά και πού πάνε τα λεφτά σήμερα που υπάρχει άλλων 39 εκατομμυρίων».

Τα απλήρωτα υπερωριακά καθήκοντα αφορούν τους απλούς αστυνομικούς μέχρι και τον βαθμό του ανώτερου αστυνόμου, με τον κ. Λοϊζίδη να σημειώνει πως στις επόμενες βαθμίδες, βάσει του νόμου, δεν υπάρχουν υπερωριακά καθήκοντα, διερωτώμενος «ίσως είναι για αυτό που δεν ασχολούνται με τους απλούς και χαμηλόμισθους; Έχουν ακόμη το βλέμμα καρφωμένο στα μάτια των αστυνομικών όταν τους αντικρίζουν; Κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια;»

Τέλος, ο πρόεδρος της Συντεχνίας θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στην ηγεσία της Αστυνομίας και την υπουργό Δικαιοσύνης, λέγοντας πως «μας κοροϊδέψαν δύο φορές νομίζοντας πως είμαστε συμπαιγνία ενώ εμείς να τους υπενθυμίσουμε πως δεν είμαστε συμπαιγνία, είμαστε συντεχνία. Η υπουργός έχει ξεχάσει πως έχει υπό την σκέπη της πέντε χιλιάδες αστυνομικούς και πρέπει να χτυπήσει το χέρι της στο τραπέζι και να βρει λύσεις… Και να προσθέσω κάτι τελευταίο, αλλά τραγικό. Οι εκμισθώσεις που είναι το 50% των υπερωριακών καθηκόντων, το Αρχηγείο Αστυνομίας τις έχει προπληρωθεί από τους ιδιώτες για φρούρηση. Πού πήγαν τα λεφτά;»

Η απάντηση της Αστυνομίας 

Με αφορμή τα όσα καταλογίζονται στην ηγεσία της Δύναμης, η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία θέλησε να αναφέρει τα ακόλουθα:

«Για το έτος 2021, καταβλήθηκαν συνολικά €38.061.959,10 από το οποία, ποσό ύψους:

             €11.400.703,27 αφορούσε υπερωρίες,

             €897.920,77 αφορούσε εκμισθώσεις,

             €824.688,23 αφορούσε κατ’ αποκοπή επίδομα υπερωριών,

             €7.708.234,10 αφορούσε επίδομα βάρδιας και

             €17.230.412,73 αφορούσε επίδομα Κυριακής και Δημόσιας Αργίας.

Περαιτέρω στον προϋπολογισμό του έτους για το 2022 έχουν εγκριθεί πιστώσεις συνολικού ύψους €5.000.000.     

Μέχρι σήμερα έγιναν οι ακόλουθες πληρωμές:             

•             Στα μισθολόγια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, 2022 έγιναν πληρωμές ύψους  €590.700,00, που αφορούσαν καθήκοντα του 2021 και συγκεκριμένα εγκρίσεις που δόθηκαν μετά τις 07/11/2021.

•             Για το μισθολόγιο του Μαρτίου, 2022 προωθήθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας (μέχρι τις 05/03/2022) 643 καθήκοντα που αφορούσαν τους μήνες:

•             Νοέμβριο, 2021

•             Δεκέμβριο,  2021 και

•             Ιανουάριο, 2022

Διευκρινίζεται ότι, από τα 643 καθήκοντα που προωθήθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο, θα πληρωθούν τα  417 τα οποία αφορούν τους μήνες:

•             Νοέμβριο, 2021

•             Δεκέμβριο, 2021 και

•             Ιανουάριο, 2022

Εκκρεμούν στο Γενικό Λογιστήριο για πληρωμή στο μισθολόγιο του Απριλίου, 2022 226 καθήκοντα που αφορούν τους μήνες:

•             Νοέμβριο, 2021

•             Δεκέμβριο, 2021

•             Καθήκοντα ΠΟΥΡΝΑΡΑ    8/11/21 – 31/01/22

Μέχρι σήμερα για το 2022 καταβλήθηκαν συνολικές πληρωμές 2022 €1.732.000,00 ή ποσοστό 34,64% της συνολικής πρόνοιας.

Παράλληλα, από τον Μάρτιο, 2022 έχει πλέον υιοθετηθεί το μηχανογραφημένο πρόγραμμα υπερωριών, όπου θα αποστέλλονται στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα αιτήματα υπερωριών.

Μέχρι και το μισθολόγιο του Ιουνίου, 2022 θα αποστέλλονται σε πιλοτική βάση οι υπερωρίες των μελών σε  ηλεκτρονική μορφή για σκοπούς ελέγχου και σύγκρισης με τα χειρόγραφα δεδομένα.

Από τον Ιούλιο του 2022, νοουμένου ότι το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, θα προβεί στην έγκριση του μηχανογραφημένου συστήματος,  η διαδικασία θα γίνεται πλέον μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Με τη διαδικασία αυτή οι υπερωρίες θα καταβάλλονται εντός δύο μηνών από την ημέρα υποβολής τους, ώστε να λυθεί το συντομότερο δυνατό το ζήτημα αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ηγεσία της Αστυνομίας δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευημερία και την ασφάλεια των μελών της και έχει ήδη, μεταξύ άλλων, προχωρήσει στην παροχή κινήτρων, όπως στην παροχή επιδομάτων ομαδαρχών και στην κάλυψη αναγκών σε βαθμοφόρους.

Επιπρόσθετα, έχει γίνει αγορά εξοπλισμού, οχημάτων, ασυρμάτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ανακαίνισης και κτίσιμο νέων Αστυνομικών Σταθμών με απώτερο σκοπό την παροχή κατάλληλου επαγγελματικού περιβάλλοντος στα μέλη της Αστυνομίας και αναβάθμισης της ποιότητας της εργασίας, κάτι που προάγει την ποιοτική εξυπηρέτηση και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στο κοινό.

Περαιτέρω συνεχίζονται οι προσλήψεις αστυνομικών για κάλυψη όλων των κενών θέσεων που υπάρχουν σήμερα στην Αστυνομία».

 

Δειτε Επισης

Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Πρώην σύζυγος εμίρη του ISIS αντιμέτωπη με σοβαρές κατηγορίες στη Γαλλία-«Ήξερε ότι ο άνδρας της με βίαζε»
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Φόβοι για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου από το Διεθνές Δικαστήριο-Πιέσεις να μην εκδοθεί
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Θεριεύει η «πολεμική μηχανή» του Ερντογάν-Tα σημεία με τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας