Η μετακίνηση μεταναστών, οι υπογραφές για ανέγερση τζαμιού και η ανοχή των Αρχών

Σε έναν γίγαντα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Κύπρος, χωρίς τη στήριξη των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει μετατραπεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο διογκώνεται μέρα παρά μέρα, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να βρίσκεται σε αδιέξοδο και να παλεύει συνεχώς, ώστε να εξεύρει λύσεις στο πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φοβερές καταγγελίες για... εισβολή μεταναστών σε διαμερίσματα-Επιστολή σε Νουρή

Το Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα έχει μετατραπεί σε ένα κουτί όπου τσουβαλιάζονται σαν σαρδέλες εκατοντάδες μετανάστες που περνούν καθημερινά στις ελεύθερες περιοχές μέσω της Πράσινης Γραμμής και οι οποίοι εργαλειοποιούνται από την Τουρκία για να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης στη χώρα.

Την ίδια ώρα, πολλά χωριά ασφυκτιούν από τις μαζικές ροές μεταναστών που μετακινούνται στις περιοχές τους, σε μια προσπάθεια να εξεύρουν χώρους στέγασης, δημιουργώντας ghetto, με τους κατοίκους να φωνάζουν για απομάκρυνσή τους και εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα.

Η κατάσταση, απ’ όποια σκοπιά κι αν την δει κάποιος, είναι χαοτική. Από τη μια, πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο και μεταναστεύουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να ζήσουν αξιοπρεπώς, μακριά από την φτώχια και άλλες αλγεινές συνθήκες που ενδεχομένως να υπάρχουν στις χώρες τους. Από την άλλη, η Κύπρος έχει μετατραπεί σε ένα ξέφραγο αμπέλι, καθώς οι έλεγχοι των ανεξέλεγκτων ροών είναι ελάχιστοι, ελέω των γκρίζων σημείων της Πράσινης Γραμμής, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο στους φορολογούμενους πολίτες.

Η τρίτη σκοπιά, βρίσκεται κάπου στη μέση των άλλων δύο και αφορά αυτούς που υποκινούν αυτές τις ροές. Έχει ειπωθεί πάμπολες φορές ότι κυκλώματα εντός της χώρας, διακινούν μετανάστες και τους κατευθύνουν για τις ενέργειές τους με αποτέλεσμα να κερδοσκοπούν στις πλάτες των μεταναστών, αλλά και του κράτους. Ουσιαστικά εκμεταλλεύονται χρήματα για τους μετανάστες, αλλά και τους μετανάστες που χρειάζονται μια στέγη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αποσυμφόρηση του συγκροτήματος-υγειονομική βόμβα, η πατέντα και η νέα… Χλώρακα

Από τη Χλώρακα στην Έμπα…

Τρανό παράδειγμα αποτελεί το περιβόητο συγκρότημα διαμερισμάτων στην Χλώρακα, όπου για σχεδόν ένα χρόνο στοιβάζονταν μετανάστες από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος τους άφηνε να ζουν υπό άθλιες συνθήκες και μεταφέροντάς τους νερό, αμφιβόλου ποιότητας από βυτιοφόρα.

Σε αυτόν τον ένα χρόνο, οι κάτοικοι του χωριού ξεσηκώθηκαν πάρα πολλές φορές για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατούσε στη Χλώρακα, οδηγώντας τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή στην απόφαση να εκδώσει διάταγμα απαγόρευσης μετάβασης μεταναστών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ένα διάταγμα το οποίο παραβιάστηκε πάμπολλες φορές, όπως διαφάνηκε από τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας, η οποία διαπίστωνε ότι συνεχώς νέα πρόσωπα μετέβαιναν για διαμονή στα διαμερίσματα. Ακολούθησε δεύτερο διάταγμα με τη συμμετοχή της Επάρχου Πάφου, το οποίο όριζε ότι εάν δεν απομακρυνθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2022 από τα διαμερίσματα όσοι παραβίαζαν το διάταγμα, θα τους αποκόπτονταν τα επιδόματα που λάμβαναν. Αυτό το μέτρο υλοποιήθηκε και όπως διαφάνηκε απέδωσε καρπούς, διότι από τους περίπου εξακόσιους μετανάστες, μόλις εκατό απέμειναν στον χώρο. Μέχρι όμως να υλοποιηθεί η απόφαση, είχαν σημειωθεί σε πολλές περιπτώσεις επεισόδια μεταξύ των αλλοδαπών, τα οποία προκάλεσαν λαϊκή κατακραυγή και φόβο στους κατοίκους της περιοχής, αναγκάζοντας τις Αρχές να σφίξουν τον κλοιό για ένα περίπου μήνα, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν πολλοί παράνομοι αλλοδαποί.

Μετά τη Χλώρακα, το πρόβλημα μετατοπίστηκε στην Έμπα, εκεί όπου ο ίδιος ιδιοκτήτης διατηρεί οικοδομές και άρχισε να τα γεμίζει με αλλοδαπούς, με το κοινοτικό συμβούλιο να ζητά να εκδοθεί διάταγμα και για την περιοχή τους, όπως συνέβη και στη Χλώρακα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν το βλέπει με καλό μάτι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ανησυχεί για τις πολιτικές αντιδράσεις που θα προκύψουν, όπως συνέβη μετά την έκδοση διατάγματος για τη Χλώρακα.

Πάντως, όπως κατήγγειλε στον REPORTER ο κοινοτάρχης της Έμπας, Αντωνης Νικηφόρου, υπήρξε περίπτωση όπου άνδρας από τη Βρετανία προσπάθησε να μπει στο σπίτι που αγόρασε, στην συγκεκριμένη πολυκατοικία και βρήκε αλλαγμένες τις κλειδωνιές, αλλά και πρόσωπα να το μπογιατίζουν, με αποτέλεσμα να αποταθεί στην Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ισοπέδωση της πολυεπίπεδης μετανάστευσης, τα «μπορεί» και τα «μπορούμε»

Η στάση ανοχής των Αρχών

Κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση η στάση ανοχής που τηρούν οι Αρχές εναντίον του ιδιοκτήτη των διαμερισμάτων, τόσο στη Χλώρακα, όσο και στην Έμπα, ο οποίος φαίνεται να λειτουργεί ως να είναι υπεράνω του νόμου.

Οι Αρχές παραδέχονται ότι εναντίον του συγκεκριμένου εκκρεμούν αρκετές υποθέσεις ενώπιον Δικαστηρίου για παρακοή του διατάγματος του υπουργού Εσωτερικών, ενώ έχει συλληφθεί για υπόθεση πλαστογραφίας, όπως και υπόθεση για κλοπή νερού από έπαυλη.

Μιλώντας στον REPORTER, αρμόδια πηγή, επιβεβαίωσε ότι όντως το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε συλληφθεί και τέθηκε υπό κράτηση για μία με δύο μέρες, ενώ στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, για να κλητευθεί ενώπιον Δικαστηρίου.

«Για να παραμείνει κάποιος υπό κράτηση πρέπει να είναι πολύ σοβαρό αδίκημα ή κατ’ επανάληψη αδικήματα. Συνελήφθη για μια υπόθεση πλαστογραφίας και εναπόκειται στο Δικαστήριο αν θα παραμείνει υπό κράτηση. Δεν ζήτησε η Αστυνομία να παραμείνει υπό κράτηση γιατί δεν συνέτρεχαν λόγοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης πως «έχει αρκετές υποθέσεις εναντίον του που αφορούν παραβίαση διατάγματος του υπουργού Εσωτερικών. Εμείς ως ΤΑΕ τον συλλάβαμε μια φορά για καταγγελία για πλαστογραφία, άρα δεν δικαιολογείτο η κράτηση του».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο από την στάση που τηρεί η Αστυνομία με το συγκεκριμένο πρόσωπο και εκτιμά ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα, για να μην εμποδίζουν την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κυβέρνηση ώστε να αποσυμφορηθεί η συγκεκριμένη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Είναι κρύο και μένουμε έξω χωρίς μια κουβέρτα... Έχω να φάω δύο μέρες»

Έπεται η Δρούσεια

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα των αυξημένων ροών επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Πάφου, όπως η Δρούσεια, όπου υπάρχουν περίπου 350 Ελληνοκύπριοι κάτοικοι, με τους αλλοδαπούς να ανέρχονται στους 200, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των κατοίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κοινοτικό συμβούλιο συναντήθηκε με τον Νίκο Νουρή, ζητώντας του την έκδοση διατάγματος και για το χωριό τους, ενώ όπως διαμηνύουν πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την κατάσταση, οι αλλοδαποί μαζεύουν υπογραφές για να χτιστεί τζαμί στο χωριό.

Παρόλα αυτά, έχει συσταθεί ομάδα στο χωριό, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με επιχείρημα ότι υπάρχει τέμενος στο γειτονικό χωριό των Αρόδων, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν οι αλλοδαποί και δεν χρειάζεται η ανέγερση άλλου ενός χώρου θρησκευτικής λατρείας στην ίδια περιοχή.

Όσο οι μέρες περνούν, προκύπτουν νέες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους μετανάστες και πλέον χρειάζεται μια ολιστική στρατηγική για αντιμετώπιση του προβλήματος, την οποία καλούνται να εξεύρουν οι αρμόδιοι. Από τη στιγμή που το πρόβλημα υπάρχει, πρέπει να αντιμετωπιστεί κι όχι να μετακυλίζεται από τη μια περιοχή στην άλλη. Η λύση στην προκειμένη περίπτωση είναι ίσως μια προσπάθεια ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία και όχι ο παραγκωνισμός τους, που τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία ghetto...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τελικά... στην Πάφο τα 150 παιδιά από το Πουρνάρα-Ευθύνες Κυβέρνησης σε ξενοδόχο

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον