ΒΙΝΤΕΟ: Στη δίνη του «Φίλιππου» η Κύπρος-Έπεσαν δέντρα, μετακινήθηκαν κατασκευές

Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που σημειώνονται από το βράδυ της Πέμπτης στην Κύπρο, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να ανταποκρίνεται σε δεκαπέντε περιστατικά.

Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε δεκαπέντε κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και κυρίως λόγω των σφοδρών ανέμων που έπνεαν σε διάφορες περιοχές.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο περιπτώσεις στην Επαρχία Λευκωσίας, δέκα στην Επαρχία Λεμεσού και τρεις στην Επαρχία Πάφου.

Οι κλήσεις αφορούσαν πτώσεις και μετακινήσεις δέντρων από δημόσιους ή άλλους χώρους, μετακινήσεις δέντρων από καλώδια της Α.Η.Κ., από σταθμευμένα οχήματα χωρίς επιβαίνοντες, ως επίσης και μετακινήσεις κατασκευών από ευτελή υλικά, οι οποίες παρασύρθηκαν.

LIVE η μεταβολή του καιρού:

Η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Το καιρικό σύστημα με την ονομασία "Φίλιππος" επηρεάζει την περιοχή, με την ψυχρή αέρια μάζα που το συνοδεύει να παραμένει στην περιοχή για τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ τοπικά στα ορεινά αναμένεται χιονόπτωση, η οποία κατά διαστήματα δυνατό να είναι πυκνή. Παροδική χιονόπτωση ή χιονόνερο αναμένεται και σε ορισμένες ημιορεινές περιοχές, ενώ τα φαινόμενα περιορίζονται αρκετά από το μεσημέρι και μετά. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά δυτικοί ως βορειοδυτικοί, το πρωί πολύ ισχυροί, 6 Μποφόρ και παροδικά τοπικά στα δυτικά και στα βόρεια κυρίως παράλια μέχρι σφοδροί, 6 με 7 Μποφόρ. Από το απόγευμα και μετά οι άνεμοι εξασθενούν και καθίστανται ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 Μποφόρ, της ίδιας διεύθυνσης. Η θάλασσα θα είναι μέχρι κυματώδης, στα νότια και στα ανατολικά παράλια και μέχρι πολύ κυματώδης, στα δυτικά και στα βόρεια παράλια. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, στα δυτικά και στα βόρεια παράλια, γύρω στους 12 στα νότια και στα ανατολικά παράλια και γύρω στους μείον 4 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά στα ορεινά θα επικρατεί παγετός.

Απόψε, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται κατά τόπους βροχές. Σε ορεινές περιοχές αναμένεται κατά διαστήματα χιονόπτωση, ενώ χιόνι ή χιονόνερο αναμένεται παροδικά και σε ορισμένες ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ως βορειοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ και τοπικά ισχυροί, 5 Μποφόρ για να καταστούν αργότερα, σε υπήνεμες κυρίως περιοχές, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ και τοπικά μέτριοι, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη, στα νότια και στα ανατολικά παράλια και κυματώδης, στα δυτικά και στα βόρεια παράλια. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στον 1 βαθμό στο εσωτερικό, γύρω στους 4 στα νότια και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 6 στα δυτικά και στα βόρεια παράλια και γύρω στους μείον 7 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά, στα ημιορεινά και σε ορισμένες πεδινές περιοχές θα σχηματιστεί παγετός.

Το Σάββατο, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται μεμονωμένες βροχές και χιόνια σε ορεινές περιοχές, ενώ παροδική χιονόπτωση ή χιονόνερο αναμένεται και σε ορισμένες ημιορεινές περιοχές. Την Κυριακή, ο καιρός παραμένει κυρίως συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές κατά διαστήματα και χιόνια στα ορεινά, ενώ χιόνι ή χιονόνερο αναμένεται τοπικά και στα ημιορεινά. Τη Δευτέρα, διαστήματα ηλιοφάνειας θα εναλλάσσονται με περιόδους με αυξημένη συννεφιά, ενώ το βράδυ ο καιρός θα καταστεί μερικώς συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές και χιόνια στα ορεινά ή και ημιορεινά. Κατά το τριήμερο ολικός παγετός θα επικρατεί τοπικά σε ορεινές περιοχές.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση το Σαββατοκύριακο και μικρή άνοδο τη Δευτέρα, για να κυμανθεί γενικά αρκετά πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Το ύψος του χιονιού στην Πλατεία Τροόδους, κατά την ώρα έκδοσης του δελτίου, ήταν 34 εκατοστά.

H κατάσταση στο οδικό δίκτυο

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Λόγω χιονόπτωσης και παγετού είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι:

  • Βαβατσινιάς – Μαχαιρά
  • Βαβατσινιάς – Αγίων Βαβατσινιάς
  • Οδού – Φαρμακά

Επίσης οι πιο κάτω δρόμοι είναι ανοιχτοί μόνο για οχήματα που είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση στους τέσσερις τροχούς:

Eπαρχία Λευκωσίας

  • Καλού Χωριού – Φαρμακά
  • Παλαιχωρίου- Αγρού
  • Λαγουδερών – Σαράντι
  • Λαγουδερών – Πολύστυπου
  • Πολύστυπου – Άλωνας
  • Γεφύρι της Παναγιάς Πλατανιστάσα
  • Πλατανιστάσας – Φτερικούδι
  • Ασκά – Παλαιχωρίου

Περιοχή Μόρφου

  • Κακοπετριάς – Καρβουνά
  • Κακοπετριάς– Pinewood
  • Κακοπετριάς – Σπηλιών
  • Πεδουλά – Προδρόμου
  • Πεδουλά – Κύκκου
  • Πεδουλά- Τροόδους – Πλατρών
  • Καλοπαναγιώτη – Μουτούλλα – Πεδουλά
  • Προδρόμου – Λεμύθου

Επαρχία Λεμεσού

  • Προδρόμου – Τροόδους
  • Πλατρών – Τροόδους
  • Καρβουνά – Τροοδους
  • Μονιάτη – Πλατρών
  • Καλού Χωριού – Αγρού
  • Αγρού-Παλαιχωρίου
  • Αγρού-Κυπερούντας

Επαρχία Λάρνακας

  • Λευκάρων – Βαβατσινιάς

Λόγω των καιρικών συνθηκών το οδόστρωμα σε όλο το οδικό δίκτυο είναι ολισθηρό, γι’ αυτό οι οδηγοί προτρέπονται από την Αστυνομία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα και να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Καλούνται επίσης να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας των οχημάτων τους.

Επισημαίνεται ότι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι μεταβαλλόμενη.

Όπως αναφέρει η Αστυνομία, προτρέπεται το κοινό πριν τις διακινήσεις του, να ενημερώνεται για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο, μέσω και των ανακοινώσεων της Αστυνομίας, όπως δημοσιεύονται στην ενημερωτική ιστοσελίδα www.cypruspolicenews.com, στην κατηγορία Οδικό Δίκτυο, στους λογαριασμούς της Αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook, καθώς και στην εφαρμογή – application – «Αστυνομία Κύπρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Συνεχίζονται οι συλλήψεις στα κατεχόμενα για τα πλαστά διπλώματα-Χειροπέδες και σε δημοσιογράφο
Πιθανό να επέβαιναν σε μοτοσικλέτα οι δράστες των πυροβολισμών στο Ζακάκι
Οδηγούσε στην αντίθετη λωρίδα ο άτυχος Ευτύχιος-Εξετάσεις για την ταχύτητα των δύο οδηγών
Χειροπέδες στους αναζητούμενους και σε άλλους δύο για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Ρίψη πυροβολισμών έξω από οικία νωρίς το απόγευμα στη Λεμεσό
Μαραθώνιος χωρίς τέλος η διαδικασία για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Πέραν των 14 ωρών
Δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δεκαοκτώ μέλη έστειλε στην Κύπρο η Ιορδανία
Στην Κύπρο αποστολή από την Ιορδανία για ενίσχυση των πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης
Χειροπέδες σε άλλους δύο για το «Δημητρούι»-Ο ένας κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών
Ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας ανήμερα του Πάσχα-Έφυγαν με διαφορά τρία χρόνια μάνα και γιος