Σπάει με το… ζόρι η σιωπή της Αστυνομίας για την 19χρονη-Επιστολή των δικηγόρων

Έχει περάσει σχεδόν ενάμιση μήνας από το χαστούκι του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις αρμόδιες υπηρεσίες, σχετικά με τους χειρισμούς στην υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας. Η απόφαση εκδόθηκε στις 31 Ιανουαρίου και για εβδομάδες Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία μας έλεγαν ότι μελετούσαν τις 81 σελίδες. Τώρα πια δεν το λένε ούτε καν αυτό. Μόνο σιωπή. Δεν υπάρχει κάτι να πουν, κάτι να σχολιάσουν.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου, Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία είχαν ουσιαστικά δύο επιλογές, για να απαντήσουν στη δημόσια κατακραυγή και να αποκαταστήσουν το αίσθημα δικαιοσύνης: Είτε να ξανανοίξουν την αρχική υπόθεση της καταγγελίας της 19χρονης είτε να μην το πράξουν. Και στις δύο περιπτώσεις θα έπρεπε, όμως, να δώσουν εξηγήσεις στην κοινή γνώμη, που βιώνει συλλογική ντροπή, εξαιτίας των ενεργειών κρατικών υπηρεσιών και θεσμών.

Δεν έκαναν κανένα από τα δύο. Και φυσικά δεν έδωσαν εξηγήσεις. Ούτε γιατί μπορούν να ξανανοίξουν την υπόθεση της αρχικής καταγγελίας ομαδικού βιασμού, ούτε γιατί δεν μπορούν να το κάνουν. Ούτε γιατί δεν υπήρξε ξεχωριστή υπόθεση για το βίντεο, ούτε αν θα υπάρξει. Απλώς σιώπησαν κατά το κυπριακότατο «κρύψε να περάσουμε». Μέχρι να ξεχαστεί η υπόθεση, να κοπάσει η οργή, να σβηστεί η ντροπή και να πάμε παρακάτω. Στα εύκολα, στις επιτυχίες, σ’ αυτά που προσφέρονται. Όχι στα άβολα, όχι στα δύσκολα, όχι σ’ αυτά που τους φέρνουν σε αμήχανη θέση.

Δεν χρωστούν εξηγήσεις μόνο στην Βρετανίδα. Χρωστούν εξηγήσεις σε όλους μας. Σε κάθε γυναίκα στην Κύπρο που έχει λόγους να φοβάται πως δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη αν πέσει θύμα σεξουαλικής βίας. Σε κάθε πολίτη που έχει λόγους να πιστεύει πως ακόμη και στις πιο σοβαρές υποθέσεις, θεσμοί και υπηρεσίες λειτουργούν με προχειρότητα και επιπολαιότητα. Σε κάθε έναν από εμάς που δεν θεωρεί το «κρύψε να περάσουμε» αποδεκτή προσέγγιση, σε κανένα ζήτημα, είτε αυτό είναι πολιτικής, είτε οικονομικής, είτε νομικής φύσεως. Σε όσους απαιτούν διαφάνεια και ειλικρίνεια...  

Έστειλε επιστολή στον Σαββίδη η οικογένεια της 19χρονης

Παρά τον δρόμο της σιωπής που επέλεξαν, όμως, οι Αρχές θα αναγκαστούν σύντομα να απαντήσουν, καθώς δεν μπορούν πλέον να αποφεύγουν αυτό το άβολο ζήτημα. Συγκεκριμένα, μετά την επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη η νομική πλευρά που εκπροσωπεί την οικογένεια της 19χρονης, θα αναγκαστούν να το πράξουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. 

Μέσω της επιστολής οι δικηγόροι καλούν τον Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσει εκ νέου την υπόθεση του βιασμού από τους δώδεκα Ισραηλινούς, ο οποίος διαπράχθηκε το καλοκαίρι του 2019 στην Αγία Νάπα. Σε περίπτωση που δεν λάβουν οποιαδήποτε απάντηση, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν δικαστικώς με αγωγή, όπως εξήγησε στον REPORTER, η δικηγόρος της οικογένειας Νικολέτα Χαραλαμπίδου.

Σημειώνεται ότι πρόθεση των δικηγόρων της οικογένειας είναι να προχωρήσουν με επιστολή, μέσω της οποίας θα ζητούν αποζημιώσεις για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πελάτισσάς τους.

Υπενθυμίζεται ότι η 19χρονη Βρετανίδα είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, για δημόσια βλάβη, έπειτα από καταγγελία της για ομαδικό βιασμό από τους δώδεκα Ισραηλινούς, ωστόσο προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ανέτρεψε την απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο είχε αθωώσει κατά πλειοψηφία την 19χρονη, κατσαδιάζοντας την Αστυνομία για τους χειρισμούς της στην υπόθεση, αλλά και το Πρωτόδικο Δικαστήριο για τον τρόπο που είχε χειριστεί τα δεδομένα που είχε ενώπιον του, αφού, όπως διαπίστωσε, με τις ενέργειες τους, άφησαν εκτεθειμένη τη χώρα διεθνώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ