Πώς η Αστυνομία έβαλε αυτογκόλ στην υπόθεση της 19χρονης εκθέτοντας την Κύπρο

Ένα τεράστιο αυτογκόλ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί - εν τέλει - η υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας, που αθωώθηκε πανηγυρικά από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο με μια απόφαση κόλαφο, έστησε στον τοίχο Αστυνομία, Κατηγορούσα Αρχή και Επαρχιακό Δικαστή, δείχνοντας μια σειρά από λάθη, παραλήψεις και ασάφειες πίσω από την καταδίκη της νεαρής για δημόσια βλάβη και την θεληματική της κατάθεση, με αποτέλεσμα να καταφέρουν να εκτεθεί η Κύπρος διεθνώς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η απόφαση κόλαφος για 19χρονη-Στήνει στον τοίχο Αστυνομία και Δικαστή

Η 19χρονη είχε καταγγείλει ομαδικό βιασμό από δώδεκα Ισραηλινούς, ωστόσο όταν κλήθηκε για συμπληρωματική κατάθεση, μετά από έξι ώρες, κατέληξε να ανακρίνεται ως ύποπτη, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η απόφαση, ενώ στη συνέχεια ομολόγησε πως η καταγγελία της ήταν ψευδής, κάτι που αναίρεσε μετέπειτα, προβάλλοντας τη θέση πως της ασκήθηκε πίεση. Μάλιστα, το Ανώτατο δείχνει παραβίαση των δικαιωμάτων της, αμφισβητώντας την θεληματικότητα της κατάθεσης της, η οποία λήφθηκε χωρίς την παρουσία δικηγόρου.  

Ωστόσο, η όλη ουσία της υπόθεσης, ενδεχομένως να καταγράφεται μέσα από μία και μόνο πρόταση. «Το πρωτόδικο Δικαστήριο έλαβε υπόψη την ώρα στο βίντεο, ωστόσο δεν έλαβε υπόψη ότι κατά τον ίδιο χρόνο οι άλλοι Ισραηλίτες δεν ήταν ευπρόσδεκτοι». Δηλαδή, όπως προκύπτει, οι Αρχές επιδόθηκαν σε μία προσπάθεια να αποδείξουν ότι η καταγγελία ήταν ψευδής, χωρίς λάβουν υπόψη άλλες παραμέτρους, όπως η κατάθεση του γιατρού που εξέτασε πρώτος την 19χρονη, με το Ανώτατο να τονίζει πως «είναι σαφής η δήλωση του γιατρού για μια κοπέλα που έκλαιγε και βρισκόταν σε πανικό και σε τέτοια κατάσταση ώστε να αρνείτο να την πλησιάσει και να την εξετάσει. Περαιτέρω, από την ίδια μαρτυρία, προκύπτει ότι είναι οι φίλοι της 19χρονης που την μετέφεραν στον γιατρό και ο ίδιος είναι που κάλεσε την Αστυνομία. Συνεπώς, δεν είναι η 19χρονη που κατέφυγε καταγγελτικά από μόνη της στην Αστυνομία, αλλά η εμπλοκή της Αστυνομίας προέκυψε με πρωτοβουλία του γιατρού εν όψει της κατάστασης των ισχυρισμών της».

Δίωξη για δημόσια βλάβη, όχι όμως για τη διαρροή

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, στο 2019, οπότε διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, είναι ορθό να αναφερθεί πως η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο και έλαβε διεθνείς διαστάσεις, με την Αστυνομία, η οποία στο μεταξύ καθοδηγείται από τη Νομική Υπηρεσία, να αποφασίζει την δίωξη της 19χρονης για την ψευδή καταγγελία της, ενώ άφησε ελεύθερους τους δώδεκα Ισραηλινούς.

Στην ουσία, η Αστυνομία ήθελε να διώξει την 19χρονη για παραδειγματισμό, παρά το γεγονός ότι αρκετές φωνές έλεγαν πως δεν εξυπηρετεί κανένα η δίωξη μιας νεαρής, για ένα μη σοβαρό αδίκημα, που ήρθε στην Κύπρο για διακοπές, ενώ από την άλλη οι Αρχές αποφάσισαν να μην διώξουν τους Ισραηλινούς που συνδέονταν με την διαρροή του βίντεο στο διαδίκτυο, κάτι το οποίο αποτελεί ποινικό αδίκημα, που είχε ως αποτέλεσμα τον διασυρμό της Βρετανίδας.

Και τελικά, αυτοί που προειδοποιούσαν πως η απόφαση θα έβλαπτε παρά θα ωφελούσε τον τόπο, είχαν απόλυτο δίκαιο. Δύο χρόνια μετά, το Ανώτατο έδωσε ηχηρό χαστούκι σε Αστυνομία, Νομική Υπηρεσία και Επαρχιακό Δικαστή, αφήνοντας τους απόλυτα εκτεθειμένους, με τα σπασμένα να μην μαζεύονται, αφού κατάφεραν να στείλουν τα πιο λανθασμένα μηνύματα στα επόμενα θύματα βιασμού. Και αυτό, γιατί στην ουσία το Ανώτατο δείχνει μια σειρά από λάθος χειρισμούς από πλευράς των Αρχών, οι οποίοι στην ουσία δεν θα μπορούσαν να μην αθωώσουν την 19χρονη.

«Τα προηγούμενα πλάνα που καταδεικνύουν σεξουαλική ελευθεριότητα χωρίς μέτρο, η οποία αναμφίβολα για πολλούς δεν είναι αποδεκτή, δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εύρημα και μάλιστα με την ισχύ της πραγματικής μαρτυρίας, ότι η καταγγελία της εφεσείουσας για βιασμό ή βιασμούς στο συγκεκριμένο χρόνο, ήταν ψευδής».

Εσούσαν τα πόθκια τους πριν καβαλιτζέψουν…

Η καταδίκη της 19χρονης έφερε δικαίωση στην Αστυνομία, η οποία θέλησε να κρατήσει την απόφαση σαν… λάβαρο, ωστόσο, δεν υπολόγισε μια ενδεχόμενη ανατροπή από το Ανώτατο, το οποίο όχι μόνο αθώωσε την 19ρονη αλλά άδειασε και τις ενέργειες του ανακριτή, με αποτέλεσμα οι Αρχές να σούσουν τα πόθκια τους, προτού καβαλιτζέψουν.

Η ανατρεπτική απόφαση ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες του ακτιβιστή Ηλία Γκιώνη, ο οποίος αναμφίβολα προκάλεσε θόρυβο με τα όσα ισχυρίζεται, κάτι που έφερε πονοκέφαλο στις Αρχές, αφού γνωρίζουν πολύ καλά την πίεση της κοινής γνώμης, στον απόηχο τέτοιων καταγγελιών.

Εξού, και η Αστυνομία, προσέτρεξε να ξεκαθαρίσει εξαρχής τι είδους στοιχεία τις έχουν αποσταλεί από τον ακτιβιστή, με κάποιους μάλιστα να επικρίνουν την στάση της, υποδεικνύοντας πως επιχείρησε να υποβαθμίσει τις καταγγελίες προτού καν τις διερευνήσει. Μάλιστα, κάποιοι θέλησαν να υπενθυμίσουν σε πηγαδάκια την δίωξη της 19χρονης για δημόσια βλάβη, υπενθύμιση η οποία όμως ήταν πριν την απόφαση του Ανωτάτου.

Αναμφίβολα, τέτοιου είδους υποθέσεις, χρίζουν ιδιαίτερο χειρισμό, τόσο προς την αξιοπιστία όσο προς την αναξιοπιστία τους, και με βάση τα όσα καταγράφει η απόφαση του Ανωτάτου, τα κενά που εντοπίζονται στις ενέργειες των Αρχών, σίγουρα μόνο επιβαρυντικά μπορούν να λειτουργήσουν, σε μία εποχή που η κοινή γνώμη αμφισβητεί τους θεσμούς.

Και μέσα σε αυτά, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το αποτέλεσμα του ντόρου από το metoo, που τελικά έγιναν… onlytwo, αφού οι περισσότερες υποθέσεις που έγιναν στα πλαίσια του κινήματος, είχαν άδοξη κατάληξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από το #MeToo, στο… #OnlyTwo-Ξεκίνησαν ελπιδοφόρα, κατέληξαν άδοξα

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»