Καταγγέλλουν ανισότητα προαγωγών σε Ε.Φ.-Αναμένει αποφάσεις Δικαστηρίου το ΥΠΑΜ

Έξω από το Προεδρικό Μέγαρο θα βρεθούν το πρωί της Κυριακής συγγενείς και φίλοι εθελοντριών, που υπηρετούν στο στράτευμα, διαμαρτυρόμενοι για ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στις προαγωγές.

Η διαμαρτυρία, θα πραγματοποιηθεί στις δέκα το πρωί, αφού οι συγγενείς των εθελοντριών, ζητούν να διορθωθούν οι ανορθογραφίες του παρελθόντος, στη βάση έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Οι εθελόντριες των σειρών 1995,1996 και 1997 αδικήθηκαν, όπως επιβεβαιώνεται από όλες τις πλευρές, καθότι δεν μονιμοποιήθηκαν, όπως συνέβη με τους άνδρες των σειρών τους. Τότε, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση για την εν λόγω εξέλιξη, ωστόσο στο πέρασμα του χρόνου αναπτύχθηκε το συγκεκριμένο αίσθημα και κάποιοι προσέφυγαν στο Διοικητικό Δικαστήριο, από το οποίο το Υπουργείο Άμυνας αναμένει τις αποφάσεις, για το τι μέλλει γενέσθαι, αφότου σε περίπτωση που παρθούν αποφάσεις, ενδεχομένως να δημιουργήσουν νομικό κενό, αναλόγως της απόφασης του Δικαστηρίου.

Απαντώντας στον REPORTER, για τις καταγγελίες ότι οι εθελόντριες δεν λαμβάνονται υπόψιν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Χρήστος Πιερή διέψευσε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό και τόνισε πως «η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφέρεται στις τελευταίες σειρές των εθελοντριών». Το Υπουργείο, συνέχισε ο κ. Πιερή έχει από πέρσι και πρόπερσι άλλες εκθέσεις για το ίδιο θέμα που είχε προσφύγει η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη σειρά εθελοντριών.

Σημείωσε πως «δεν είναι ένα καινούργιο θέμα, αλλά ούτε ένα θέμα που δεν απασχόλησε το Υπουργείο Άμυνας και δεν είναι ένα θέμα που το Υπουργείο δεν προσπάθησε να επιλύσει από την πρώτη φορά που προέκυψε. Είναι ένα θέμα πάρα πολύ παλιό. Ήταν η διαδικασία πρόσληψης από το 1992 μέχρι το 1997. Μιλάμε για χρονολογίες πριν τριάντα χρόνια».

Επισήμανε ακόμα πως πρόκειται για μια διαδικασία που όπως λέει η Επίτροπος (σ.σ. στην έκθεσή της), είχε υπάρξει διάκριση. «Να θυμίσω όμως ότι τότε οι κανονισμοί για πρόσληψη στην Εθνική Φρουρά και οι κανονισμοί των στελεχών μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν ξεχωριστοί. Κάναμε ότι έλεγαν οι κανονισμοί τότε, όμως όταν ανοίχθηκαν θέσεις και είχαν δικαίωμα μόνο οι άρρενες εθελοντές και όχι οι κοπέλες, δεν υπήρξε κανένα παράπονο ή καμία ένσταση για να διορθωθεί το θέμα».

Αφού αντιλήφθηκαν και κατανόησαν το αίσθημα αδικίας ως Υπουργείο, όπως ανέφερε, τα τελευταία τρία χρόνια αύξησαν τις θέσεις στον προϋπολογισμό για τις υπαξιωματικούς και δόθηκαν προαγωγές σε 354 επιπλέον θέσεις, για να μπορέσουν έστω να ικανοποιηθούν οι κοπέλες που νιώθουν αυτό το αίσθημα της αδικίας.

«Απ’ εκεί και πέρα, το Υπουργείο Άμυνας είναι από τους πρώτους οργανισμούς που προχώρησε να εξαλείψει τις αδικίες και τις ανισότητες. Για αυτό από το 2016 δεν υπάρχει ξεχωριστός κανονισμός ανδρών και γυναικών, αλλά ούτε και ξεχωριστή επετηρίδα μεταξύ αξιωματικών και υπαξιωματικών, όπως ούτε στον τρόπο πρόσληψης».

Ξεκαθάρισε πως τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι για το εν λόγω θέμα, καθότι η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη σειρά (σ.σ. 1995,1996,1997), προσέφυγαν στο Διοικητικό Δικαστήριο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Το Υπουργείο Άμυνας κρίνει ορθό να αναμένει τις απαντήσεις από τα ένδικα μέσα, πριν πάρει μια απόφαση που να μην είναι ορθή. Αυτό το πρόβλημα παρουσιάστηκε τώρα, γιατί αυτές οι συνάδελφοι σε ένα με δύο χρόνια θα αφυπηρετήσουν με πολύ χαμηλότερα συνταξιοδοτικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Ελεύθερος ο ύποπτος για την βόμβα σε μπαρ στον Πρωταρά, ελεύθερος και ο ένας για τους εμπρησμούς πρακτορείων
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Ο Αμπάς λέει ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα
Μπαίνουν σε λειτουργία άλλες πέντε κάμερες στη Λεμεσό-Σε ποια σημεία θα βρίσκονται
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Πρώην σύζυγος εμίρη του ISIS αντιμέτωπη με σοβαρές κατηγορίες στη Γαλλία-«Ήξερε ότι ο άνδρας της με βίαζε»