Πρώτα από «ανάκριση» και μετά πράσινο για εργοδότηση ένστολων αφυπηρετησάντων

Να μεγαλώσει τον κατάλογο των πρώην κρατικών αξιωματούχων και πρώην υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα πρέπει να περνούν από έλεγχο πριν αρχίσουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, μετά την αφυπηρέτηση τους, επιχειρεί η Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα βρήκαν για τις προσλήψεις στην Αστυνομία, ανοίγει το κεφάλαιο προαγωγές

Με βάση το νόμο που θεσπίστηκε το 2007 και τροποποιήθηκε το 2019, κάθε πρόσωπο που έχει υπηρετήσει ως κρατικός αξιωματούχος ή ως υπάλληλος του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα και έχει με οποιοδήποτε τρόπο αφυπηρετήσει ή τερματίσει την υπηρεσία ή τη θητεία του υποχρεούται να υποβάλει αίτηση σε ανεξάρτητη επιτροπή για την πρόθεσή του να αναλάβει οποιαδήποτε εργασία σε συγκεκριμένο εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα εντός των πρώτων δύο ετών από την ημερομηνία αφυπηρέτησης ή τερματισμού της υπηρεσίας ή της θητείας του.

Κρατικός αξιωματούχος με βάση τον ισχύον νόμο, ορίζεται ένας υπουργός, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γενικός Ελεγκτής, Βοηθός Γενικού Ελεγκτή, Αρχηγός Αστυνομίας, Υπαρχηγός Αστυνομίας, Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, επίτροπος, έφορος ή ρυθμιστής, που διορίζονται με βάση νόμο ή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης, υπάλληλος του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ορίζεται κάθε υπάλληλος υπουργείου, τμήματος, υπηρεσίας ή οργανισμού δημόσιου δικαίου που υπηρετεί σε θέση στην κλίμακα Α13 και άνω ή και σε αντίστοιχη μ’ αυτήν κλίμακα».

Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τον αριθμό των προσώπων προσανατολίζεται να προσθέσει σε αυτόν άτομα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Εθνικής Φρουράς.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού που παρευρέθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής, ο νόμος αρχικά κάλυπτε περιορισμένο αριθμό αξιωματούχων και το 2019 έγινε τροποποίηση του νόμου. «Μετά την ψήφιση του νόμου προβληματίστηκε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ανέφερε και ζήτησε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία κατέληξε ότι και η Αστυνομία μπορεί να εμπίπτει σε αυτό το νόμο, άρα πρέπει να ελέγχονται και τα μέλη της δύναμης με κλίμακα Α13 και άνω».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, διερωτήθηκε κατά πόσον πέραν της Αστυνομίας μπορούν να ενταχθούν και τα μέλη της Πυροσβεστικής, με την εκπρόσωπο του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού να εκφράζει την άποψη ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία μπορεί να μείνει εκτός.

Ακολούθως, ο κ. Δημητρίου διερωτήθηκε πόσοι από την Αστυνομία επηρεάζονται, για να λάβει την απάντηση ότι πρόκειται για τους Βοηθούς Αρχηγούς, τους Ανώτερους Αστυνόμους και τους Αστυνόμους Α’.

Οι βουλευτές εξέφρασαν επίσης την πεποίθηση ότι στον κατάλογο πρέπει πέραν της Αστυνομίας να ενταχθούν τόσο τα μέλη της Πυροσβεστικής, του Στρατού, αλλά και οι Δικαστές».

Στο άκουσμα των προσώπων που θα προστεθούν, η εκπρόσωπος του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού υπέδειξε πως θα μεγαλώσει αρκετά ο όγκος των αιτήσεων, με τον Δημήτρη Δημητρίου να αναφέρει πως «η δημοκρατία και η διαφάνεια είναι ακριβά σπορ. Τι να κάνουμε».

Σημειώνεται ότι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες αντιδράσεις για τις προαγωγές-«Κάποιοι δεν ξέφυγαν από την καρέκλα τους...»

Δειτε Επισης

Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»