Ράβουν παράσημα για στρατιωτικούς-Τα νέα μετάλλια και η επιλογή των ονομάτων

Να τιμήσει τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς και γενικότερα τα μέλη του Στρατού, επιχειρεί η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, με την παραχώρηση μεταλλίων αναλόγως των ετών που υπηρετούν οι στρατιωτικοί, στα σώματα ασφαλείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχονται οι «αξιωματικοί γραφείου» στην ΕΦ-Τι αλλάζει για προαγωγές και κρίσεις

Τα μέλη που θα λάβουν τα εν λόγω μετάλλια, εάν ψηφιστεί η πρόταση από την Ολομέλεια της Βουλής, θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν στις στολές τους συνολικά έντεκα μετάλλια, αντί έξι που υπάρχουν σήμερα. Την ίδια ώρα, παρότι έγινε προσπάθεια για παραχώρηση μεταλλίων σε όσους πολέμησαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, το 1955-59, αποφασίστηκε όπως αυτό αφεθεί στην εκτελεστική εξουσία.

Σκοπός των προτεινόμενων κανονισμών, είναι η θέσπιση κανονισμών για τη ρύθμιση της απονομής στρατιωτικών μεταλλίων σε μέλη του Στρατού της Δημοκρατίας και της Εθνικής Φρουράς και η κατάργηση των ομότιτλων με αυτούς ισχυόντων κανονισμών.

Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Άμυνας από το Υπουργείο Άμυνας, οι προτεινόμενοι κανονισμοί κατατέθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το Υπουργείο, για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον Στρατό και την Εθνική Φρουρά.

Όπως αναφέρει στην έκθεση που υπέβαλε η Επιτροπή στην Ολομέλεια, «οι προτεινόμενοι κανονισμοί αποσκοπούν στην αναγνώριση του γεγονότος ότι τα στρατιωτικά μετάλλια αποτελούν σημείο αναφοράς για κάθε μέλος του Στρατού και της Εθνικής Φρουράς, καθότι αποδίδουν το απαιτούμενο κύρος, κοσμούν τη στρατιωτική στολή και αποτελούν το επιστέγασμα της προσφοράς των μελών του Στρατού και της Εθνικής Φρουράς στην πολιτεία».

Από έξι σε έντεκα αυξάνονται τα μετάλλια

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αύξηση των στρατιωτικών μεταλλίων που δύναται να απονεμηθούν σε μέλη του Στρατού από έξι σε έντεκα, ώστε, πέραν των μεταλλίων «Αριστείον Ανδρείας», «Πολεμικός Σταυρός», «Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων» και «Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου», να απονέμονται επίσης:

α) Μετάλλιο Προσφοράς στον Στρατό της Δημοκρατίας στα μέλη του Στρατού των οποίων τερματίζονται οι υπηρεσίες για διάφορους λόγους, όπως σε περίπτωση αφυπηρέτησης, παραίτησης και άλλα.

β) Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας σε αξιωματικούς, το οποίο, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους, θα απονέμεται ως ακολούθως:

i. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας «Ανδρέας Αρέστη» στους μόνιμους και συμβασιούχους εν ενεργεία αξιωματικούς για ευδόκιμη υπηρεσία οκτώ (8) ετών.

ii. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας «Χρίστος Φώτης» στους μόνιμους και συμβασιούχους εν ενεργεία αξιωματικούς για ευδόκιμη υπηρεσία δεκαοκτώ (18) ετών. και

iii. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας «Τάσος Μάρκου» στους μόνιμους και συμβασιούχους εν ενεργεία αξιωματικούς για ευδόκιμη υπηρεσία είκοσι πέντε (25) ετών.

Παράλληλα, μετάλλιο Ευδοκίμου και Πολυετούς Υπηρεσίας, θα λαμβάνουν και οι υπαξιωματικοί, είτε αυτοί είναι μόνιμοι, είτε συμβασιούχοι

i. Μετάλλιο Ευποιίας στους μόνιμους και συμβασιούχους εν ενεργεία υπαξιωματικούς για ευδόκιμη υπηρεσία οκτώ (8) ετών.

ii. Μετάλλιο Συνεχούς και Επιτυχούς Υπηρεσίας στους μόνιμους και συμβασιούχους εν ενεργεία υπαξιωματικούς για ευδόκιμη υπηρεσία δεκαοκτώ (18) ετών. και

iii. Μετάλλιο Πολυετούς Υπηρεσίας στους μόνιμους και συμβασιούχους εν ενεργεία υπαξιωματικούς για ευδόκιμη υπηρεσία είκοσι πέντε (25) ετών.

Στο μεταξύ, σε περίπτωση θανάτου του τιμηθέντος, τα στρατιωτικά μετάλλια περιέρχονται ως κειμήλια κατά την τελευταία αυτού βούληση ή κατά σειρά στη σύζυγό του, στα τέκνα αυτού, κατά σειρά γέννησης, στον πατέρα, στη μητέρα, στα αδέλφια, κατά σειρά γέννησης, και στον πλησιέστερο κατά σειρά συγγενή.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Δημόκριτος Ζερβάκης, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι οι σκοπούμενες τροποποιήσεις αποτελούν την ελάχιστη αναγνώριση και επιβράβευση πράξεων αξιωματικών και υπαξιωματικών, καθώς και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Σε σχέση με την ονοματοδοσία των τριών μεταλλίων στρατιωτικής αξίας, κατόπιν επιλογής, των πιο πάνω τριών ηρώων, ανέφερε ότι πρόκειται για τους μοναδικούς μόνιμους αξιωματικούς οι οποίοι ήταν απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων και έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, επισημαίνοντας ότι ο ένας εξ αυτών αγνοείται μέχρι σήμερα.

Στο περίμενε οι ήρωες του 55-59

Την ίδια ώρα, στο στάδιο της συζήτησης των κανονισμών μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν την προσθήκη στα εν λόγω μετάλλια που δύναται να απονεμηθούν, μεταλλίου αναγνώρισης προσφοράς στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Αναφορικά με αυτή την εισήγηση, μέλη της Επιτροπής ανέφεραν ότι οι υπό συζήτηση κανονισμοί αποσκοπούν στην απονομή μεταλλίων που αφορούν την περίοδο από την ίδρυση του Στρατού και της Εθνικής Φρουράς και εντεύθεν και όχι προηγούμενες περιόδους. Περαιτέρω, εξέφρασαν την άποψη ότι σχετική τροποποίηση είναι ορθότερο όπως προέλθει από την εκτελεστική εξουσία. Επιπροσθέτως, εκφράστηκε η άποψη ότι πρέπει να προβλεφθεί στους κανονισμούς και η απονομή νέου μεταλλίου με την ονομασία «αγνώστου στρατιώτη». 

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, τοποθετούμενος στα πιο πάνω ζητήματα που ήγειραν μέλη της επιτροπής, ανέφερε πως «στο παρόν στάδιο θα ήταν ορθότερο να προχωρήσει η έγκριση των κανονισμών όπως αυτοί κατατέθηκαν στη Βουλή, καθώς η υιοθέτηση των πιο πάνω εισηγήσεων για εισαγωγή πρόνοιας στους κανονισμούς περί απονομής πρόσθετων μεταλλίων προϋποθέτει σχεδιασμό και κοπή μεταλλίων και θα απαιτηθεί χρόνος προετοιμασίας από το Υπουργείο Άμυνας.

Ειδικότερα, όσον αφορά την εισήγηση για απονομή μεταλλίου αναγνώρισης της προσφοράς στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 διευκρίνισε ότι οι υπό συζήτηση κανονισμοί προνοούν ότι τα μετάλλια θα απονέμονται αναφορικά με πράξεις που τελέστηκαν ή υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντεύθεν». Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι η απονομή άλλων τιμητικών διακρίσεων δε ρυθμίζεται με κανονιστικές διοικητικές πράξεις, αλλά με την υποβολή σχετικού αιτήματος από το Υπουργείο Εξωτερικών προς την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία προβαίνει σε ανάλογες ρυθμίσεις.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, ύστερα από ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της επιτροπής και του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς, κρίθηκε ότι είναι ορθότερο όπως τροποποιηθεί η ονομασία του στρατιωτικού Μεταλλίου Ευποιίας, ώστε αυτό να ονομαστεί ως Μετάλλιο Ευδοκίμου Υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ