Τα κυκλώματα μαστροπείας, οι παρεμβάσεις στην Αστυνομία και οι απειλές

Τέσσερις καταδίκες μελών κυκλωμάτων που δρούσαν στην Κύπρο και σχετίζονταν με σεξουαλική ή εργασιακή εκμετάλλευση, καταγράφηκαν το 2021, γεγονός που δείχνει ότι μέσα από τη διερεύνηση τέτοιας φύσεως υποθέσεων, μπορεί να ξηλωθεί το οργανωμένο έγκλημα, που εκμεταλλεύεται ανθρώπους, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε άλλες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο περίμενε οι Αρχές για την επιστολή Γκιώνη-«Εμπλέκονται Κύπριοι πολιτικοί»

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, με αφορμή τις καταγγελίες για κύκλωμα μαστροπείας στην Ελλάδα, το οποίο φαίνεται να έχει πλοκάμια και στην Κύπρο, η υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, Ελένη Μιχαήλ, ανέφερε πως στις υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης που διερευνήθηκαν κατά την περσινή χρονιά, διαπιστώθηκε η ύπαρξη κυκλωμάτων που λειτουργούσαν εντός Κύπρου, αλλά και άτομα από το εξωτερικό. «Το ευχάριστο είναι ότι είχαμε καταδίκες για αυτά τα αδικήματα. Από τον Ιούλιου του 2021, υπήρξαν τέσσερις καταδίκες».

Όπως εξήγησε η κ. Μιχαήλ, η πρώτη καταδίκη αφορούσε υπόθεση εξαναγκασμού σε επαιτεία, άλλες δύο είχαν σχέση με σεξουαλική εκμετάλλευση και η άλλη σχέση με εργασιακή εκμετάλλευση. «Ενώπιον Δικαστηρίου βρίσκονται αρκετές υποθέσεις και αναμένουμε αποτελέσματα», ανέφερε η κ. Μιχαήλ, η οποία στη συνέχεια επεξήγησε πως «η πρώτη περίπτωση αφορούσε κύκλωμα που έφερε κοπέλα στην Κύπρο και την εκμεταλλευόταν, ενώ η δεύτερη ήταν κάπως ιδιάζουσα. Ήταν ενήλικο  πρόσωπο, το οποίο το εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά κατά την παιδική του ηλικία. Είχε ιδιαίτερη ευαισθησία η συγκεκριμένη περίπτωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμπλέκει και αστυνομικούς στο κύκλωμα ο Γκιώνης-Όσα ισχυρίζεται

Κατήγγειλε παρεμβάσεις η Ρίτα Σούπερμαν

Για την περίπτωση του κυκλώματος μαστροπείας, μίλησε και η πρώην υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων και νυν βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, η οποία εξέφρασε έντονους προβληματισμούς για τη διαρροή λεπτομερειών της υπόθεσης, ενώ παραδέχθηκε ότι όταν βρισκόταν στην Αστυνομία δέχθηκε παρεμβάσεις κατά τη διερεύνηση υποθέσεων εμπορίας προσώπων.

«Θέλω να θέσω τον προβληματισμό μου για όλη αυτή την προβολή στην υπόθεση, η οποία όπως φαίνεται είναι διακρατική. Πώς είναι δυνατόν να εξιχνιαστεί μια υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος όταν δημοσιεύεται καθημερινά στα κανάλια κάθε λεπτομέρεια, κάθε κατάθεση και λοιπά. Δεν εξαφανίστηκαν στοιχεία μέχρι σήμερα; Οι διαρροές μόνο κακό μπορούν να κάνουν σε μια υπόθεση».

Υπέδειξε μάλιστα πως έχει ενοχληθεί σφόδρα με τη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων φωτογραφιών της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα, η καταγγελία της οποίας άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για το κύκλωμα μαστροπείας. «Με έχει ενοχλήσει που οι φωτογραφίες της κοπέλας που δημοσιεύονται είναι ως σαν να είναι μοντέλο, ηθοποιός. Για ποιο λόγο γίνεται; Μήπως για να την υποβαθμίσουμε, μήπως για να δείξουμε ότι είναι φιλάρεσκη; Για να υποβαθμίσουμε την υπόθεση; Είναι προβληματισμοί αυτοί. Όφειλαν να προστατεύσουν την κοπέλα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποστέλλει στις Αρχές την επιστολή ο Γκιώνης-«Κινδυνεύει η ζωή μου»

Από την εμπειρία της στην Αστυνομία, παραδέχθηκε ότι τέτοια κυκλώματα υπάρχουν, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ειδικότερα για την Κύπρο, ενώ τόνισε ότι στις περιπτώσεις που εμπλέκονται επώνυμοι στα κυκλώματα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να σπάσει το απόστημα. «Είχα δεχθεί πάρα πολλές παρεμβάσεις όταν ήμουν υπεύθυνη στο Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων στην Αστυνομία. Πρέπει να σταματήσουμε τις παρεμβάσεις, όχι μόνο στην Αστυνομία, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο και είναι γνωστότατο, αν διαβάζει κάποιος για την εμπορία προσώπων, θα το γνωρίζει. Τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος, μία μέθοδος που χρησιμοποιούν για να αναπτύσσονται, είναι η διαφθορά. Να διαφθείρουν αξιωματούχους, άτομα που είναι σε θέσεις κλειδιά. Δεν μιλώ για την Κύπρο μόνο, αλλά πώς λειτουργεί ένα κύκλωμα γενικότερα».

Η κ. Σούπερμαν παραδέχθηκε εξάλλου ότι έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή της και αυτό είναι πασίγνωστο. Έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές αυτό.

Όσον αφορά τον τρόπο που λειτουργούν τα κυκλώματα, ανέφερε ότι η Κύπρος πιθανόν να είναι ένας διακομιστικός σταθμός. «Μπορεί τα θύματα να τυγχάνουν εκμετάλλευσης για λίγο χρόνο στην Κύπρο, μετά στην Ελλάδα, μετά στο Ντουμπάι. Αυτό συμβαίνει για να δυσκολεύονται οι έρευνες των Αρχών. Αυτός είναι ένας κύκλος».

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Στήριξη Οικολόγων σε Γενικό Ελεγκτή-«Τα κόμματα κάνουν συνειδητά πλάτες στο βαθύ κράτος»
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο