Οι συμπλοκές… μόδα, η αδιαφορία των αρμοδίων και τα διατάγματα στα συρτάρια

Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μια φορά βρίσκονται οι κάτοικοι της Χλώρακας, οι οποίοι είναι τρομοκρατημένοι με όσα συμβαίνουν στο συγκρότημα διαμερισμάτων, έξω από το οποίο σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οδομαχίες και συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές και στις περιουσίες τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα βίντεο ντοκουμέντο από τα άγρια επεισόδια-Απίστευτες σκηνές αγριότητας

Μπορεί για το εν λόγω συγκρότημα να εκδόθηκε το 2020 διάταγμα απαγόρευσης μεταφοράς μεταναστών, από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, αλλά και διάταγμα τον περασμένο Νοέμβριο, από την Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου, για απομάκρυνση όσων διαμένουν στον συγκεκριμένο χώρο, ωστόσο μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, όλα παραμένουν ίδια, αν όχι και χειρότερα, για τους κατοίκους της περιοχής.

Στο συγκεκριμένο χώρο, φιλοξενούνται τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες παράνομοι αλλοδαποί, μετατρέποντας την περιοχή σε ένα τεράστιο γκέτο, το οποίο προσπαθούν να διαλύσουν με κάθε τρόπο οι αρμόδιοι. Όπως είναι γνωστό, αφού το θέμα τέθηκε και σε Επιτροπές της Βουλής, ο ιδιοκτήτης, στοιβάζει στο συγκρότημα ένα τεράστιο αριθμό μεταναστών, ώστε να λαμβάνει χρήματα, ενώ παράλληλα δεν πληρώνει τις οφειλές του σε νερό, οι οποίες έφθασαν τις 150 χιλιάδες ευρώ, με αποτέλεσμα η Υδατοπρομήθεια να σταματήσει την παροχή. 

Παρόλα αυτά, η ενέργεια των αρμοδίων δεν τους πτόησε, αφού μετά την αποκοπή νερού άρχισε να μεταφέρει αμφιβόλου ποιότητας νερό με υδροφόρες, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες που έφθασαν στον REPORTER από κατοίκους, το τελευταίο διάστημα γίνεται και υποκλοπή ρεύματος, καθώς χρήματα οφείλονται και στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Πέραν των παρατυπιών που παρατηρούνται, κατά καιρούς, προκαλούνται και επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών, τα οποία τρομοκρατούν τους πολίτες που διαμένουν στην Χλώρακα, με αποτέλεσμα ο κόμπος να έχει φθάσει στο χτένι. Αποκορύφωμα, ήταν τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν τόσο το βράδυ της Δευτέρας, όσο και το βράδυ της Τρίτης, με δεκάδες αλλοδαπούς να μετατρέπουν τους δρόμους της περιοχής σε εμπόλεμη ζώνη, επιδιδόμενοι σε συμπλοκές με ξύλα, μπαλτάδες και ρόπαλα. Στο παρελθόν είχαν σημειωθεί εξάλλου κι άλλα περιστατικά βίας, μεταξύ των συγκεκριμένων προσώπων, με αποτέλεσμα άλλοι να καταλήξουν στο νοσοκομείο και άλλοι στα κρατητήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πεδίο μάχης η Χλώρακα, συμπλοκές φατριών-Αναποδογύρισαν όχημα

Τρόμος για τους κατοίκους

Μετά τα τελευταία άγρια επεισόδια, τα οποία καταγράφονται σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας και τα οποία δείχνουν την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η περιοχή της Χλώρακας, οι κάτοικοι δηλώνουν απελπισμένοι, με κάποιους να αφήνουν αιχμές και κατά των ενεργειών της Αστυνομίας.

Μιλώντας στον REPORTER, o κοινοτάρχης Χλώρακας, Νικόλας Λιασίδης, ανέφερε πως, «η συγκεκριμένη κατάσταση στο συγκρότημα διαμερισμάτων μας φοβίζει. Ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2019 και συνεχίζει. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα φιλοξενεί 600 με 700 άτομα και γίνονται συχνά διαπληκτισμοί, διαρρήξεις και εμπόριο ναρκωτικών. Πληρεί όλες τις προϋποθέσεις που χαρακτηρίζουν ένα ghetto και παρά της φωνές και τι διαμαρτυρίες μας, ο ιδιοκτήτης συνεχίζει να παρανομεί ασύστολα».

Όπως τόνισε, την Τρίτη ήταν η κορύφωση, με αφορμή ένα καυγά που άρχισε από την Πάφο, τις προηγούμενες ημέρες, για αγώνα ποδοσφαίρου. «Οι κάτοικοι ανάστατοι καλούσαν την Αστυνομία, πήγα κι εγώ επί τόπου με διάφορα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου. Εκεί αντικρίσαμε 150 άτομα να διαπληκτίζονται και απ' ότι αντιληφθήκαμε τράπηκαν σε φυγή οι αντίπαλοι τους. Τότε αποφάσισαν να κάνουν επίθεση στην Αστυνομία και στους κατοίκους, για το λόγο ότι νευρίασαν που τους φωτογράφιζαν αλλά και γιατί εκνευρίστηκαν με την Αστυνομία που προσπάθησε να τους καταστείλει εκείνους και όχι τους αντιπάλους τους». 

Ακολούθως, σύμφωνα με τον κ. Λιασίδης, η Αστυνομία αναγκάστηκε να ρίξει πυροβολισμούς στον αέρα για να τους διαλύσει, όπως και έγινε. Μάλιστα, μετά τα επεισόδια, η Αστυνομία αποφάσισε να αποστείλει κλιμάκιο της ΜΜΑΔ, στην περιοχή, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβει για να καταστείλει τυχόν νέα επεισόδια, αφού δεν υπάρχει μόνιμο κλιμάκιο στην πόλη, κάτι που ισχύει και στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού, πλην της Λευκωσίας. 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το συγκεκριμένο κλιμάκιο, θα παραμείνει στην περιοχή για διάστημα μερικών ημερών, ενώ οι Αρχές θα επικεντρωθούν πλέον στο πρόληψη και όχι στην καταστολή των επεισοδίων, αφού διαπίστωσαν ότι αυτή η ενέργεια δεν αποδίδει. 

Ως εκ τούτου, μαζί με τα μέλη της ΜΜΑΔ θα αναλάβουν δράση κι άλλες υπηρεσίες, όπως ο Ουλαμός Πρόληψης Εγκλημάτων, η ΥΚΑΝ, και η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, ώστε ο καθένας από το δικό του μετερίζι να συμβάλει για αποκατάσταση της τάξης στην συγκεκριμένη περιοχή.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Νέα άγρια επεισόδια στην Πάφο-Πέτρες, πυροβολισμοί και ζημιές

Δόθηκε χρόνος, «ευχαριστώ» με επεισόδια

Την ίδια ώρα, σε σχέση με το διάταγμα της Επάρχου Πάφου, το οποίο εκδόθηκε λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και της ακαταλληλότητας της οικοδομής στο συγκρότημα διαμερισμάτων, παρότι έπρεπε να τεθεί άμεσα σε ισχύ, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς αποφασίστηκε να δοθεί περίοδος χάριτος, αφού πλησίαζαν τα Χριστούγεννα, ενώ είχε αρχίσει και η χειμερινή περίοδος και ως εκ τούτου δεν θέλησαν να αφήσουν στο δρόμο τους ανθρώπους.

Το «ευχαριστώ» των διαμενόντων στην πολυκατοικία, ήταν να προκαλέσουν τα μεγάλης έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. «Δεν καθορίστηκε επίσημα ο χρόνος για απομάκρυνσή τους. Λόγω των Χριστουγέννων και της χειμερινής περιόδου, για να μην βρεθούν οι άνθρωποι στους δρόμους, αποφασίστηκε να δοθεί λίγος χρόνος, για να πάρει κάποια μέτρα ο ιδιοκτήτης. Αντ' αυτού όχι μόνο δεν πήρε μέτρα, αλλά έφερε ακόμη περισσότερο κόσμο. Πλέον πρέπει να σφραγιστεί και να κλείσει μια και καλή το συγκρότημα», υπέδειξε ο κ. Λιασίδης. 

Μετά τα όσα συνέβησαν, οι κάτοικοι δηλώνουν ανάστατοι και πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους το βράδυ της Τρίτης, λόγω φόβου, αφού οι μετανάστες πέραν των συμπλοκών που εκτυλίχθηκαν μεταξύ τους, προκάλεσαν ζημιές και σε περιουσίες.

Ετοιμάζουν διαμαρτυρίες τύπου «Πουρνάρα»

Ως εκ τούτου, άρχισαν τις διεργασίες για λήψη μέτρων, όπως για παράδειγμα η διενέργεια εκδηλώσεων διαμαρτυρίας την Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των επιτηρητών της κοινότητας της Χλώρακας, η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 το απόγευμα, στην είσοδο του χωριού. Έκκλησή τους είναι όπως τηρηθούν όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας. 

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια μέτρα είχαν λάβει τον περασμένο Δεκέμβρη και οι κάτοικοι της Κοκκινοτριμιθιάς, εκεί όπου βρίσκεται το Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα, όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα σημειώνονται επεισόδια, με πιο πρόσφατο, τις συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, κατά τα οποία χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για καταστολή τους.

Πάντως, από τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα τόσο στην περιοχή της Χλώρακας, όσο και στην περιοχή του Κέντρου Φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δημιουργούνται περιοχές ghetto, όπου λειτουργεί οργανωμένο έγκλημα, το οποίο πρέπει οι Αρχές να βρουν τρόπο να καταστείλουν. 

Μια από τις λύσεις που υπάρχει και η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Χλώρακας, είναι η διασπορά των συγκεκριμένων προσώπων σε άλλους χώρους, ώστε να αποκοπή ο ομφάλιος λώρος της γκετοποίησης. Από την άλλη, στο Πουρνάρα ενδεχομένως να χρειάζεται μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση, καθώς εκεί λειτουργεί Κέντρο Φιλοξενίας και ως εκ τούτου δεν μπορούν να διασπείρουν τους διαμένοντες.

«Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο»

Στο μεταξύ, τα νέα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Χλώρακα, έφεραν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπου Πάζαρου, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότι η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο, καλώντας παράλληλα στην άμεση εφαρμογή των μέτρων.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του, «με αφορμή την άγρια συμπλοκή μεταξύ Σύρων προσφύγων στην κοινότητα Χλώρακας οι οποίοι διαμένουν σε συγκεκριμένο συγκρότημα διαμερισμάτων, καλώ για πολλοστή φορά και σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων μου τόσο από το βήμα της Βουλής όσο και δια επιστολών μου προς τον Υπουργό Εσωτερικών και άλλων σχετικών υπουργείων και Αρχηγείο Αστυνομίας, κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία να αναλάβει τα καθήκοντά της και να εφαρμόσει τόσο το Διάταγμα ημερομηνίας 3/12/20 του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο απαγορεύτηκε η εγκατάσταση Αιτητών Ασύλου στην κοινότητα Χλώρακας και του Διατάγματος ημερομηνίας 17/11/21 της Επάρχου Πάφου με το οποίο απαγορεύτηκε η χρήση της συγκεκριμένης οικοδομής αφού κρίθηκε ως ακατάλληλη για ανθρώπινη διαβίωση και χρήση λόγω ανθυγιεινών συνθηκών, μέχρι ωσότου ληφθούν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα από την ιδιοκτήτρια εταιρεία για άρση των ανθυγιεινών συνθηκών».

Τονίζει επίσης ότι «η κατάσταση με τους μετανάστες στην κοινότητα Χλώρακας έχει εδώ και κάποια χρόνια φτάσει στο απροχώρητο με τις συμπλοκές να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, δεν διστάζουν να επιτεθούν σε αστυνομία και στους κατοίκους της κοινότητας, δεν υπάρχει ασφάλεια, επικρατεί η αναρχία και ο φόβος. Οι κάτοικοι της Χλώρακας είναι απογοητευμένοι από την μη τήρηση των νόμων και των Διαταγμάτων και από την ανοχή και απραξία των αρμοδίων να επιβάλλουν την έννομη τάξη».  

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι «η όποια περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή των Διαταγμάτων είναι εις βάρος των κατοίκων της κοινότητας. Η εθνική μας ασφάλεια όπως και η ασφάλεια των πολιτών της κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλεται να είναι η πρώτιστή μας έννοια». 

 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον