Ένοχος για ανθρωποκτονία ο 50χρονος που σκότωσε τον Παναγιώτη σε θανατηφόρο

Ένοχο στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας, έκρινε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού, τον 50χρονο Ρώσο, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο του 27χρονου Παναγιώτη Χριστοφόρου, ο οποίος σκοτώθηκε σε θανατηφόρο δυστύχημα, στις 28 Νοεμβρίου 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το φονικό όπλο κατά του Στέφανου δείχνει ανθρωποκτονία και κατά του Παναγιώτη

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής, ανακοίνωσε την απόφασή του, κρίνοντας ένοχο τον 50χρονο, για το ατύχημα που σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας και για το οποίο οι Αρχές έκριναν ότι δικαιολογείτο η παραπομπή του 50χρονου σε δίκη, όπου αντιμετώπιζε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και όχι τροχαίων αδικημάτων, όπως συμβαίνει συνήθως για δυστυχήματα.

Στην απόφασή του, το Δικαστήριο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η συμπεριφορά που επέδειξε ο κατηγορούμενος είναι ποινικά κολάσιμη. Επέδειξε βαριά αμέλεια, ισοδυναμούσα με υπαίτια για αμέλεια, ως οι εν προκειμένω πρόνοιες επιτάσσουν».

Τονίζει επίσης ότι ο 50χρονος, «έδειξε πλήρη αδιαφορία για την τροχαία κίνηση και ειδικότερα για το θύμα. Ενήργησε ως εάν, καθήκον επιμέλειας είχαν μόνοι οι άλλοι οδηγοί προς αυτόν και όχι αυτός προς τρίτους. Αδιαφόρησε πλήρως για τους εξ' αντικειμένου, ουσιαστικούς ή πραγματικούς πιθανούς κινδύνους που ελλόχευαν από την όλη οδική του συμπεριφορά, δηλαδή κίνδυνο πρόκλησης θανάτου ή τουλάχιστον σοβαρής σωματικής βλάβης. Επέδειξε αλαζονεία. Η όλη συμπεριφορά του, ως αναφέρθηκε, εκφράζεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο από την αρχαία φράση "γαία πυρί μιχθήτω"». 

Στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου Λεμεσού έδωσαν το παρόν τους αρκετοί συγγενείς και φίλοι του άτυχου Παναγιώτη, αναμένοντας με αγωνία την ετυμηγορία και ζητώντας παράλληλα δικαίωση για τον αδόκητο χαμό του. Μάλιστα οι οικείου του 27χρονου φορούσαν φανέλες, που απεικόνιζαν τον αδικοχαμένο Παναγιώτη.

Yπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, το νήμα της ζωής του άτυχου Παναγιώτη, κόπηκε άδικα τα ξημερώματα της 28ης Νοεμβρίου, όταν ο ασυνείδητος οδηγός, έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, έπιασε τιμόνι και οδηγώντας με σχεδόν 200 χιλιόμετρα, σκόρπισε τον θάνατο, αφού το όχημα του που μετατράπηκε σε φονικό όπλο καρφώνοντας στο όχημα του 27χρονου Παναγιώτη, ο οποίος βρήκε ακαριαίο θάνατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή και αμείλικτα γιατί... Ο Παναγιώτης δεν είναι απλά ένα θύμα της ασφάλτου...

Ο 50χρονος υποβλήθηκε τότε σε προκαταρκτικό έλεγχο αλκοόλης με ένδειξη 111μg℅ αντί 22μg℅ που είναι το επιτρεπτό από το νόμο όριο.

Από τα ιατροδικαστικά ευρήματα, διαφάνηκε ότι ο 27χρονος υπέστη πλήρη διατομή της θωρακικής αορτής, κατάγματα αυχενικής και θωρακικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, αιμορραγία εγκέφαλου, ρήξη ύπατος και πολλαπλές κακώσεις σώματος και ζωτικών οργάνων.

Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου, ορίστηκε η 12η Ιουλίου για την επόμενη δικάσιμο, όπου ο συνήγορος του 50χρονου θα αγορεύσει για μετριασμό της ποινής.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά στα χρονικά, που κρίνεται κάποιος ένοχος για ανθρωποκτονία, μετά από τροχαίο δυστύχημα. Η πρώτη φορά που έγινε κάτι παρόμοιο, ήταν όταν και πάλι το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης έξι ετών τον Ιωάννη Κυριακίδη, που παρέσυρε στον θάνατο τον 25χρονο Στέφανο Γεωργίου από το Κολόσσι, στις 30 Οκτωβρίου του 2015 στη Λεμεσό.

«H δεύτερη υπόθεση παγκύπρια που οδήγησε σε καταδίκη κατηγορούμενου»

Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του 50χρονου οδηγού για ανθρωποκτονία εξ αμελείας είναι η δεύτερη υπόθεση παγκύπρια, η οποία αφορά σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νομική Υπηρεσία.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ,  η Νομική Υπηρεσία εκφράζει την εκτίμηση πως η αντιμετώπιση παρόμοιας φύσεως υποθέσεων θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, δύναται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για αποτροπή οδικών συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία «με βασικά στοιχεία την υπερβολική ταχύτητα, το υπερβολικό ποσοστό αλκοόλης σε συνδυασμό με άλλες κατασταλτικές ουσίες που ανιχνεύτηκαν και την αδιαφορία που επιδείχθηκε από 50χρονο οδηγό του οποίου το όχημα συγκρούστηκε βίαια στο πίσω μέρος προπορευόμενου οχήματος στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού στις 28 Νοεμβρίου 2019, με αποτέλεσμα η σύγκρουση να εξελιχθεί σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, η δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’ Χρίστια Κυθραιώτου που παρουσίασε την υπόθεση εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής στο Κακουργιοδικείο Λεμεσού, στοιχειοθέτησε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας (στη βάση του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα), κι όχι βάσει του συνήθους αδικήματος της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσπαστης ή επικίνδυνης πράξης (άρθρο 210 του Ποινικού Κώδικα)».

«Πρόκειται για τη δεύτερη υπόθεση παγκύπρια, η οποία αφορά σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, που οδήγησε σε καταδίκη κατηγορούμενου προσώπου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας», σημειώνει η Νομική Υπηρεσία.

Δειτε Επισης

Συλλήψεις στη Λεμεσό έπειτα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Συμπλοκή νεαρών στα Λατσιά με έναν τραυματία-Πρόσωπο ανέσυρε μαχαίρι
Στις 10 οι συλλήψεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Πολύωρη διαδικασία για την κράτηση των εννέα για ενέδρα-Πληροφοριοδότης ενέπλεξε τους υπόπτους
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Άμεση παρέμβαση Τμήματος Δασών για έλεγχο πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργου Τυλληρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Χειροπέδες σε 34χρονο για υπόθεση απατής-Ενοικίασε σπίτι σε άλλο πρόσωπο, αλλά δεν ήταν δικό του
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για το «Δημητρούι»-Στους 9 οι ύποπτοι για τις αρχές
Ακινητοποιήθηκε φορτηγό και έκλεισε λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού