Ανήλικες όταν παρενοχλήθηκαν τέσσερις αθλήτριες-Καταγγελίες και από πολιτισμό

Η σιωπή σπάει και τα στόματα ανοίγουν, με τις καταγγελίες πλέον να διαδέχονται η μία την άλλη στην Αστυνομία, που από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, διερευνά διψήφιο αριθμό υποθέσεων για σοβαρά σεξουαλικά αδικήματα, ανάμεσα τους βιασμοί και άσεμνες επιθέσεις σε ανήλικες. Αδικήματα που φέρονται να έλαβαν χώρα την τελευταία δεκαετία.

Έχει περάσει ένας μήνας από την καταγγελία, που τάραξε τα νερά και έφερε στην επιφάνεια και στην Κύπρο το κοινό μυστικό, που κρατείτο για χρόνια πίσω από κλειστές πόρτες και σκοτεινά δωμάτια. Η καταγγελία της Ολυμπιονίκη Άντρης Ελευθερίου στις 20 Ιανουαρίου του 2021 στην Αστυνομία, απόρροια του σάλου που ξέσπασε στην Ελλάδα από την καταγγελία μίας άλλης Ολυμπιονίκη, της Σοφία Μπεκατώρου, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Μέσα σε λίγες ημέρες από την καταγγελία Ελευθερίου, άλλες πέντε αθλήτριες κατήγγειλαν δύο προπονητές για σεξουαλικά αδικήματα εναντίον τους. Η μία αφορά σε καλαθοσφαιρίστρια που είχε καταγγείλει ξανά τον προπονητή της το 2016 και επανήλθε με νέα στοιχεία. Η τρίτη, που είναι πολύ σοβαρή προέρχεται από τέσσερις αθλήτριες στίβου που κατήγγειλαν προπονητή για άσεμνες επιθέσεις εναντίον τους. Το πιο συγκλονιστικό στοιχείο αυτής της υπόθεσης, είναι ότι οι τέσσερις κοπέλες ήταν ανήλικες όταν διαπράττονταν, όσα καταλογίζουν σε προπονητή. Ο φάκελος της υπόθεσης αυτής, καθώς και της καλαθοσφαιρίστριας έχουν σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα για οδηγίες.

Τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, έγιναν οι δημόσιες καταγγελίες από το χώρο του πολιτισμού, από τουλάχιστον οκτώ ηθοποιούς που αναφέρονταν σε άσεμνες επιθέσεις, παρενόχληση γυναικών και ανδρών, κακοποιητικές συμπεριφορές, λεκτική αλλά και σωματική βία. Σύμφωνα με  αστυνομικές πηγές, αυτή τη στιγμή ενώπιον της Αστυνομίας υπάρχουν καταγγελίες και από το χώρο του θεάματος, για υποθέσεις που μέσω μαρτυριών, είδαν το φως της δημοσιότητας. Η διερεύνησή τους βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αφού έγιναν την τελευταία εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΣείεται το κυπριακό θέατρο-Καταγγελίες για σεξουαλική βία και παρενόχληση 

Μεγάλη αίσθηση, προκάλεσε και η επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία κοπέλας, η οποία φέρεται να δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση και άσεμνη επίθεση από γνωστό πολιτικό, ο οποίος θα κληθεί να καταθέσει τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Καταγγελία σε βάρος γνωστού πολιτικού για σεξουαλική παρενόχληση

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα άλλη μία υπόθεση για βιασμό γυναίκας, με φερόμενο δράστη πρώην Μητροπολίτη, που σύμφωνα με την καταγγελία τη νάρκωσε, προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των καταγγελιών. Η γυναίκα είχε προβεί σε δημόσια καταγγελία μέσω τηλεοπτικής εκπομπής, το 2011.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μου έβαλε ποτό, έχασα τις αισθήσεις μου… Μετά τον είδα να με βιάζει με τα ράσα»

Ενώπιον της Αστυνομίας, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες που αγγίζουν και άλλους τομείς με τις υποθέσεις να έχουν ξεπεράσει τις δέκα.

Εκτόξευση των καταγγελιών σε ένα μήνα

Με αφορμή τις καταγγελίες από το χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού, ο REPORTER, άνοιξε το φάκελο «σεξουαλική παρενόχληση στην Κύπρο», προκειμένου να αναδειχθεί το εύρος του φαινομένου, παρουσιάζοντας μαρτυρίες θυμάτων, συνεντεύξεις από τους αρμόδιους φορείς και στοιχεία για τις καταγγελίες.

Μέσω αιτήματος προς την Αστυνομία, εξασφαλίσαμε τα στοιχεία για τα σοβαρά σεξουαλικά αδικήματα που καταγγέλθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας.

Όπως διαφαίνεται το 2020, έγιναν στην Αστυνομία 37 καταγγελίες για σοβαρά σεξουαλικά αδικήματα, δηλαδή, περίπου τρεις καταγγελίες το μήνα. Με δεδομένο πως μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα η Αστυνομία, έχει δεχθεί περισσότερες από δέκα καταγγελίες για αντίστοιχα αδικήματα, κάποια εκ των οποίων μάλιστα χρονολογούνται, γίνεται αντιληπτό πως κάτι έχει ταράξει τα νερά και αυτό είναι τα όσα σοκαριστικά συμβαίνουν στην Ελλάδα, καθώς και η καταγγελία της Άντρης Ελευθερίου.  

Στατιστικά στοιχεία για υποθέσεις σεξουαλικής φύσεως

Αδικήματα

 

2018

2019

2020

Βιασμός

 

23

14

20

Απόπειρα        βιασμού

 

1

0

1

Άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας

15

15

15

 

Άσεμνη επίθεση εναντίον άντρα

1

1

1

Αυτό που προκαλεί επίσης εντύπωση μέσα από τα στοιχεία είναι και το γεγονός πως το 2020, σε συνθήκες περιορισμού λόγω πανδημίας, δεν μειώθηκαν τα σοβαρά σεξουαλικά αδικήματα, με τις καταγγελίες για βιασμούς, να αυξάνονται μάλιστα από το 2019. Μέσα από τα στοιχεία, καταδεικνύεται επίσης πως αν και δεν είναι όσες οι γυναίκες, υπάρχουν και άνδρες που πέφτουν θύματα και προβαίνουν σε τέτοιες καταγγελίες.

Πώς μπορούν να γίνουν καταγγελίες ενώπιον της Αστυνομίας

Έκκληση προς τα θύματα, να προσέλθουν και να καταγγείλουν τις υποθέσεις τους απευθύνει η Αστυνομία, που έχει δημιουργήσει τις τελευταίες ημέρες, ειδικά κλιμάκια σε όλες τις πόλεις, που αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο που καταδεικνύει τις διαστάσεις που άρχισαν να προσλαμβάνουν και στη χώρα μας αυτές οι υποθέσεις.

«Η καταγγελία του θύματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία του, αλλά και για την προσαγωγή των δραστών ενώπιον της Δικαιοσύνης», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου. 

Όπως σημείωσε τα μέλη της Αστυνομίας που αναλαμβάνουν τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων και καταγγελιών είναι «εξειδικευμένα και πλήρως καταρτισμένα, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στα καθήκοντά τους. Πρόκειται για ευαίσθητες υποθέσεις, οι οποίες τυγχάνουν λεπτού χειρισμού από τα μέλη μας για την πλήρη διερεύνησή τους και για λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των θυμάτων».

Οι γυναίκες και οι άνδρες που έπεσαν θύματα σεξουαλικών αδικημάτων, μπορούν να καταγγείλουν τις υποθέσεις τους σε όλους τους Αστυνομικούς Σταθμούς παγκύπρια.

«Περαιτέρω, θύματα τέτοιων περιστατικών μπορούν να τηλεφωνήσουν για οποιαδήποτε πληροφορία ή καθοδήγηση στη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο τηλ. 1460 ή στο Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων στον αρ. 22-808442. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης το θύμα μπορεί να καλέσει τους αριθμούς 119 / 112» ανέφερε ο κ. Ανδρέου.

Κληθείς να απαντήσει για τις επικρίσεις που δέχεται πολλές φορές η Αστυνομία πως υποβαθμίζει υποθέσεις σεξουαλικής φύσεως, εάν αυτές δεν αφορούν σε βιασμό ή άσεμνες επιθέσεις ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως, «οι υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης τυγχάνουν ειδικού και λεπτού χειρισμού από την Αστυνομία ένεκα της ευαισθησίας που παρουσιάζουν τα εν λόγω θέματα. Ως Αστυνομία τονίζουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων».

******

Όταν τον Οκτώβριο του 2017, άρχισαν οι πρώτες καταγγελίες εναντίον του ισχυρότατου παραγωγού, Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στις ΗΠΑ, ουδείς πίστευε πως τα στόματα θα ανοίξουν γι’ αυτό το κοινό μυστικό, που καλύφθηκε πίσω από τις ισχυρές πλάτες που διέθετε. Κι όμως η μία μετά την άλλη, διάσημες ηθοποιοί εξομολογούμενες το βιασμό τους ή άσεμνες επιθέσεις εναντίον τους, τον αποκαθήλωσαν εν μια νυκτί, ισχυροποιώντας το παγκόσμιο κίνημα #metoo. O Γουάινσταϊν τον περασμένο Μάρτιο καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκιση.

Όταν εννέα μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο του 2020 σε μια πιο μικρή και συντηρητική χώρα, η Σοφία Μπεκατώρου έσπαζε τη σιωπή της και αποκάλυπτε δημόσια πως έπεσε θύμα βιασμού, ουδείς μπορούσε να διανοηθεί τη συνέχεια. Ακολούθησε η δημόσια ομολογία της ηθοποιού Ζέτας Δούκα, που αποκάλυψε πως έπεσε θύμα λεκτικής και σωματικής βίας από θεατράνθρωπο ουδείς μπορούσε να πιστέψει αυτό που ακολούθησε.

Ουδείς περίμενε ότι οι γυναίκες και οι άνδρες ηθοποιοί, θα μιλούσαν, προκαλώντας σεισμό που οδήγησε στην κατάρρευση «πρωτοκλασάτων» ηθοποιών, με τεράστια κασέ και ισχυρότατες διασυνδέσεις. Ουδείς μπορούσε να πιστέψει, επίσης ότι θα αποκαλύπτονταν ιστορίες βιασμών, παιδεραστίας, σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων μεταναστών και παιδιών, από κάποια αρρωστημένα μυαλά που καταδίκασαν με τόσο πόνο τις ψυχές τους.

«Στα @@ μου τα κανάλια, δεν μπορούν να μου αγγίξουν τρίχα», φέρεται να είχε αναφέρει σε ένα από τα θύματά του γνωστός ηθοποιός, όταν του είπε πως θα τον καταγγείλει δημόσια. Κι όμως, τα κανάλια και μάλιστα, οι κατά κάποιους, χαμηλού επιπέδου πρωινές εκπομπές τους, κατάφεραν να αποκαθηλώσουν, τόσο τον ίδιο, όσο και άλλους συναδέλφους του «παλαιάς κοπής». Έτσι δημιουργήθηκε το Ελληνικό #metoo

Σε περιπτώσεις, όπου οι κοινωνίες αντέδρασαν, στηρίζοντας τις δημόσιες καταγγελίες, κατέρρευσαν «μύθοι» σαν χάρτινοι πύργοι. Απέδειξαν πως ουδείς είναι άτρωτος…

Έφτασε η ώρα και για μας… Η σεξουαλική βία, ο βιασμός γυναικών και ανδρών, η άσεμνη επίθεση, η σεξουαλική παρενόχληση και η κακοποιητική συμπεριφορά δεν μπορούν να αποτελούν πλέον θέματα ταμπού. Είναι η δημόσια συζήτηση και η δημιουργία κλίματος κατακραυγής για τέτοιες ενέργειες, που θα βάλει φραγμό σε αυτά τα ασύγγνωστα εγκλήματα και θα αναγκάσει την πολιτεία να λάβει μέτρα, για ένα θέμα που αγνοεί και κρύβει κάτω από το χαλί.

Κι αυτό είναι το λιγότερο που οφείλουμε προς τα θύματα τέτοιων ενεργειών, που βίωσαν τραυματικές εμπειρίες, οι οποίες στιγμάτισαν τις ζωές τους… Είναι το λιγότερο που οφείλουμε στο μεγάλο θάρρος, όσων έσπασαν τη σιωπή τους τις τελευταίες ημέρες. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε όμως και στους εαυτούς μας… #metoo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου