Μετά το σάλο ζητούν διερεύνηση της καταγγελίας εναντίον πολιτικού τα κόμματα

Μετά το μούδιασμα και τη σιωπή που προκάλεσε η αποκάλυψη της καταγγελίας από γυναίκα, για σεξουαλική παρενόχληση και άσεμνη επίθεση από πρώην Ευρωβουλευτή, τα πλείστα κόμματα με ανακοινώσεις ζήτησαν την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού, καθώς και άλλων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση είναι εξαιρετικά σοβαρές».ανέφερε η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου.

Η πρώτη ανάγκη είναι να προστατευτούν τα θύματα, σημείωσε προσθέτοντας πως πρέπει «να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας και ασφάλειας γύρω τους, με στόχο να μιλήσουν ελεύθερα και να αποδοθεί δικαιοσύνη, είτε αφορούν το χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού, της πολιτικής ή οποιοδήποτε άλλο χώρο»,

Οι διαδικασίες και το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων, πρέπει να τηρηθούν με αυστηρότητα και διακριτικότητα σημείωσε η κ. Δημητρίου, σημειώνοντας ότι «τα άτομα αυτά έχουν τη στήριξή μας ώστε να βρουν την ψυχική δύναμη να σπάσουν τον κύκλο της σιωπής. Είμαστε μαζί σε αυτό».

Όνειδος η σεξουαλική παρενόχληση

Με μια λιτή ανακοίνωση, το ΑΚΕΛ ανέφερε πως η σεξουαλική παρενόχληση συνιστά όνειδος το οποίο σύσσωμη η κοινωνία και η πολιτεία οφείλει να καταπολεμήσει. «Οι καταγγελίες για κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης και στο χώρο της πολιτικής, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες πρέπει διερευνηθούν ταχύτατα και αποφασιστικά», σημειώνεται.

Το ΑΚΕΛ κάλεσε της αρχές να προχωρήσουν άμεσα στη διερεύνησή αυτών των υποθέσεων, ώστε όποιος ευθύνεται να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη. «Καλούμε επίσης κάθε γυναίκα που έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση σε οποιοδήποτε περιβάλλον να προχωρήσει σε καταγγελίες». Το ΑΚΕΛ, σημείωσε μάλιστα ότι τοποθετείται σε αυτά τα ζητήματα από θέσης αρχής, «ανεξάρτητα από την ταυτότητα και ιδιότητα των εμπλεκόμενων προσώπων».

Μηδενική ανοχή

Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ, μέσω της υποψήφιας βουλεύτριας Πολυμνίας Λευτέρη αναφέρει πως, «για εμάς αποτελεί θέμα αρχής η μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, από οπουδήποτε και εάν προέρχονται και ιδιαίτερα όταν αυτά προέρχονται από πολιτικά πρόσωπα σε θέσεις εξουσίας. Καταδικάζουμε τέτοιες συμπεριφορές και ενθαρρύνουμε τα θύματα να προβαίνουν σε καταγγελίες».

Την ίδια ώρα, όπως υποδεικνύει, «αναμένουμε από τις αρμόδιες αρχές να λαμβάνουν, να διαχειρίζονται και να προωθούν τις καταγγελίες με τη δέουσα σοβαρότητα ώστε να αποδίδεται δικαιοσύνη. Οι καλές πρακτικές και η διασφάλιση της στήριξης των θυμάτων, λειτουργεί και αποτρεπτικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Καταγγελία σε βάρος γνωστού πολιτικού για σεξουαλική παρενόχληση

Να σπάσουν τη σιωπή τους

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από την κακοποίηση γυναίκας από άτομο προερχόμενο από τον χώρο της πολιτικής είναι πάρα πολύ σοβαρά και χρήζουν άμεσης και ολοκληρωμένης διερεύνησης, αναφέρει η ΕΔΕΚ.

Όπως σημειώνεται σε γραπτή ανακοίνωση, «η ΕΔΕΚ επαναβεβαιώνει για πολλοστή φορά τη θέση της ότι η αστυνομία πρέπει να προστατεύσει πλήρως τις γυναίκες που προβαίνουν σε καταγγελία και να προχωρεί σε πλήρη διερεύνηση όλων των καταγγελιών που φτάνουν κοντά της, ακόμα κι αν αυτές είναι ανώνυμες. Ο φόβος που βιώνουν αυτές οι γυναίκες σε μια κλειστή κοινωνία όπως η Κύπρος επιβάλλει την πλήρη προστασία τους αλλά και την τιμωρία όσων έχουν ασελγήσει σε βάρος τους».

Και καλεί τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους «για ακόμα μια φορά, παροτρύνουμε όλες εσάς που έχετε υποστεί οποιασδήποτε μορφής βία, κακοποίηση ή παρενόχληση, είτε στο χώρο εργασίας σας είτε αλλού, να προχωρήσετε σε καταγγελία ώστε οι υπαίτιοι να προσαχθούν, επιτέλους, ενώπιον της δικαιοσύνης. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σπάσετε τη σιωπή και να μιλήσετε».

Να μην κουκουλωθεί η υπόθεση

Το Κίνημα Οικολόγων από την πλευρά του ζητά την άμεση διερεύνηση του περιστατικού από τις Αρχές, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να κουκουλωθεί και να ξεχαστεί».

«Αν υπάρχουν και άλλα τέτοιου είδους περιστατικά στον χώρο είναι η ευκαιρία τώρα να σπάσει η σιωπή», ανέφερε το μέλος του Κινήματος, Αλεξία Σακαδάκη.

«Είναι σημαντικό να διερευνηθούν ξεχωριστά όλα τα περιστατικά τόσο στο χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού, όσο και στο χώρο της πολιτικής και όπου άλλου εμφανίζονται και να επιβληθούν οι αντίστοιχες ποινές εκεί και όπου πρέπει», σημειώνει.

Το Κίνημα Οικολόγων, συγχαίρει όλα τα άτομα που βρίσκουν μέσα τους αυτή την τεράστια δύναμη για να μιλήσουν ανοικτά και δημόσια για τις δικές τους τραυματικές εμπειρίες. «Δίνουν δύναμη και θάρρος σε άλλα θύματα - και κυρίως νέα άτομα – να αντιδράσουν σε συμπεριφορές παρενόχλησης και κακοποίησης. Επαναφέρουμε το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε παιδιά και γονείς. Είναι σημαντικό να μιλάμε ανοιχτά για αυτά τα ζητήματα και να μαθαίνουν τα παιδιά από πολύ νωρίς τι σημαίνει σεξουαλική παρενόχληση και πως να επικοινωνούν τέτοια περιστατικά ώστε να μπορούν να προφυλάσσονται», σημειώνεται.

Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου

Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου, τονίζει σε ανακοίνωση η Δημοκρατική Παράταξη, που προτρέπει τα θύματα να μιλήσουν και να προβούν σε καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές, «καθώς αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει».

«Η δημιουργία κουλτούρας στην κοινωνία μας που θα μηδενίζει την ανοχή σε υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και θα εξαλείψει σταδιακά αυτά τα φαινόμενα, είναι εξίσου σημαντική με την παραδειγματική καταδίκη των θυτών», σημειώνει η ΔΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
Χάθηκαν τα ίχνη 15χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»