Κινείται νομικά η 25χρονη που χτυπήθηκε στο μάτι-Αλλεπάλληλα πυρά από τα κόμματα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επικρίσεις κατά Αστυνομίας και υπουργού Δικαιοσύνης για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το Σάββατο στο κέντρο της Λευκωσίας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών, ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας αρχίζει έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρξε ή όχι υπέρμετρη βία από τα μέλη της Δύναμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονες επικρίσεις, κατακραυγή και… στο ακουστικό ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές

Στον απόηχο των επικρίσεων, μέλη της αντιοχλαγωγικής ομάδας της Λευκωσίας, παρέδωσαν το πρωί τον εξοπλισμό τους, διαμαρτυρόμενοι για τα πυρά που δέχονται, ενώ διαμηνύουν πως είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες, την ίδια ώρα που και ο Σύνδεσμος της Αστυνομίας υψώνει ασπίδα προστασίας τα μέλη του.

Το θέμα συζητήθηκε και στην Βουλή, ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τον Αρχηγό της Αστυνομίας να τονίζει που η Αστυνομία αντέδρασε όταν μετατράπηκε η ειρηνική εκδήλωσε σε οχλαγωγία.

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, ανέφερε πως έχουν αποταθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία, μέσα από την έρευνα της, θα αποφασίσει κατά πόσο έχει ασκηθεί υπέρμετρη ή δυσανάλογη βία κατά οποιουδήποτε προσώπου από μέλη της Αστυνομίας. «Όταν συγκεντρώθηκαν οι διαδηλωτές που ήταν γύρω στα 200 άτομα, η Αστυνομία με προκήρυξη κάλεσε σε διάλυση του πλήθους. Τότε μερίδα διαδηλωτών επιτέθηκαν με πορτοκάλια, γάλατα και ογκώδεις πέτρες στα μέλη της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολιτών».

Σε ότι αφορά την 25χρονου που χτυπήθηκε από τη ρίψη νερού από το όχημα της Αστυνομίας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Άλφα, εξέφρασε την πρόθεση να κινηθεί νομικά κατά της Αστυνομίας.

«Καταλαβαίνω ότι πρέπει να γίνουν έρευνες, αλλά δείτε το βίντεο, και κρίνετε μόνοι σας αν έχει ασκηθεί υπέρμετρη βία, συγκρίνονται τα ρόπαλα με τα πορτοκάλια; Που ζούμε; Αυτό που έγινε προκάλεσε πολλά πράγματα, ο κόσμος αγανάκτησε, δεν ακούει πλέον κανέναν. Πήγα στη διαδήλωση, δεν έβρισα κανέναν, δεν έριξα πορτοκάλια, γάλατα ή πέτρες. Απλά χόρευα, ασκούσα το δικαίωμα κίνησης, φορούσα μάσκα και βρισκόμουν στο πεζοδρόμιο. Χόρευα και απλά ήρθε εκείνη η αντλία και μου έριξε στο πρόσωπο χωρίς λόγο, απλά για να παραδειγματιστούν οι άλλοι. Λιποθύμησα για δέκα λεπτά, με σήκωσαν κάποιοι εκεί. Η Αστυνομία δεν κάλεσε ούτε και ένα ασθενοφόρο, πήγα στο νοσοκομείο. Μόλις άνοιξα τα μάτια μου είδα έναν αστυνομικό από πάνω μου. Μπορούσε να ήταν ένα μωρό στη θέση μου, εγώ θα κινηθώ νομικά μέχρι να δω αυτούς τους ανθρώπους να τιμωρούντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Υποβάλλεται σε επέμβαση η 25χρονη Αναστασία που τραυματίστηκε στο μάτι

Επιμένει το ΑΚΕΛ, ζητά παραίτηση Γιολίτη 

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι πολιτικές αντιδράσεις, με τα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το ΑΚΕΛ, να ζητούν την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του, «η αστυνομική βία σε βάρος ειρηνικής διαδήλωσης το περασμένο Σάββατο συνιστά όνειδος για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού διολισθαίνει καθημερινά στον αυταρχισμό και σε καθεστωτικές πρακτικές, νομίζοντας ότι έτσι θα καταπνίξει την κοινωνική κατακραυγή σε βάρος της.

Η Υπουργός και ο Αρχηγός της Αστυνομίας ας μην επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από ερευνητικές επιτροπές ή να μετακυλίσουν τις δικές τους ευθύνες σε υφιστάμενους αστυνομικούς. Οφείλουν να απαντήσουν: Ποιος έδωσε τις οδηγίες στην αστυνομία κατά τη προχθεσινή διαδήλωση; Ήταν προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να διαλυθεί η διαδήλωση;

Το ΑΚΕΛ ζητά την άμεση παραίτηση της κας Γιολίτη, η οποία πέρα από ασύγγνωστη ανικανότητα έχει να επιδείξει σειρά αντιδημοκρατικών πρακτικών και αντιλήψεων.

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ ενέγραψε σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής δύο ζητήματα προς συζήτηση:

1. «Η αναίτια και απρόκλητη βία που επέδειξε η αστυνομική δύναμη για καταστολή των πρόσφατων εκδηλώσεων πολιτών κατά της διαφθοράς. Οι ευθύνης της ηγεσίας της δύναμης και της πολιτικής προϊστάμενης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για τις αυταρχικές, καθεστωτικές πρακτικές και νοοτροπία της Κυβέρνησης»

2.  «Η έλλειψη αναλογικότητας στην επιβολή ορισμένων περιοριστικών μέτρων και η περιστολή πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Πυρά από ΕΔΕΚ

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ, με ανακοίνωση της, «καταδικάζει για ακόμα μία φορά την υπέρμετρη βία που υπέδειξαν το Σάββατο οι αστυνομικές αρχές στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λευκωσία».

Όπως αναφέρει, «η δημόσια αναφορά από πλευράς Αστυνομίας για διεξαγωγή έρευνας από την ΑΑΔΙΠΑ δεν αρκεί.

Θα πρέπει η εν λόγω έρευνα να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί άμεσα και να εξετάζει τι οδηγίες είχαν οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην διαδήλωση, ποιοι τις έδωσαν και εάν οι αναφορές της ΑΣΔΥΚ περί παράνομων οδηγιών ευσταθούν.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να εξεταστεί το ίδιο το διάταγμα για απαγόρευση διαδηλώσεων και διαμαρτυριών. Το να απαγορεύεις στους πολίτες το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι σαν να απαγορεύεις στους εργαζόμενους το δικαίωμα στην απεργία. Καλούμε την κυβέρνηση να διερευνήσει την δυνατότητα διεξαγωγής διαμαρτυριών μέσα σε ειρηνικό πλαίσιο και με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Επαναλαμβάνουμε πως το δικαίωμα των πολιτών στην διαμαρτυρία είναι αναφαίρετο. Τα οργανωμένα σύνολα που διοργανώνουν αυτές τις διαμαρτυρίες θα πρέπει να δίνουν ξεκάθαρες οδηγίες στα μέλη τους να δρουν ειρηνικά, γεγονός που ενισχύει τα δίκαια αιτήματά τους. Σε καμία όμως περίπτωση η αναρχία που προκαλείται δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή: είτε αυτή προέρχεται από τα όργανα της τάξης που ασκούν βία είτε από ομάδες πολιτών που καλούν τα μέλη τους να δρουν ως κουκουλοφόροι και με βιαιότητα. Τέτοιες υποδείξεις υπονομεύουν το αναφαίρετο και δημοκρατικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Ούτε το ένα ούτε και το άλλο έχουν θέση σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος».

Ευθύνες σε Γιολίτη από Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων 

Επίσης, «η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων καταδικάζει έντονα την υπέρμετρη βία που υπέδειξαν προχθές οι Αστυνομικές αρχές στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λευκωσία. Τονίζουμε πως τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν τιμούν ούτε την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ούτε την Αστυνομία, ούτε προσδίδουν τον αναγκαίο σεβασμό που οφείλει ένα Ευρωπαϊκό Κράτος να επιδεικνύει απέναντι στους πολίτες του».

«Επαναλαμβάνουμε πως το δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία, σε κόσμια πλαίσια και χωρίς προκλήσεις, είναι αναφαίρετο, αν και για να είμαστε σωστοί προς όλους, έγινε παραβίαση των διαταγμάτων κατά του Κορωνοϊού, σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, όπου στέλνουμε μήνυμα για να μεταβούμε σε συγγενή μας πρώτου βαθμού.

Οι Αστυνομικοί που ήταν καθήκον πιστεύουμε ότι δεν έκαναν χρήση από μόνοι τους δακρυγόνων, ρίψη νερού μέσω ειδικού μηχανήματος, χρήση ροπάλου, χρήση βίας κτλ, χωρίς πλαίσιο οδηγιών και ενημέρωση των ανώτερων τους, γι’ αυτό μια φόρα σε αυτό τον τόπο ας αναλάβουν οι ανώτεροι τις ευθύνες τους, αντί να προβαίνουν σε στρουθοκαμηλισμό και πραγματοποίηση ερευνών. Δεν είναι δυνατό η ηγεσία της Αστυνομίας, ιδιαίτερα ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας που διορίστηκαν από τον ΠτΔ σε αυτές τις θέσεις, όπου μεταξύ των άλλων αφορά και την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας του κάθε πολίτη, να μην γνώριζαν.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι η πολιτική προϊστάμενη ενός σημαντικού Υπουργείου και έχει σοβαρές ευθύνες και υποχρεώσεις έναντι των πολιτών και δεν μπορεί να συνεχίσει με απανωτά λάθη, υπεκφυγές και δικαιολογίες να πολιτεύεται. Άρα ας αποφασίσει πως θα συνεχίσει, αν μπορεί πλέον διότι στην κοινή γνώμη έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο της και αυτό δύσκολα ξανά κερδίζεται.

Τέλος, αν και ως πολίτες έχουμε κουραστεί με τις διάφορες έρευνες, χαιρετίζουμε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας και την πραγματοποίηση σχετικής έρευνας με ποινικούς ανακριτές, οι οποίοι δεν πρέπει να είναι πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας».

Εικόνες ντροπής για την Κύπρο υποστηρίζει η ΔΗΠΑ

Πυρά κατά της Αστυνομίας και από τη Δημοκρατική Παράταξη. Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «οι εικόνες άσκησης αστυνομικής βίας εναντίον διαδηλωτών στην διαμαρτυρία του Σαββάτου στην πρωτεύουσα, αποτελούν ΝΤΡΟΠΗ για την Κύπρο και για την Δημοκρατία μας.

Αναμένουμε την πλήρη και ανεξάρτητη διερεύνηση των επεισοδίων στην πρωτεύουσα για την συμπεριφορά της Αστυνομίας, που θα αρχίζει από τον αρχικό σχεδιασμό της επιχείρησης και των εντολών που δόθηκαν στα μέλη της, μέχρι τη συμπεριφορά εκάστου των μελών της που άσκησαν υπέρμετρη βία στη διαδήλωση.

Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων τονίζουμε ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις δεν μπορεί να εφαρμόζονται ή να ισχύουν a la carte:

  • Αποτελεί αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα η οποιαδήποτε διαμαρτυρία πολίτη για πράξεις και παραλείψεις της Πολιτείας.
  • Αποτελεί αναφαίρετη υποχρέωση της Αστυνομίας να περιφρουρήσει την εφαρμογή των διαταγμάτων για τον περιορισμό της πανδημίας στην κοινότητα.

Τα όσα εκτυλίχθηκαν προχθές έπρεπε να είχαν αποφευχθεί.

Δυστυχώς, και πάλι η κοινωνία αναμένει άλλη μια Έκθεση, ενώ την ίδια ώρα όσοι έχουν σχέση με την υπόθεση θα παραμείνουν στο απυρόβλητο για αόριστο χρόνο. Αυτό που εμείς αναμέναμε είναι η άμεση ανάληψη ευθυνών, από όπου και αν αυτές προέρχονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θύελλα αντιδράσεων για τα επεισόδια-Ζητά έρευνα ο Αρχηγός, πυρά από τα κόμματα

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι συλληφθέντες για «Δημητρούι» που προσφεύγουν στο Εφετείο-Οι βασικοί άξονες της έφεσης
Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος
Άλλη μια τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ
Ζητούν από τον Ταμασού να αποσαφηνίσει εάν αναγνωρίζει δεδικασμένο οι δικηγόροι των μοναχών
Δίνεται τελικά προεδρική χάρη στον 82χρονο παππού-Συνυπογράφει το αίτημα Χριστοδουλίδη η Εισαγγελία
Στο άγνωστο οι έρευνες για το θανατηφόρο με θύμα τον 17χρονο Αλέξανδρο-Κανένα σημάδι από τον οδηγό
Πυρομανής ο δεσμοφύλακας που συνελήφθη για εμπρησμό-Πιθανή εμπλοκή του σε άλλες δεκαπέντε υποθέσεις
Ελεύθεροι οι δέκα συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού-Απορρίφθηκε το αίτημα της Αστυνομίας
Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση της Μονής Αββακούμ
Ευρωπαϊκή Αναγνώριση για τις Φυλακές της Κύπρου