Έντονες επικρίσεις, κατακραυγή και… στο ακουστικό ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές

Επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα αποστέλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες μετά τα άγρια επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το Σάββατο στο κέντρο της Λευκωσίας, ζητώντας τη συγκατάθεση του για διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, οι οποίοι θα κληθούν να διερευνήσουν κατά πόσο υπήρχε ή όχι υπέρμετρη βία από πλευράς Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θύελλα αντιδράσεων για τα επεισόδια-Ζητά έρευνα ο Αρχηγός, πυρά από τα κόμματα

Μετά την προαναγγελία του Αρχηγού Αστυνομίας πως θα ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα, η Αρχή αποφάσισε την αυτεπάγγελτη διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία αναμένεται να αρχίσει άμεσα, αφού πρώτα ανάψει το πράσινο φως η Νομική Υπηρεσία για τον διορισμό των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών.

Ενώπιον των ανακριτών, όπως είναι αναμενόμενο, αναμένεται να καταθέσουν, τόσο αστυνομικοί, όσο και πολίτες, ενώ στο μικροσκόπιο θα τεθούν δεκάδες βίντεο και φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, και στα οποία απεικονίζονται καρέ καρέ τα όσα εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας,  που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα, έντονες επικρίσεις δέχεται τόσο η Αστυνομία όσο και η υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία σε γραπτή της ανακοίνωσε ανέφερε μεταξύ άλλων, πως ζήτησε έκθεση γεγονότων από τον Αρχηγό Αστυνομίας, ώστε να «πληροφορηθεί για τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την ηγεσία στα μέλη της Δύναμης, που βρέθηκαν στα γεγονότα εν ώρα υπηρεσίας».

Παράλληλα, η Έμιλυ Γιολίτη, ξεκαθάρισε πως οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην Αστυνομία, ενώ υπέδειξε πως από τις εικόνες που είδα φαίνεται να απουσιάζει η απαιτούμενη αναλογικότητα.

Υποβάλλεται σε επέμβαση η 25χρονη

Στο μεταξύ σήμερα σε χειρουργική επέμβαση υποβάλλεται η 25χρονη Αναστασία που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, όταν η Αστυνομία έριξε νερό για να διαλύσει το πλήθος,  η οποία κινδυνεύει να χάσει το μάτι της.   

Η 25χρονη σε ανάρτηση της, αναφέρει πως «είμαι η Αναστασία Δημητριάδου και έχω δεχτεί αστυνομική επίθεση από water cannon γιατί χόρευα ειρηνικά στο πεζοδρόμιο. Έχω σοβαρά τραύματα στο μάτι και χρειάζομαι επέμβαση, όμως δεν μετανιώνω για τίποτα! Τα φιλιά μου και καλή δύναμη σε όλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Υποβάλλεται σε επέμβαση η 25χρονη Αναστασία που τραυματίστηκε στο μάτι

«Αστυνομική βαρβαρότητα»

Την ώρα που η Αστυνομία δέχεται έντονες επικρίσεις, οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας κάνουν λόγο για πολλούς τραυματισμούς και για «αστυνομική βαρβαρότητα

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών «ο ξεκάθαρα αντιφασιστικός και ταξικός χαρακτήρας της κινητοποίησής μας, οδήγησε την αστυνομία στον αποκλεισμό ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, στην ανάπτυξη πάνοπλων αστυνομικών σε δεκάδες περιπολικά και μοτοσικλέτες, τη χρήση drone και φυσικά του κανονιού νερού με την ευφάνταστη ονομασία “Αίαντας”».

Οι διοργανωτές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «πολλοί αλληλέγγυοι/ες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες», και κάνουν λόγο για τραυματισμό 25χρονης μουσικού, «η οποία δέχτηκε ευθεία βολή στο πρόσωπο από τον «Αίαντα», με συνέπεια να χάσει τις αισθήσεις της και με κίνδυνο μόνιμης βλάβης στην όρασή της». «Ανάμεσα στα θύματα της αστυνομικής βαρβαρότητας άλλος νεαρός διαδηλωτής, τον οποίο θρασύτατοι αστυνομικοί πάτησαν στον λαιμό ενώ βρισκόταν ήδη ακινητοποιημένος στο έδαφος», προστίθεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διορίζονται ποινικοί ανακριτές για τη βία, ζήτησε έκθεση γεγονότων η Γιολίτη

«Μας έριχναν πέτρες»

Από την πλευρά της η Αστυνομία μέχρι στιγμής προέβη σε έντεκα συλλήψεις και έξι εξώδικα σε σχέση με τη παραβίαση διαταγμάτων για την πανδημία, ενώ συνεχίζει να αξιολογεί οπτικό υλικό, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός των καταγγελιών να αυξηθεί.

Σε σχέση με τις επικρίσεις, αρμόδια πηγή αναφέρει πως κάποιοι πήγαν οργανωμένοι, αφού επιτέθηκαν με πέτρες και πορτοκάλια στα μέλη που βρέθηκαν στο μέρος.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή του, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου, καλεί άπαντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τονίζοντας πως «ο αποδιοπομπαίος τράγος, ο απλός αστυνομικός, απέκτησε συντεχνία και δε θα ρίχνεται σαν αρνί σε σφαγή».

Όπως αναφέρουν, «οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί στο πεδίο εκτελούν οδηγίες και διαταγές βάσει των νόμων και των διαταγμάτων που άλλοι αποφασίζουν. Με ξεκάθαρη προϋπόθεση την ανάλογη βία, απέναντι σε πετροπόλεμο και κουκουλοφόρους, ο χαμηλόβαθμος αστυνομικός κάνει τη δουλειά του. Τηρεί το νόμο. Οι πρώτοι που θέλουν να λάμψει η αλήθεια σε περίπτωση δυσανάλογης βίας και να αποδοθούν ευθύνες σε περίπτωση παράνομων διαταγών είμαστε εμείς».

Παράλληλα, ο Κλάδος στέλνει μήνυμα, λέγοντας «κρατήστε μακριά τα βέλη σας από απλούς εργαζόμενους, ξεκαθαρίζει η συντεχνία των αστυνομικών απευθυνόμενη χαρακτηριστικά στον απλό κόσμο, την ηγεσία της αστυνομίας και την πολιτική ηγεσία».

Δειτε Επισης

Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
ΒΙΝΤΕΟ: Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Πρόεδρος Ανωτάτου: Γυναίκες το 56% του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Κρατικό Δάσος Παρεκκλησιάς-Στην περιοχή πνέουν άνεμοι
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό