Τετάρτη 20 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Στα 200 ευρώ το εξώδικο για ζώνη, στα 300 για κράνος-Όλες οι αυξήσεις φωτιά

  31/07/2020 21:46
Στα 200 ευρώ το εξώδικο για ζώνη, στα 300 για κράνος-Όλες οι αυξήσεις φωτιά

Στα 200 ευρώ το εξώδικο για ζώνη, στα 300 για κράνος-Όλες οι αυξήσεις φωτιά

  31/07/2020 21:46

Η Ολομέλεια της Βουλής με τις θετικές ψήφους των παρόντων Βουλευτών και 2 ψήφους εναντίον ψήφισε σε νόμους τη δέσμη των νομοσχεδίων και ενέκρινε τους κανονισμούς που αφορούν αυξήσεις στις ποινές των τροχαίων παραβάσεων και που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου του 2020.
 
Σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν σε κάποια από τα νομοσχέδια απορρίφθηκαν.
 
Μετά από μακρά συζήτηση η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών οδήγησε στην Ολομέλεια της Βουλής τα νομοθετήματα και η ψήφιση τους συνέπεσε με την αποχώρηση του Προέδρου της Επιτροπής Γιώργου Προκοπίου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ και την προεδρία της Επιτροπής Μεταφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς οι λίγοι τίναξαν στον αέρα τις θυσίες των πολλών-Οι 24 πράξεις ανευθυνότητας

Στην έκθεση της Επιτροπής  Μεταφορών προς την Ολομέλεια της Βουλής αναφέρεται ότι σκοπός των νομοθετημάτων, τα οποία αποτελούν μέρος της νέας, πολυδιάστατης στρατηγικής του κράτους για την οδική ασφάλεια, είναι η μείωση των τροχαίων συγκρούσεων που επιφέρουν θανάτους ή/και σοβαρούς τραυματισμούς, μέσω του εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης νομοθεσίας για βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
               
Ειδικότερα, με τα νομοθετήματα επέρχεται ο εκσυγχρονισμός των ποινών που αφορούν μεταξύ άλλων σε τροχαίες παραβάσεις, όπως η υπερβολική ταχύτητα και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών, η οδήγηση χωρίς άδεια οδήγησης ή χωρίς ζώνη ασφαλείας ή χωρίς κράνος ή χωρίς ασφαλιστήριο που αφορά κινδύνους έναντι τρίτου ή χωρίς ελεύθερα χέρια (κινητό τηλέφωνο) ή χωρίς πιστοποιητικό καταλληλόλητας.
               
Επιπρόσθετα, επέρχεται αύξηση των ποινών που αφορούν στην εγκατάλειψη του τόπου ατυχήματος, την παραβίαση των φώτων τροχαίας, τη στάθμευση πάνω σε πεζοδρόμιο και θέσεις στάθμευσης αναπήρων και παράλληλα επιτυγχάνεται η εφαρμογή μειωμένων επιτρεπόμενων ορίων αλκοόλης για οδηγούς που στερούνται της άδειας οδήγησής τους, εφόσον συμπληρώσουν δώδεκα βαθμούς ποινής.
 
Συγκεκριμένα με τους νέους νόμους γίνεται διπλασιασμός των ποινών που επιβάλλονται σε περίπτωση επανάληψης διάπραξης του ίδιου αδικήματος εντός τριών ετών από την ημερομηνία διάπραξης του πρώτου αδικήματος από το ίδιο πρόσωπο αναφορικά με τα αδικήματα της οδήγησης χωρίς ζώνη, χωρίς κράνος ή με μη ελεύθερα χέρια (χρήση κινητού).
 
Γίνεται επέκταση της προθεσμίας πληρωμής των εξώδικων προστίμων που εκδίδονται για τροχαίες παραβάσεις των οποίων τα ποσά υπερβαίνουν τα €100 από τις 15 ημέρες στις 30 ημέρες, ενώ δίωξη εναντίον προσώπου που δεν έχει εξοφλήσει το  εξώδικο πρόστιμο ασκείται μετά τις 45 ημέρες από την έκδοσή του, αντί μετά τις 30 ημέρες που ισχύει σήμερα.
 
Παρέχεται εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης κράνους σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικύκλων και τρικύκλων τα οποία πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ασφάλειας.
 
Επίσης με τους νέους νόμους παρέχεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο να αποφασίζει, πέραν των υπόλοιπων ποινών που προβλέπονται, την παραπομπή του καταδικασθέντος για θεραπεία αποτοξίνωσης, σε περίπτωση καταδίκης προσώπου το οποίο εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών, νοουμένου ότι το ίδιο το πρόσωπο το ζητήσει.
 
Παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης δύο εξώδικων προστίμων, σε περίπτωση που πρόσωπο οδηγεί με ταχύτητα που υπερβαίνει μέχρι 75% τα επιτρεπτά όρια ταχύτητας και είναι παράλληλα υπό την επήρεια αλκοόλης με ένδειξη μέχρι 70μg/100ml στην εκπνοή, με πρόστιμα ανάλογα με την κατηγορία του κάθε αδικήματος.
 
Με τους νέους νόμου καθορίστηκε το ποσό που υπολογίζεται για κάθε χιλιόμετρο υπέρβασης του ορίου ταχύτητας σε €1 για παράβαση μέχρι 30% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας, σε €2 για παράβαση από 31% μέχρι 50% του εν λόγω ορίου και €3 για παράβαση από 51% μέχρι 75% του εν λόγω ορίου.
 
Για το αδίκημα της οδήγησης χωρίς τη χρήση ζώνης και για το αδίκημα της οδήγησης χωρίς ελεύθερα χέρια (χρήση κινητού τηλεφώνου) το εξώδικο καθορίστηκε στα €150 με διπλασιασμό του ποσού αυτού σε περίπτωση επανάληψης των ίδιων αδικημάτων εντός τριών ετών.

Για το αδίκημα της οδήγησης χωρίς τη χρήση κράνους το εξώδικο καθορίστηκε στα €200 με διπλασιασμό του ποσού αυτού σε περίπτωση επανάληψης του ίδιου αδικήματος εντός τριών ετών.
 
Καθορίστηκε εξώδικο πρόστιμο €150 για το αδίκημα του προσπεράσματος, όταν στο οδόστρωμα υπάρχει συνεχής άσπρη γραμμή ή άλλο απαγορευτικό σήμα ή σε στροφή ή σε συμβολή δρόμων ή σε κυρτή γέφυρα ή σε κορυφή ανάβασης ή σε προσέγγιση οχήματος εξ αντιθέτου.
 
Καθορίστηκε εξώδικο πρόστιμο για το αδίκημα του προσπεράσματος σε διάβαση πεζών στα €200, ενώ η στάθμευση σε χώρους στάθμευσης για αναπήρους το πρόστιμο πήγε στα €300.
 
Το αδίκημα της στάθμευσης σε διπλή κίτρινη γραμμή θα είναι €100, η οδήγηση λεωφορείου χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας €300 και η οδήγηση άλλου οχήματος χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας €150.
 
Σε περίπτωση εγκατάλειψης του τόπου ατυχήματος χωρίς την παροχή βοήθειας, ανάλογα με την περίπτωση θα καθορίζεται και η ποινή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας