Πώς οι λίγοι τίναξαν στον αέρα τις θυσίες των πολλών-Οι 24 πράξεις ανευθυνότητας

Απίστευτο πονοκέφαλο προκαλεί στις αρμόδιες Αρχές η ανευθυνότητα που επιδεικνύουν πολίτες, οι οποίοι σπάνε την καραντίνα και κυκλοφορούν ανενόχλητοι, μα αποτέλεσμα να διασπείρουν την ιό και να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
 
Τις τελευταίες μέρες, το ένα περιστατικό διαδέχεται το άλλο, με την Αστυνομία να τρέχει να εντοπίσει πρόσωπα που έπρεπε να βρίσκονται σε αυτοπεριορισμού, αλλά αντί αυτού, βγήκαν για βόλτα.
 
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι πως από τα 20 κρούσματα που εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης, οι 15, ενώ προγραμματίστηκαν δειγματοληψίες στα ιατρεία της Δημόσιας Υγείας, είχαν παραβιάσει την καραντίνα για να μεταβούν σε ιδιωτικό εργαστήριο να κάνουν εξέταση ιδιωτικά.   
 
Επίσης, από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργείται στη Λεμεσό, το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκαν άλλα έξι κρούσματα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα από τα έξι κρούσματα, παραβίασαν την καραντίνα τους για να μεταβούν εκεί και να πραγματοποιήσουν δειγματοληπτική εξέταση, στο πλαίσιο του προγράμματος τυχαίας δειγματοληψίας.

Πρόκειται για άτομα που ήταν επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος και είχε οριστεί, διά της κανονικής οδού, ραντεβού για δειγματοληψία. Αφού έδωσαν το δείγμα τους και ενώ ανέμεναν τα αποτελέσματά τους, αποφάσισαν να πάνε να κάνουν το τεστ για δεύτερη φορά στον Μόλο, θέτοντας σε κίνδυνο άλλους πολίτες που βρίσκονταν εκεί κατά τη δεδομένη στιγμή.

Και πέραν των πιο πάνω, κρούσματα απειθαρχίες παρατηρήθηκαν και τις προηγούμενες ημέρες, καθώς η Αστυνομία καταζητούσε ένα Ινδό, ο οποίος ήταν θετικός στον κορωνοϊό, αλλά δεν είχε τεθεί σε αυτοπεριορισμό. Επίσης, σε άλλη περίπτωση άνδρας από τη Βουλγαρία, είχε έρθει στην Κύπρο στις 27 Ιουλίου και ενώ ήταν θετικός στον κορωνοϊό, κυκλοφορούσε ανενόχλητος και έγινε κατορθωτό να εντοπιστεί 24 ώρες μετά.

Παράλληλα, την Πέμπτη, η Αστυνομία κλήθηκε στη μαρίνα Λεμεσού, όπου βρισκόταν ζεύγος Ισραηλινών, οι οποίοι ενώ έπρεπε να βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, είχαν βγει από το σκάφος τους και έκοβαν βόλτες.

Την ίδια ώρα, άλλο ένα περιστατικό αποκάλυψε και ο υπουργός Υγείας, που αφορούσε αυτή τη φορά Κύπριο, ο οποίος ήρθε από τις ΗΠΑ και την τρίτη ημέρα αυτοπεριορισμού, παραβίασε τα διατάγματα, κάνοντας… τουρισμό σε διάφορα μέρη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα, ανακοινώθηκαν άλλα 25-Οι 15 έσπασαν την καραντίνα

Δεν συμμορφώνονται οι επιχειρηματίες 
Στο μεταξύ, σε 459 ελέγχους υποστατικών παγκύπρια και σε 28 καταγγελίες προχώρησε το τελευταίο 24ωρο και μέχρι τις έξι σήμερα το πρωί η Αστυνομία, στο πλαίσιο των ελέγχων συμμόρφωσης με τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται σε διάφορα υποστατικά και χώρους εστίασης, για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, στη Λευκωσία έγιναν 44 έλεγχοι και 7 καταγγελίες, στη Λεμεσό 157 έλεγχοι και 17 καταγγελίες, στη Λάρνακα 117 έλεγχοι και 1 καταγγελία, στη Πάφο 26 έλεγχοι και 2 καταγγελίες, στην Αμμόχωστο 91 έλεγχοι και 1 καταγγελία και στη Μόρφου 54 έλεγχοι χωρίς να γίνει καταγγελία.
 
Έδωσε οδηγίες η υπουργός Δικαιοσύνης
Πέραν της ωριμότητας και σοβαρότητας που θα πρέπει να επιδειχθεί από τον κάθε ένα ξεχωριστά, η Αστυνομία εντατικοποιεί τους ελέγχους της, αφού κάποιοι δεν λένε να συμμορφωθούν και να αντιληφθούν πως ο ιός ακόμη βρίσκεται στην κοινότητα και η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο.  
 
Σε δηλώσεις της η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλυ Γιολίτη, ανέφερε πως «υπάρχει μία ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων και ειδικά στη Λεμεσό. Έχω ζητήσει από την Αστυνομία, από τον Αρχηγό, την ηγεσία και όλα τα μέλη της Δύναμης να τηρήσουν με ευλάβεια το νέο διάταγμα και να εντείνουν τους ελέγχους σε όλη την Κύπρο, αλλά με ειδική έμφαση στη Λεμεσό όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα».

Πρόσθεσε πως «έχω κάθε εμπιστοσύνη πως με τη συστράτευση των πολιτών αλλά και της πολιτείας θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στυλιανός Παπαθεοδώρου ανέφερε πως «εμείς ως Αστυνομία έχουμε ήδη αποσπάσει 42 άτομα στους επαρχιακούς Ουλαμούς Πρόληψης Εγκλημάτων, χωρίς βέβαια να είναι αποκλειστικό καθήκον μόνο αυτό, για να χειριστούμε το νέο διάταγμα που προήλθε από την πολιτεία. Είμαστε επίσης σε πλήρη συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας και το Υφυπουργείο Τουρισμού με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό σ’ ότι αφορά τους ελέγχους των υποστατικών αλλά και των προσώπων».

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Κατασχέθηκαν δύο υπολογιστές μετά από έφοδο σε υποστατικό στο Παραλίμνι