Παρασκευή 2 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Κ. Ιωάννου: Δεν μπορώ να αποδεχτώ να κινδυνεύσουν τα όσα κτίσαμε

  31/07/2020 13:23
Κ. Ιωάννου: Δεν μπορώ να αποδεχτώ να κινδυνεύσουν τα όσα κτίσαμε

Κ. Ιωάννου: Δεν μπορώ να αποδεχτώ να κινδυνεύσουν τα όσα κτίσαμε

  31/07/2020 13:23
Έκκληση προς τους πολίτες απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου τόνισε πως ο εφησυχασμός είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός, υπογραμμίζοντας πως «όλοι μας οφείλουμε να είμαστε πιο επιμελείς σε θέματα ατομικής προστασίας, πιο προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας και περισσότερο υποψιασμένοι ως προς την ασθένεια και να επικοινωνούμε με τον Προσωπικό μας Ιατρό εάν εκδηλώνουμε συμπτώματα».
 
Δεν είναι αυτοσκοπός η επιβολή ποινών, σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν είναι ευχάριστο σε κανένα να λειτουργεί ως «τιμωρός», όμως όλοι μαζί πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που πετύχαμε τους τελευταίους μήνες. «Οι εποπτικές Αρχές δεν μπορούν να είναι πανταχού παρούσες και είναι εδώ που χρειαζόμαστε τη δική σας βοήθεια, την δική σας υπεύθυνη στάση και τη δική σας συνεργασία. Μόνο έτσι θα χτίσουμε κοινωνική συνείδηση και θα κρατήσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα 6+3 μέτρα της Κυβέρνησης-Τσουχτερό πρόστιμο στους παραβάτες
 
«Άκρως ανησυχητικά»
Η στρατηγική όλο αυτό το διάστημα ήταν επιτυχής, αφενός, λόγω της πολιτικής βούλησης για έγκαιρη λήψη μέτρων, αφετέρου, λόγω της πιστής συμμόρφωσης και της πειθαρχίας που έδειξε ο κάθε ένας από εσάς, ξεχωριστά στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν, δήλωσε ο κ. Ιωάννου. «Η συνεργασία όλων με στερήσεις και θυσίες, συνέτεινε στο να παραμείνει ασφαλής η χώρα σε μια περίοδο που πολλές άλλες χώρες στην ΕΕ και διεθνώς βίωναν τραγικές και πρωτόγνωρες συνθήκες, με χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες νεκρούς», πρόσθεσε.
 
«Αυτή τη συνεργασία αναζητούμε και πάλι από τους πολίτες. Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο και κομβικό σημείο σε σχέση με την πανδημία. Η άρση πολλών απαγορεύσεων, σε συνδυασμό με την πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα, παρέσυρε δυστυχώς σε υπερβολική χαλάρωση μιας μερίδας συμπολιτών μας», ανέφερε ο Υπουργός.
 
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και σε «άκρως ανησυχητικά» παραδείγματα, που προκαλούν μεγάλο προβληματισμό. «Δεν μπορώ να αποδεχτώ να κινδυνεύσουν τα όσα κτίσαμε γιατί κάποιοι επέλεξαν απερίσκεπτα να παραβιάσουν τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αντί να αυτοπεριοριστούν κυκλοφορούσαν, θέτοντας σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία και τους συμπολίτες μας. Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω: Ο εφησυχασμός είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός αυτή τη στιγμή. Όπως έχει διαφανεί από τις τελευταίες εξελίξεις υπάρχουν ανάμεσά μας ασυμπτωματικοί φορείς του ιού που εάν δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα  προστασίας άθελά τους δημιουργούν αλυσίδες διασποράς, καθιστώντας δύσκολο τον περιορισμό της εξάπλωσης», είπε.
 
Να κάνουμε βίωμα
«Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε πιο επιμελείς σε θέματα ατομικής προστασίας, πιο προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας και περισσότερο υποψιασμένοι ως προς την ασθένεια και να επικοινωνούμε με τον Προσωπικό μας Ιατρό εάν εκδηλώνουμε συμπτώματα. Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί σε κάποια περιστατικά τις τελευταίες μέρες ενώ είχαν τα συμπτώματα, δεν επικοινώνησαν με τον Προσωπικό τους Ιατρό, με αποτέλεσμα να επιμολύνουν περισσότερα άτομα. Είναι σημαντικό να κάνουμε βίωμα πως όσα μέτρα κι αν λάβουμε, χωρίς την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουμε όλοι υποχρέωση να τηρούμε, δεν θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα», υπέδειξε ο Υπουργός Υγείας.
 
Από την αρχή, είπε, ξέραμε ότι η διαχείριση της πανδημίας ήταν ένας μαραθώνιος, ο οποίος θα λήξει όταν θα καταστεί δυνατή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Έχουμε καλύψει πολύ δρόμο, αλλά δεν φτάσαμε στο τέρμα. Ο ιός θα βρίσκεται ανάμεσα μας για καιρό και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, επηρεάζοντας την καθημερινότητά μας.
 
Όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, η πλήρης επαναλειτουργία κάποιων επιχειρήσεων ή και κλάδων και η άρση όλων των περιορισμών, δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον. Ειδικότερα για τις μαζικές συναθροίσεις, είμαστε πολύ αυστηροί και ακολουθούμε πιστά τις κατευθυντήριες οδηγίες του ECDC, που δεν συστήνει στην παρούσα φάση τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων. Όπως έχει διαφανεί και στην πράξη, ο εντοπισμός κρουσμάτων σε εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, καθιστά την ιχνηλάτηση ανέφικτη και, συνεπώς, αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο διασποράς του ιού στην κοινότητα.
 
«Είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε την υγεία μας. Στηρίζομαι στην υπευθυνότητα του κάθε πολίτη. Απευθύνομαι στον καθένα από εσάς προσωπικά και ζητώ τη συνεργασία και τη βοήθειά σας για ακόμα μια φορά, με τη βεβαιότητα ότι όλοι θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με επιμονή και συνέπεια και στο τέλος θα πετύχουμε όλοι μαζί να βγούμε και πάλι νικητές. Ας μην γκρεμίσουμε όσα καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα. Έχουμε αποδείξει ότι μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε καθεστώς Μαΐου επιστρέφει η Λεμεσός-Περιορισμοί σε συναθροίσεις και εκκλησίες
 
Η στρατηγική της Κυβέρνησης
Ο Υπουργός προέβη και σε μία αναδρομή στα όσα η Κύπρος έκανε και πέτυχε κατά τους προηγούμενους μήνες. «Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, πριν καν ο ιός κτυπήσει την πόρτα της Κύπρου, επιλέξαμε τη δύσκολη οδό, και μαζί με εσάς τα καταφέραμε να είμαστε εκ των λίγων χωρών παγκόσμια που αντιμετωπίσαμε την πανδημία με παραδειγματικό τρόπο», ανέφερε.
 
Στηρίξαμε, σημείωσε, τη στρατηγική μας για διαχείριση της πανδημίας σε έξι βασικούς πυλώνες:
1) την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού,
2) τον μαζικό εργαστηριακό έλεγχο ομάδων του γενικού πληθυσμού μέσα από προγράμματα που υλοποιήσαμε και ακόμα υλοποιούμε,
3) την ιχνηλάτηση και τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων για άμεση και έγκαιρη παρέμβαση στο σπάσιμο της αλυσίδας,
4) τους αυστηρούς ελέγχους στις πύλες εισόδου,
5) την έκδοση πέραν των 90 υγειονομικών πρωτοκόλλων σύμφωνα με τις υποδείξεις του ECDC και ΠΟΥ, και
6) τη στενή επιτήρηση της εφαρμογής των κανονισμών υγιεινής.
 
«Στο παρόν στάδιο, έχοντας καταρτίσει τον βασικό κορμό της στρατηγικής μας, συνεχίζουμε να διενεργούμε προγράμματα ελέγχου του πληθυσμού για ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων από την κοινότητα, πρακτική που μας κατατάσσει στις πρώτες θέσεις της  ΕΕ σε αριθμό τεστ σε αναλογία πληθυσμού. Επιτηρούμε διαρκώς την κατάσταση και εκεί και όπου εντοπίζουμε ανάγκη για παρέμβαση στην κοινότητα μέσω εργαστηριακών ελέγχων, εφαρμόζουμε προγράμματα όπως για παράδειγμα το τελευταίο παγκύπριο πρόγραμμα που εξαγγείλαμε με έμφαση στη Λεμεσό, σε χώρους μαζικών συναθροίσεων. Εδώ θέλω να τονίσω ότι μετά τα τελευταία αποτελέσματα υπάρχει σκέψη να επεκταθεί σε αριθμό», είπε περαιτέρω ο Υπουργός.
 
Επιπλέον, από όταν λήφθηκε η απόφαση για επαναλειτουργία των αεροδρομίων, ομάδα επιδημιολόγων αξιολογεί την επιδημιολογική εικόνα των χωρών και, σε συνάρτηση και με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγοριοποιούνται οι διάφορες χώρες, με εβδομαδιαία επικαιροποίηση. Είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ, που εφαρμόζουμε 3 διαφορετικές κατηγορίες χωρών, πρακτική που ακολούθησε και η Αυστρία μόλις από την Δευτέρα.
 
Την ίδια ώρα, ενισχύσαμε τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου, πρόσθεσε. Καθημερινά πραγματοποιούμε εργαστηριακούς ελέγχους σε επιβάτες από χώρες των Κατηγοριών Α και Β. Σε συνδυασμό με την υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού τεστ από τους επιβάτες των χωρών της Κατηγορίας Β, αυτές οι δειγματοληψίες μας βοηθούν να εντοπίζουμε από τις πύλες εισόδου και να απομονώνουμε όσα περισσότερα θετικά στον ιό άτομα μπορούμε, αποτρέποντας έτσι την είσοδό τους στην κοινότητα και τη μετάδοση του ιού, σημείωσε.
 
Να χτίσουμε συνείδηση
Σύμφωνα με τον Υπουργό, χωρίς να εφησυχαζόμαστε, και σε συνεχή επαφή με τους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας και στενή συνεργασία με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, προετοιμαζόμαστε για το φθινόπωρο και για τα χειρότερα. Ως Υπουργείο, εξήγησε, παραγγείλαμε έγκαιρα το εμβόλιο της Γρίπης Α για κάλυψη των ευάλωτων ομάδων, αξιοποιήσαμε τον κοινό μηχανισμό της ΕΕ για φαρμακευτική αγωγή θεραπείας του ιού, συμμετέχουμε στη Κοινή Διαδικασία Διαπραγμάτευσης για να έχουμε τη δυνατότητα έγκαιρης εξασφάλισης του εμβολίου COVID-19 για εμβολιαστική κάλυψη όλου του πληθυσμού της Κύπρου, που δυστυχώς όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις δεν θα είναι διαθέσιμό πριν τις αρχές του 2021.
 
«Στο μέτωπο της επιτήρησης της εφαρμογής των πρωτοκόλλων, οφείλω να ομολογήσω ότι σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε χαλάρωση από πλευράς των αρμόδιων Υπηρεσιών στον έλεγχο και την επιβολή των ποινών που προβλέπονται στη νομοθεσία. Οι οδηγίες που δώσαμε εκ νέου με τη συνάδελφό μου Υπουργό Δικαιοσύνης προς τους αρμοδίους είναι αυστηρές και ξεκάθαρες για μηδενική ανοχή σε όσους παραβιάζουν τα σχετικά Διατάγματα», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.
 
«Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω. Δεν είναι αυτοσκοπός η επιβολή ποινών. Δεν είναι ευχάριστο σε κανένα να λειτουργεί ως «τιμωρός», όμως όλοι μαζί πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που πετύχαμε τους τελευταίους μήνες. Οι εποπτικές Αρχές δεν μπορούν να είναι πανταχού παρούσες και είναι εδώ που χρειαζόμαστε τη δική σας βοήθεια, την δική σας υπεύθυνη στάση και τη δική σας συνεργασία. Μόνο έτσι θα χτίσουμε κοινωνική συνείδηση και θα κρατήσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας