Χειροπέδες στον 22χρονο που καταζητείτο για την ενέδρα θανάτου στη Λευκωσία

Χειροπέδες στον 22χρονο που καταζητείτο, ως φερόμενος δράστης της ενέδρας θανάτου με θύμα τον 21χρονο Alsweidani Ahmad από τη Συρία, που διαπράχθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία, φόρεσε η Αστυνομία χθες αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία ο 22χρονος τέθηκε υπό κράτηση ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται πως για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και κατηγορήθηκε 36χρονη, στο σπίτι της οποίας κρύφτηκε ο 22χρονος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Τετάρτης, η 36χρονη που τελούσε υπό κράτηση αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους, ενώ είναι αντιμέτωπη με μία κατηγορία, που αφορά συνέργεια μετά την διάπραξη κακουργήματος, κατά παράβαση των άρθρων 23 και 24 του Ποινικού Κώδικα. 

Οι λεπτομέρειες του αδικήματος αναφέρουν πως, η κατηγορούμενη, μεταξύ των ημερομηνιών 06/2/2023-08/02/2023 στη Λευκωσία, ενώ γνώριζε ότι ο 22χρονος από τη Συρία ήταν ένοχος ποινικού αδικήματος, δηλαδή κακουργήματος που διαρπάχθηκε την 05/02/23 στη Λευκωσία, του παρείχε άσυλο ή βοήθεια, με σκοπό να του παράσχει τη δυνατότητα να αποφύγει την τιμωρία, δηλαδή τον απέκρυψε στην κατοικία της. 

Η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη της 36χρονης μετά από πληροφορία ότι ο καταζητούμενος θα αποχωρούσε από την οικία όπου φιλοξενείτο το βράδυ της Τετάρτης για τα κατεχόμενα, με σκοπό να μεταβεί στην Τουρκία.  

Η 36χρονη συμβία του 22χρονου, παραδέχθηκε στους ανακριτές ότι τον φιλοξενούσε, αφού σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία της μετά από σχετικό ένταλμα, εντοπίστηκαν διάφορα ρούχα του καταζητούμενου, μεταξύ των οποίων και μια φανέλα πεταμένη στα σκουπίδια, η οποία έφερε ερυθρά ουσία που έμοιαζε με αίμα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η 36χρονη στους αστυνομικούς, όταν η Αστυνομία κτύπησε την πόρτα του διαμερίσματός της, άνοιξε την μπαλκονόπορτα και πέταξε από τον δεύτερο όροφο τα ρούχα του καταζητούμενου, τα οποία κατέληξαν σε παρακείμενο χωράφι. Όλα τα ρούχα παραλήφθηκαν ως τεκμήρια από τα μέλη της Δύναμης, τα οποία στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις. 

Η 36χρονη, μετά το διάταγμα κράτησης της από το Δικαστήριο, πέρασε εκ νέου από ανάκριση, στην παρουσία του δικηγόρου της Αλέξανδρου Κληρίδη, όπου ανέφερε στα μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας, πως απέφευγε να πάει στο σπίτι της και πως φοβόταν για την σωματική της ακεραιότητα, ενώ ισχυρίστηκε πως γνώριζε ότι μαζί του ήταν και τα υπόλοιπα άτομα που τον ακολουθούσαν στην περιοχή. 

Όπως είπε, παρακαλούσε και περίμενε να φύγει από την περιοχή ο 22χρονος, από μόνος του, χωρίς να χρειαστεί η δική της εμπλοκή, ενώ φοβόταν πως θα είχε μαζί του όπλα, όπως επίσης και την εμπλοκή των υπόλοιπων που ήταν μαζί του. 

Όλα όσα ισχυρίστηκε η 36χρονη καταγράφηκαν από τους ανακριτές, ενώ στον φόβο που ένιωθε η ύποπτο θα επικεντρωθεί και η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο Αλέξανδρος Κληρίδης, ο οποίος αναμένει το μαρτυρικό υλικό για μελέτη. Η πρώτη δικάσιμος ορίστηκε στις 3 Μαρτίου. 

Το χρονικό του εγκλήματος 

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο ανακριτής ενώπιον Δικαστηρίου, από μαρτυρία που εξασφαλίστηκε από φιλικό πρόσωπο του θύματος, φαίνεται ότι ενώ το θύμα βρισκόταν μαζί του και άλλα φιλικά πρόσωπα εντός του οχήματος, μετέβησαν σε φούρνο όπου συνάντησαν άλλο φιλικό τους πρόσωπο.

Ενώ βρίσκονταν στο σημείο, εκεί εμφανίστηκε και ο καταζητούμενος. Σε κάποια στιγμή, ο 22χρονος δράστης και ένας από τους επιβαίνοντες, ενώ βρίσκονταν στην απέναντι μεριά του δρόμου, άρχισαν να συζητούν έντονα και να σπρώχνεται. Ακολούθως, ο 22χρονος ανέσυρε μαχαίρι και απειλούσε το ένα από τα πρόσωπα της παρέας του θύματος.

Το εν λόγω πρόσωπο, τους πλησίασε και ζήτησε από τον καταζητούμενο να σταματήσει, αφού κατάγονται από το ίδιο χωριό και παράλληλα τον έπιασε από το χέρι και τον χτύπησε δύο φορές στο πρόσωπο.

Στη συνέχεια ο καταζητούμενος αποχώρησε από το μέρος και το θύμα μαζί με τα υπόλοιπα πρόσωπα μπήκαν ξανά στο όχημα, εκτός από το φιλικό τους πρόσωπα που είχαν συναντήσει νωρίτερα στο φούρνο, και αποχώρησαν από το σημείο. Αφού αποχώρησαν, το θύμα δέχθηκε ένα τηλεφώνημα στο κινητό του από το φιλικό του πρόσωπο και επέστρεψαν στον φούρνο.

Το φιλικό τους πρόσωπο που είχε επικοινωνήσει μαζί τους, βρισκόταν σε ένα λευκό όχημα τύπου βαν και το ακολούθησαν. Μόλις εισήλθαν στην οδό όπου σημειώθηκε η δολοφονία, πρόσεξαν τον καταζητούμενο να στέκεται σε χωράφι, ως η πορεία τους, και μόλις τους είδε άρχισε να τρέχει. 

Σύμφωνα με τον ανακριτή, ενώ ο καταζητούμενος βρισκόταν στο χωράφι, άρχισε να πυροβολεί εναντίον του ενός οχήματος, που οδηγούσε ο φίλους τους και προπορευόταν, με τον ίδιο να αναπτύσσει ταχύτητα και να διαφεύγει από το μέρος.

Ο ίδιος, δηλαδή ο φίλος του θύματος, όπως κατέθεσε, φοβήθηκε και αφού σταμάτησε με το αυτοκίνητό του, όλοι οι επιβαίνοντες έσκυψαν και ο καταζητούμενος άρχισε να πυροβολεί προς το μέρος τους. Στη συνέχεια, ο δράστης συνέχισε να πυροβολεί και σε κάποια στιγμή, ο μάρτυρας διαπίστωσε ότι το θύμα έχει αίμα στο κεφάλι.

Όταν μπήκαν σε άλλη οδό το όχημά του και το όχημα τύπου βαν, σταμάτησαν και μετέφεραν το θύμα από το ένα όχημα στο άλλο και από εκεί στο νοσοκομείο.

Στη σορό του θύματος διενεργήθηκε η νενομισμένη νεκροτομή από την επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, Αγγελική Παπέττα και τον ιατροδικαστή Ορθόδοξο Ορθοδόξου, όπου διαπιστώθηκε πως ο θάνατος του επήλθε από βαρύτατη κρανιοεγκαφαλική κάκωση, προκληθείσα από πυροβόλο όπλο.

Μαρτυρίες για δεύτερο πρόσωπο 

Οι ανακριτές της υπόθεσης συνεχίζουν να λαμβάνουν καταθέσεις από διάφορα πρόσωπα, ενώ ανακρίθηκαν άτομα με τα οποία, τόσο το θύμα όσο και τα φιλικά τους πρόσωπα είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς, μεταξύ των οποίων και ο 22χρονος καταζητούμενος, ο οποίος κατονομάστηκε από τους μάρτυρες. 

Παράλληλα, τα φιλικά πρόσωπα του θύματος προχώρησαν σε υποδείξεις σκηνών, ενώ από μαρτυρίες που εξασφαλίστηκαν διαπιστώθηκε ότι μαζί με τον καταζητούμενο τη στιγμή των πυροβολισμών, βρισκόταν ακόμη ένας άγνωστος άνδρας, για τον οποίο γίνονται προσπάθειες ώστε να ταυτοποιηθεί και σε βάρος του να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. 

Επίσης, από μαρτυρίες διαπιστώθηκε ότι ο καταζητούμενος όταν έφθασε πρώτη φορά στη σκηνή, αποβιβάστηκε από ένα όχημα στο οποίο βρισκόταν μέσα ο οδηγός του, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνεχίζονται οι συλλήψεις στα κατεχόμενα για τα πλαστά διπλώματα-Χειροπέδες και σε δημοσιογράφο
Πιθανό να επέβαιναν σε μοτοσικλέτα οι δράστες των πυροβολισμών στο Ζακάκι
Οδηγούσε στην αντίθετη λωρίδα ο άτυχος Ευτύχιος-Εξετάσεις για την ταχύτητα των δύο οδηγών
Χειροπέδες στους αναζητούμενους και σε άλλους δύο για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Ρίψη πυροβολισμών έξω από οικία νωρίς το απόγευμα στη Λεμεσό
Σκληρό πρέσινγκ υπεράσπισης και μαραθώνια διαδικασία για υπόπτους για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη για πάνω από δώδεκα ώρες
Δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δεκαοκτώ μέλη έστειλε στην Κύπρο η Ιορδανία
Στην Κύπρο αποστολή από την Ιορδανία για ενίσχυση των πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης
Χειροπέδες σε άλλους δύο για το «Δημητρούι»-Ο ένας κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών
Ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας ανήμερα του Πάσχα-Έφυγαν με διαφορά τρία χρόνια μάνα και γιος