Και... δέκατη παράταση στην αναβάθμιση του συστήματος κινητών στις Φυλακές

Σε κωμικοτραγικό σήριαλ έχει εξελιχθεί η αναβάθμιση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές, η οποία δρομολογείται  από τον Ιανουάριο του 2021, ωστόσο παρά τις δεκάδες επιστολές της Διεύθυνσης των Φυλακών, αυτή δεν κατέστη δυνατόν, με το κεφάλαιο να ανοίγει ξανά μετά τις καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους κατά του τέως Διοικητή που συνομιλούσε παράνομα με βαρυποινίτη, με τους αρμόδιους υπουργούς να διαμηνύουν πως το έργο αναμενόταν να ολοκληρωθεί, μετά και την παράταση που δόθηκε, τον περασμένο Αύγουστο.  

Στο μεταξύ, μεσολάβησε τον Σεπτέμβριο η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος επέρριπτε αποκλειστικά ευθύνες στην ανάδοχο εταιρεία και την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, με τα ευρήματα της να απορρίπτονται από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. 

Παρά την κινητοποίηση που υπήρξε γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα μετά τις καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους, στην οποία αρμόδιοι κουνούσαν το δάκτυλο σε σχέση με τα κινητά, με την ίδια να τονίζει πως το πρόβλημα επιλύεται ριζικά μόνο με την αναβάθμιση του συστήματος που θα απενεργοποιεί πλήρως τα κινητά, εντούτοις σήμερα, φαίνεται να υπάρχει σιγή από τους ίδιους, την ώρα όμως που το θέμα παραμένει ανοιχτό και η ανάδοχος εταιρεία δεν ανταποκρίνεται στα όσα αναφέρονται στη σύμβαση, εκτός και αν πλέον το θέμα δεν αφορά τα αρμόδια τμήματα σε τόσο έντονο βαθμό. 

Και αυτό διότι, ενώ έσπευδαν να δεσμευτούν πως η αναβάθμιση θα ολοκληρωνόταν Αύγουστο-Σεπτέμβριο, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν κυρώσεις στην εταιρεία, εντούτοις διανύουμε τον Ιανουάριου του 2023, ακριβώς δύο χρόνια από την ημέρα που έλαβαν την πρώτη επιστολή από τη Διεύθυνση για την αναβάθμιση, χωρίς όμως να γίνει μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, τόσο η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης καταλόγιζαν άρνηση στη Διεύθυνση, με το ΗΜΥ για μια μέρα καθυστέρηση να εκδίδει ανακοίνωση δείχνοντας ευθύνη στη Διεύθυνση, εντούτοις η Άννα Αριστοτέλους παραμένει εκτός καθηκόντων από τις αρχές Δεκεμβρίου και η Αθηνά Δημητρίου από τις αρχές Ιανουαρίου, διάστημα το οποίο η εταιρεία έλαβε και άλλες παρατάσεις, συνεπώς δεν θα μπορούσαν να τους χρεωθούν ευθύνες, αλλά αυτές μετακυλίονται πρώτα στην ανάδοχο εταιρεία η οποία φαίνεται να παρουσιάζει αδυναμίες στην ολοκλήρωση του έργου και ακολούθως στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία λόγω της ελαστικότητας που επιδεικνύει τους τελευταίους μήνες. 

Εξάλλου, είναι για αυτό το λόγο, που η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία τον περασμένο Δεκέμβριο έδωσε τελεσίγραφο στην εταιρεία, την οποία προειδοποίησε με πρόστιμο και ακύρωση της σύμβασης, ωστόσο ακόμη δεν έχει αναβαθμιστεί το σύστημα για απενεργοποίηση κινητών, με την εταιρεία να λαμβάνει διαδοχικές παρατάσεις. Υπενθυμίζεται πως η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, είχε τότε εκδώσει ανακοίνωση, αναφέροντας πως το σύστημα θα παραδοθεί στις 23 Δεκεμβρίου. 

Ωστόσο, η εταιρεία - εν τέλει - έλαβε νέα παράταση για τις 28 Δεκεμβρίου, χωρίς όμως για άλλη μια φορά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ενώ η νέα ημερομηνία παράδοσης του συστήματος είχε παραμείνει «ανοιχτή», μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, οπότε η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία απέστειλε νέα επιστολή, δίνοντας άλλο ένα τελεσίγραφο δεκατεσσάρων ημερών. 

Τελικά, ούτε σε αυτές τις δεκατέσσερις ημέρες παραδόθηκε το σύστημα, με την ημερομηνία - πλέον - παράδοσης να έχει οριστεί για τις 26 Ιανουαρίου, ωστόσο άγνωστο εάν η εταιρεία θα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει την αναβάθμιση του συστήματος, με βάση τα όσα προνοεί η σύμβαση. 

Πάντως, από τον Δεκέμβριο δεν έχει εκδοθεί καμία ανακοίνωση ούτε από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, ούτε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να δοθούν απαντήσεις για ένα θέμα που πριν από μερικούς μήνες τους είχε απασχολήσει έντονα, ενώ υπενθυμίζεται πως τα τεκταινόμενα παρακολουθεί με ανησυχία η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία με επιστολή της ζήτησε εξηγήσεις από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία.

Σημειώνεται πως συνολικά από τον Ιούνιο του 2022, οπότε θα έπρεπε να παραδοθεί αναβαθμισμένο το σύστημα, η εταιρεία έλαβε δέκα παρατάσεις. 

Το χρονικό του... σήριαλ 

Ιούνιος 2018: Υπογράφηκε η σύμβαση για εγκατάσταση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών στις Φυλακές, αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός 16 εβδομάδων, δηλαδή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. 

Δεκέμβριο 2020: Εγκαταστάθηκε με καθυστέρηση δύο ετών το σύστημα απενεργοποίησης κινητών, ωστόσο μπήκε στο ζωή μας το 5G και έπρεπε να αναβαθμιστεί.

Ιανουάριος 2021-Ιούνιος 2022: Η Διεύθυνση των Φυλακών, απέστειλε 35 επιστολές ζητώντας επιτακτικά την αναβάθμιση του συστήματος, χωρίς όμως ανταπόκριση. (Από το 2015, οπότε αποφασίστηκε η εγκατάσταση του συστήματος, αποστάλθηκαν συνολικά 86 επιστολές).

Ιούνιος 2022: Θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του συστήματος, με βάση την σύμβαση, ώστε το σύστημα να συνάδει με την τεχνολογία. Ωστόσο, η εταιρεία ζήτησε παράταση δύο μηνών.

13 Ιουλίου 2022, Δηλώσεις Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου: «Σε ένα με δύο μήνες θα γίνει πλήρης αναβάθμιση του συστήματος και θα περιλαμβάνει και το 5G. Είμαστε στην ώρα μας, όπως προβλέπεται στο συμβόλαιο».

22 Ιουλίου 2022, Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου: «Η εταιρεία ζήτησε παράταση στην αναβάθμιση λόγω πολέμου και το σύστημα αναβάθμισης αναμένεται να παραδοθεί τέλος Αυγούστου».

Αύγουστος 2022: Η εταιρεία ζητά νέα παράταση μέχρι τον Οκτώβριο.

4 Αυγούστου 2022, Δηλώσεις Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου: «Ούτε μία ημέρα δεν καθυστέρησε η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, τις εργασίες αναβάθμισης του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές. Το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες».

Σεπτέμβριος 2022, Έκθεση Γενικού Ελεγκτή για το Σύστημα: Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δικαιώνει την Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών και καταλογίζει ευθύνες στην ανάδοχο εταιρεία και Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία για την μεγάλη καθυστέρηση στην αναβάθμιση του συστήματος. (ΕΔΩ η έκθεση).

Οκτώβριος 2022: Η εταιρεία ζητά νέα παράταση μέχρι τον Νοέμβριο

2 Δεκεμβρίου 2022, Ανακοίνωση Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας: «Η επιτροπή παραλαβής σε επιτόπιο έλεγχο εντόπισε τμήματα εντός του περιφραγμένου χώρου των κεντρικών φυλακών όπου οι νέες ρυθμίσεις που έγιναν επηρέασαν, σε κάποια σημεία, το σύστημα και προέβη σε συγκεκριμένες επισημάνσεις στην ανάδοχο εταιρεία για να προχωρήσει με επιπρόσθετες νέες ρυθμίσεις ώστε η επιτροπή να επαναλάβει τον έλεγχο στις 16 Δεκεμβρίου 2022».

16 Δεκεμβρίου 2022, Ανακοίνωση Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας: «Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, ο ανάδοχος ενημέρωσε το Τμήμα, ότι εντοπίστηκε χαλασμένος κλιματιστικός εξοπλισμός σε τέσσερις (4) επιμέρους μονάδες του συστήματος, πλησίον των αντενών, και ως εκ τούτου ότι το σύστημα δεν θα είναι έτοιμο για έλεγχο πριν τις 23 Δεκεμβρίου, 2022. Ο Ανάδοχος με δικά του έξοδα και σύμφωνα με τη Σύμβαση θα πρέπει να προχωρήσει με τις σχετικές επιδιορθώσεις. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το ΤΗΜΥ δεν προτίθεται να παραλάβει το σύστημα, εάν δεν ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις της Σύμβασης».

21 Δεκεμβρίου 2022: Η εταιρεία λαμβάνει νέα παράταση για τις 28 Δεκεμβρίου, οπότε θα παρέδιδε το σύστημα στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία. 

28 Δεκεμβρίου 2022: Η εταιρεία δεν παρέδωσε το σύστημα, καθώς δεν ήταν έτοιμο για παραλαβή, αφού δεν λειτουργούσε σύμφωνα με την σύμβαση. Δεν δόθηκε νέα ημερομηνία για παράδοση του συστήματος. 

9 Ιανουαρίου 2023: Η εταιρεία δεν παρέδωσε μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία το σύστημα στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, η οποία απέστειλε νέα επιστολή στην ανάδοχο εταιρεία με την οποία της ανέφερε πως, «παρ' όλες τις μέχρι σήμερα υποδείξεις του Τμήματος προς εσάς για ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης με σκοπό την παραλαβή του συστήματος, κάτι τέτοιο δεν έγινε κατορθωτό. Σε συνέχεια των επιστολών μας ημερ. 14/12/2022, 19/12/2022, 21/12/2022 και 29/12/2022 για ρύθμιση της λειτουργίας/ απόδοσης του συστήματος, ώστε αυτό να λειτουργήσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύμβασης, στις μέχρι σήμερα τρεις επί τόπου συναντήσεις της Επιτροπής Παραλαβής, διαπιστώθηκε ότι έχετε αποτύχει να εκπληρώσετε τις συμβατικές σας υποχρεώσεις».

Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία στην επιστολή της έδωσε νέο τελεσίγραφο στην εταιρεία, προειδοποιώντας της πως εντός δεκατεσσάρων ημερών (σ.σ 23 Ιανουαρίου 2023) για παράδοση του συστήματος, σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει με τερματισμό της σύμβασης.   

20 Ιανουαρίου 2023: Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία δίνει στην εταιρεία νέα παράταση για παράδοση του συστήματος, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο χρόνος επιβεβαίωσε Οδυσσέα-Άννα, παρακολουθεί τις «αποτυχίες» για σύστημα η Ελεγκτική

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί