Αποστάσεις ΟΕΛΜΕΚ για καταγγελίες κατά καθηγητή-«Κάποιες φορές το άγγιγμα παρεξηγείται»

Το τεκμήριο αθωότητας χρησιμοποιεί η ΟΕΛΜΕΚ, αναφορικά με σύλληψη καθηγητή, μετά από καταγγελία μαθήτριας για σεξουαλική κακοποίηση, αναμένοντας τις έρευνες της Αστυνομίας για να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.   

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο γενικός γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας ανέφερε μεταξύ άλλων πως σε παρόμοιες περιπτώσεις καταγγελίες για κακοποίηση ή ρατσισμό, αποδείχθηκαν αναληθείς, ενώ παράλληλα χρησιμοποίησε μάλιστα ως παράδειγμα πως ακόμα και το άγγιγμα στον ώμο μπορεί να παρεξηγηθεί από κάποια παιδιά.

«Από τη στιγμή που έχει γίνει μια καταγγελία, έχουν αρχίσει οι σχετικές έρευνες από την Αστυνομία, ενώ δεν αποκλείεται να διεξαχθεί και έρευνα από αξιωματικούς του Υπουργείου Παιδείας. Υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο, που λέει ότι οπουδήποτε διαπιστώσει ότι φαίνεται να υπάρχει εκ πρώτης όψεως κάποια παρενόχληση, τότε οφείλει ο εκπαιδευτικός να προβεί σε καταγγελία και να ενημερώσει τη διεύθυνση της σχολικής μονάδας. Ουσιαστικά θα πρέπει να προβεί σε καταγγελία. Δεν γνωρίζω κατά πόσον οι συνάδελφοι είχαν εντοπίσει αυτό το περιστατικό, αλλά από την πρώτη στιγμή όταν η μαθήτρια απευθύνθηκε στη διεύθυνση του σχολείου, ήταν κα οι γονείς στο σχολείο και αμέσως έγινε καταγγελία στην Αστυνομία».

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, πρόσθεσε πως «δεν νομίζω ότι υπάρχει εκπαιδευτικός που να περιήλθε στην αντίληψη του ένα περιστατικό παρόμοιο με αυτό που έχει γίνει καταγγελία και να μην προβεί σε καταγγελία. Εκείνο που υπάρχει προβληματισμός, είναι ότι είχαμε κάποια παρόμοια γεγονότα. Όπως είδαμε και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν παιδιά από διάφορες επαρχίες και διάφορα σχολεία κατάγγελλαν εκπαιδευτικούς για σεξουαλική παρενόχληση και στο τέλος της ημέρας, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ευσταθούσαν κάποια παράπονα ή καταγγελίες».

Σε ερώτηση για το τι γίνεται με τον εκπαιδευτικό, ο οποίος δεν έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κράτηση. Έκανε κάποιες δημόσιες δηλώσεις ο υπουργός Παιδείας, ότι δεν βρίσκεται σε διαθεσιμότητα. Αυτή τη στιγμή είναι σε κράτηση ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός και έχουν δοθεί οδηγίες στο συγκεκριμένο σχολείο να περιμένουν περαιτέρω ενέργειες για το πως θα ενεργήσουν. Αυτή τη στιγμή έχει τοποθετηθεί αντικαταστάτης και αναμένει η διεύθυνση του σχολείου για το πως θα διαχειριστεί το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και να ενημερώσει το σχολείο. Υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά αυτό είναι στην ευχέρεια του Υπουργείου Παιδείας., να προβεί να ενημερώσει την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, η οποία θα πάρει την απόφαση κατά πόσον θα τεθεί ή δεν θα τεθεί σε διαθεσιμότητα. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες λύσεις που θα έχει στο μυαλό του, για να κάνει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας τέτοιες δηλώσεις».

Όσον αφορά τις έρευνες ο κ. Χατζησάββας ξεκαθάρισε πως σε καμιά περίπτωση δεν εμπλέκεται η ΟΕΛΜΕΚ. «Ούτε μας καλούν, ούτε ουσιαστικά δεν θα τοποθετηθούμε. Είναι άλλες οι Αρχές για τις έρευνες, είναι η Αστυνομία και το ίδιο του Υπουργείο Παιδείας και θα αναμένουμε. Συζητείται στα συλλογικά όργανα της ΟΕΛΜΕΚ, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εάν αποδειχθεί ότι πράγματι έχει συμβεί αυτό το περιστατικό, επιβάλλεται από την Αστυνομία, από την Νομική Υπηρεσία ουσιαστικά, εάν αποδειχθεί ότι είναι ποινικό αδίκημα κα από το Υπουργείο Παιδείας θα τεθεί εισήγηση στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσία. Ελπίζουμε και θα πρέπει η Αστυνομία να προχωρήσει άμεσα τις έρευνες, για να μη μείνει εκτεθειμένος ούτε ο εκπαιδευτικός, ούτε τα παιδιά».

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε πως ο ορισμός της σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης είναι πολύ ανοιχτός. Όπως είπε «δηλαδή, και ένα άγγιγμα στο ώμο, ενδεχομένως ένα παιδί να το θεωρήσει πως είναι. Εμείς οι ίδιοι δεν γνωρίζουμε τι έχουν καταθέσει τα παιδιά, είναι αυτά που ακούσαμε. Είτε εντός τους σχολείου, είτε εκτός τέτοιες συμπεριφορές είναι καταδικαστέες. Θα πρέπει όλοι μας οι εκπαιδευτικοί να είμαστε προσεκτικοί, όσον αφορά το τρόπο προσέγγισης των παιδιών, γιατί και μια λέξη να πει ένας εκπαιδευτικός, ενδεχομένας να κατηγορηθεί είτε για παρενόχληση, είτε για ρατσισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος