Δεν τίθεται σε διαθεσιμότητα ο καθηγητής που συνελήφθη για κακοποίηση μαθητριών

Ο εκπαιδευτικός που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση μαθητριών του στη Λεμεσό δεν έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ θα ληφθούν αποφάσεις μόλις ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα, είπε την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Πρόδρομος Προδρόμου, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Παναγιώτη Αντωνίου, στο Υπουργείο Παιδείας.  

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο ΥΠΑΝ έκανε λόγο για «πολύ ανησυχητικά και θλιβερά» φαινόμενα, προσθέτοντας ότι η Αστυνομία επιλαμβάνεται του θέματος. «Από τη στιγμή που η Αστυνομία θα καταλήξει, το Υπουργείο Παιδείας -εφόσον επιβάλλεται βέβαια- θέτει σε διαθεσιμότητα τον/την εκπαιδευτικό που βαρύνεται με κατηγορία έως ότου διεκπεραιωθεί η υπόθεση και έχουμε τα αποτελέσματα», εξήγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μεγαλύτερη υπόθεση στα χρονικά οι καταγγελίες κατά καθηγητή-Επέκταση ερευνών

Ο κ. Προδρόμου διευκρίνισε ότι ο εκπαιδευτικός δεν έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας από την Αστυνομία. «Μόλις έχουμε από την Αστυνομία την κατάληξη», επεσήμανε, «υποβάλλεται το αίτημα στην ΕΕΥ, η οποία θα θέσει σε διαθεσιμότητα εφόσον υπάρχει διερεύνηση της καταγγελίας από την Αστυνομία».

Τεράστια υπόθεση

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που διερευνήθηκε ποτέ στην Κύπρο, αφού ποτέ προηγουμένως στα χρονικά, δεν υπήρξαν τόσες καταγγελίες εναντίον ενός προσώπου, όπως στην περίπτωση του καθηγητή που συνελήφθη στη Λεμεσό, μετά από καταγγελία μαθήτριας.

Μόλις ο κύκλος της σιωπής έσπασε από την πρώτη μαθήτρια, το δρόμο της, ακολούθησαν σύμφωνα με πληροφορίες κι άλλα ανήλικα πρόσωπα που φοιτούν στο ίδιο σχολείο, τα οποία προχώρησαν σε καταγγελία στην Αστυνομία και πιο συγκεκριμένα στην Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων του Αρχηγείου της Αστυνομίας. Η προηγούμενη μεγάλη υπόθεση ήταν αυτή σε βάρος του καθηγητή ιππασίας το 2021, εναντίον του οποίου είχαν καταγγελθεί πέντε υποθέσεις.

Οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και λαμβάνονται καταθέσεις από μαθητές, ενώ σε κάποια στιγμή θα κληθούν να καταθέσουν και καθηγητές.  Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται αν κριθεί αναγκαίο, το διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησής του να ανανεωθεί για να ολοκληρωθούν οι έρευνες των Αρχών.

Στο μεταξύ, απευθύνεται έκκληση στους γονείς, αλλά και σε οποιονδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε για τη συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, να ενημερώνει τις Αρχές, ώστε να γίνεται άμεσα διερεύνηση τέτοιας φύσεως υποθέσεων.

Αποτροπιασμό εκφράζει ο Ηλιάδης

Συγκλονισμό και αποτροπιασμό για τις καταγγελίες εξέφρασε, στο μεταξύ, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης, τονίζοντας ότι όσα καταγγέλλουν οι μαθήτριες αποτελούν γροθιά στο στομάχι κάθε υγιούς σκεπτόμενου πολίτη και βαθαίνουν ακόμα παραπάνω την έντονη ανησυχία που προϋπήρχε για τα αυξανόμενα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Έκανε λόγο για μάστιγα της σημερινής εποχής και υπογράμμισε πως «πρόκειται για απαράδεκτα, ντροπιαστικά και απερίφραστα καταδικαστέα φαινόμενα, που δεν έπρεπε να έχουν κανένα χώρο ύπαρξης σε μία ευνομούμενη σύγχρονη κοινωνία. Η καταστολή τέτοιων περιστατικών και η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων αποτελεί μονόδρομο εάν θέλουμε να βάλουμε φρένο σ’ αυτές τις απόλυτα παρανοϊκές ενέργειες, τις οποίες δεν μπορεί να τις χωρέσει ο ανθρώπινος νους. Οι ποινές κατά των ενόχων πρέπει να αυστηροποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ούτως ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά για οποιονδήποτε άλλο διεστραμμένο διανοηθεί να εκμεταλλευθεί σεξουαλικά – ή αλλωσπώς – ένα παιδί, υπέδειξε.

Πρόσθεσε πως η ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας από τη νηπιακή ηλικία θα πρέπει να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Πρέπει η οικογένεια αλλά και ειδικά καταρτισμένοι επαγγελματίες στα σχολεία, να εκπαιδεύσουν τα παιδιά απ’ την τρυφερή ηλικία των πρώτων τους χρόνων ότι το σώμα τους ανήκει σ’ αυτά και σε κανέναν άλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Καταχωρείται μέχρι τις 17 Μάϊου η ένσταση από πλευράς Ελεγκτή-Απαντά επί της ουσίας και προσθέτει αναφορές
Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα για τη συμπλοκή στον Αστρομερίτη
Έκρηξη οργής μετά την απόφαση για το Μάτι -Πώς τα 111 χρόνια έγιναν 5 και οι καταδικασθέντες είναι ελεύθεροι
Συνελήφθη 26χρονη εκπαιδευτικός για σεξουαλική κακοποίηση 15χρονου
Ο Μπάιντεν προτρέπει Κατάρ και Αίγυπτο να πιέσουν τη Χαμάς για ομήρους
Το zoom στις τοπικές εκλογές και η περιορισμένη συζήτηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων
Το σκεπτικό πίσω από τις εισηγήσεις Βαφεάδη για τις κάμερες-Το βελάκι και το άκυρο για χρονοδιακόπτες
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα
«Νομίζω ότι θα ξαναέβρω την ευτυχία μου»-Τα πρώτα λόγια του παππού μετά την αποφυλάκιση
Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ η Cyta για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000