Νομική Υπηρεσία για πόρισμα Κατσουνωτού: Μελετάται, τίποτα ανακοινώσιμο

Δύο μήνες ακριβώς έχουν παρέλθει από την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, από την ημέρα που ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, που κλήθηκε να διερευνήσει το σκάνδαλο διαφθοράς που κατήγγειλε η Διεύθυνση των Φυλακών σε βάρος του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, παρέδωσε το ογκωδέστατο πόρισμα του στον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. 

Ο ανεξάρτητος ανακριτής, ολοκλήρωσε την έρευνα του, έλαβε δεκάδες καταθέσεις από διάφορα πρόσωπα και αξιολόγησε όλα τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του μέσα σε περίπου δυόμιση μήνες, ενώ με βάση τα όσα του κατατέθηκαν, κατέληξε πως προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενός αστυνομικού και του βαρυποινίτη, με το πόρισμα του να εισηγείται διώξεις.   

Η Νομική Υπηρεσία, είχε αναφέρει πως το πόρισμα θα μελετηθεί και θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις, ωστόσο ο χρόνος που έχει παρέλθει, δεδομένου πως σχεδόν πλησιάζει τον χρόνο που έλαβε ο κ. Αιμιλιανίδης για τις ανακρίσεις του και σύνταξη του πορίσματος που απαριθμείται από 660 σελίδες - και όχι για μελέτη -, δημιουργεί παραφιλολογία και δίνει δικαιώματα στους καχύποπτους. Και αυτό διότι, εδώ και αρκετό καιρό, είχαν ζητηθεί από τον κ. Αιμιλιανίδη κάποιες διευκρινίσεις, οι οποίες αποστάλθηκαν άμεσα, κάτι που επιβεβαίωσε ο ίδιος σε δημόσιες δηλώσεις του στις 25 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιμιλιανίδης: Η Νομική Υπηρεσία έχει όλα τα έγγραφα, δικό της θέμα τι θα πράξει

Μέχρι σήμερα, η Νομική Υπηρεσία επαναλαμβάνει την ίδια θέση, πως δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις, με το γραφείο Τύπου της Εισαγγελίας, σε νέο ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι, να αναφέρει πως οποιοδήποτε πόρισμα φθάνει στην Νομική Υπηρεσία μελετάτε, ενώ θέλησε να αναφέρει πως «η Νομική Υπηρεσία δεν υιοθετεί το αποτέλεσμα κάθε πορίσματος». Σε ερώτηση, για το πότε αναμένονται αποφάσεις, αναφέρεται από την Εισαγγελία πως «μελετούνται διάφορα θέματα και δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο την παρούσα στιγμή».

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως ενώπιον του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη τέθηκαν στοιχεία και καταθέσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν ισχυρισμούς και μάλιστα κάποιες έρχονται ως ενισχυτικές, ενώ σημαντικά θεωρούνται τα στοιχεία από τον δικανικό έλεγχο στο κινητό του βαρυποινίτη. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν ισχυρισμοί που εμπλέκουν τον τέως Διοικητή και σε άλλα παρεμφερή ζητήματα.

Υπενθυμίζεται πως καταθέσεις λήφθηκαν και από πρόσωπα εκτός Φυλακών και Αστυνομίας, με ένα από αυτά μάλιστα να επιβεβαιώνει πως κλήθηκε να μεσολαβήσει μέσω πρώην κατάδικων, ώστε η Διεύθυνση να συναντηθεί με τον Μιχάλη Κατσουνωτό, πριν την καταγγελία της, με την ίδια να αρνείται, ενώ υπάρχει ισχυρισμός προσώπου που αναφέρθηκε σε άτομα που προσεγγίστηκαν μετά την καταγγελία της Αριστοτέλους, ώστε να «συνδράμουν» στον εντοπισμό στοιχείων σε βάρος της.  

Πάντως, οι σχέσεις Αστυνομίας με υπόκοσμο, αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας, αφού πρόσωπα θέλησαν να αναφερθούν στους χειρισμούς των Αρχών σε διάφορες υποθέσεις ναρκωτικών, μίλησαν για ανταλλάγματα και κατήγγειλαν παρεμβάσεις σε διαδικασίες. Επίσης, πέραν των μηνυμάτων που εντοπίστηκαν στο κινητό του βαρυποινίτη όπου έλεγε στην αδελφή του πως όταν αποφυλακιστεί θα λαμβάνει 3000 ευρώ από την ΥΚΑΝ, στην οποία δόθηκαν τα χρήματα από τον δεύτερο αστυνομικό που φέρεται να του έστειλε ο Μιχάλης Κατσουνωτός και με τον οποίο, σύμφωνα με τον βαρυποινίτη, συνομιλούσε, υπάρχουν μαρτυρίες όπου πρόσωπα κατέθεσαν πως ο κρατούμενος τους έλεγε πως όταν βγει έξω θα λαμβάνει μισθό από την ΥΚΑΝ και δεν θα τον ενοχλεί κανένας «με τις δουλειές του».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης κάλυψε διάφορες πτυχές των καταγγελιών προτού καταλήξει σε ευρήματα, ενώ αναπόφευκτα η έρευνα του επεκτάθηκε και σε άλλα ζητήματα που προέκυπταν, όπως για παράδειγμα για το πρόγραμμα μαρτύρων που υπάγεται στην ΥΚΑΝ και στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, σε βάρος του οποίου υπήρχαν καταγγελίες για παρεμβάσεις και εντοπίστηκαν σχετικά μηνύματα στο κινητό του βαρυποινίτη από την συνομιλία του με τον τέως Διοικητή.

Στο μεταξύ, πηγές επιμένουν να αναφέρουν πως ακόμη υπάρχουν άγνωστες πτυχές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με γεγονότα που προηγήθηκαν αλλά και στοιχεία που εντοπίστηκαν, ενώ επιμένουν στις αναφορές πως κάποιοι ήταν ενήμεροι αλλά δεν ήθελαν την καταγγελία.

Παράλληλα, νομικοί κύκλοι, που δεν προέρχονται από την πλευρά της Αριστοτέλους αλλά άλλων προσώπων και οι οποίοι κατέχουν ορισμένα στοιχεία που είχαν σχέση με παρεμφερή ζητήματα των καταγγελιών της Διεύθυνσης των Φυλακών, πιθανόν να προσφύγουν στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, προσκομίζοντας στοιχεία και ανοίγοντας τον δρόμο για νέες έρευνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυόμιση μήνες για διερεύνηση ο Αιμιλιανίδης, πέραν του ενός και ακόμη μελετά η Εισαγγελία

Δειτε Επισης

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν