Συνελήφθησαν τρεις δεσμοφύλακες-Τι έδειξαν οι κάμερες και ο... αετός

Χειροπέδες σε τρεις δεσμοφύλακες, οι οποίοι νωρίτερα, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης των Φυλακών, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στα πλαίσια των εξετάσεων για την δολοφονία του 41χρονου Tουρκοκύπριου, φόρεσε η Αστυνομία, έπειτα από στοιχεία που προέκυψαν και χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης, από τον έλεγχο των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ερώτημα κλειδί στη δολοφονία Tansu-Ανακρίνονται κρατούμενοι και δεσμοφύλακες

Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για τρεις άντρες ηλικίας, 53, 38 και 36 ετών, οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Την Παρασκευή αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για έκδοση διαταγμάτων προσωποκράτησής τους.       

Από περαιτέρω διερεύνηση και αξιολόγηση των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, φαίνεται πως οι δεσμοφύλακες αγνόησαν κουδούνι που χτύπησε το θύμα. Συγκεκριμένα, στις 27 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία βρέθηκε νεκρός ο 41χρονος, το κλειστό κύκλωμα καταγράφει το θύμα, περίπου στις μία και τριάντα, να βρίσκεται έξω από το κελί του, ημίγυμνος και να καπνίζει και να συνομιλεί μάλιστα σε κάποια στιγμή με τον βασικό ύποπτο, χωρίς να διακρίνονται τραύματα στο άνω του σώμα. 

Κατά την ίδια μέρα και περίπου στις τρεις το απόγευμα, χτύπησε το κουδούνι από το κελί 4 και ενώ βρισκόταν μέσα το θύμα. Πρόκειται για κουδούνι που εφάρμοσε η Διεύθυνση και με το οποίο ειδοποιούνται οι δεσμοφύλακες της πτέρυγας, σε περίπτωση που συμβεί κάτι ή χρειαστούν οτιδήποτε οι κρατούμενοι, ειδικότερα το βράδυ, μετά που κλείνονται στα κελιά τους. Σημειώνεται πως οι κρατούμενοι πριν κλειστούν στα κελιά τους, μπορούν να μετακινούνται στα κελιά ή στην πτέρυγα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε διαθεσιμότητα άλλοι τρεις δεσμοφύλακες μετά από περαιτέρω εξέταση των CCTV

Την πρώτη φορά που χτύπησε το κουδούνι, περίπου στις τρεις, φαίνεται οι δεσμοφύλακες να ανταποκρίνονται, ωστόσο λίγο αργότερα, όταν ήχησε ξανά το κουδούνι, οι κάμερες δείχνουν να μην μεταβαίνουν στο κελί του 41χρονου και να παραμένουν στο γραφείο τους.

Στις εκθέσεις τους, οι εν λόγω δεσμοφύλακες, που ήταν της βάρδιας μια με επτά, ανέφεραν πως όταν είδαν το θύμα στις τρεις, δεν διαπίστωσαν οτιδήποτε και πως δεν έφερε εμφανή τραύματα, ενώ υποστηρίζουν πως τον είδαν και στις πέντε το απόγευμα, όταν έκαναν καταμέτρηση, χωρίς επίσης να διαπιστώσουν πως ήταν χτυπημένος. 

Στα πλαίσια των ερευνών, όπως μας ανέφερε αρμόδια αστυνομική πηγή, η Αστυνομία, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα που εποπτεύει τις έρευνες, έλαβε οδηγίες όπως προχωρήσει στη σύλληψη των τριών εν λόγω δεσμοφυλάκων, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες τους και κάποιοι ισχυρισμοί. 

Σημειώνεται πως συνολικά έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα εννέα δεσμοφύλακες που υπηρετούσαν την 26η και 27η Οκτωβρίου, κάποιοι εκ των οποίων, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, έκαναν ψευδείς καταχωρήσεις πως διενήργησαν τις προβλεπόμενες περιπολίες, χωρίς όμως να το πράξουν. Παράλληλα, διατάχθηκε πειθαρχική σε βάρος άλλων τεσσάρων μελών, οι οποίοι δεν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και δεν έχουν σχέση με την εν λόγω υπόθεση, ωστόσο στα πλαίσια των ερευνών διαπιστώθηκαν ορισμένες παραλήψεις σε σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων τους, με βάση τους κανονισμούς των Φυλακών.

Αφαιρέθηκε ο αετός 

Από τον περαιτέρω έλεγχο των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, προκύπτει πως από το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου, φαίνεται να αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση, ειδικότερα από την ώρα που αφαιρείται από το κελί του θύματος μια κορνίζα με αετό, ενώ την προηγούμενη μέρα, όπου εντοπίστηκε να μεταφέρθηκε με σεντόνι, άγνωστο στην παρούσα φάση τι ακριβώς συνέβη. 

Ο 41χρονος και ο Τούρκος βασικός ύποπτος, που διατηρούσαν στενές φιλικές σχέσεις, διέμεναν σε ξεχωριστά κελιά, ο ένας στο τέσσερα και ο άλλος στο επτά. Πάνω μόνο από αυτά τα δύο κελιά υπήρχε μια κορνίζα με αετό. Σε κάποια στιγμή νωρίς το απόγευμα, ο ένας εκ των υπόπτων, φέρεται κατόπιν οδηγιών του Τούρκου, να αφαιρεί από το κελί που διέμενε με το θύμα, την κορνίζα. Έκτοτε, εκτιμάται πως άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση, με τους υπόπτους να φαίνεται να μπαινοβγαίνουν στο κελί του θύματος. 

Την ίδια ώρα, υπό κράτηση παραμένουν έντεκα πρόσωπα, εκ των οποίων κάποια άρχισαν να μιλούν και να δίνουν διάφορους ισχυρισμούς ως προς τις ακριβώς συνέβη, ενώ όπως είχαμε αναφέρει, ο βασικός ύποπτος θεωρείται ο ένας εκ των τούρκων που διέμενε στο κελί 7 και φαίνεται να είναι το πρόσωπο που καθοδηγούσε τους υπόλοιπους. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ανακρινόμενος ο τούρκος επικαλείται το δικαίωμα της σιωπής, ωστόσο οι υπόλοιποι ύποπτοι φαίνεται να τον ενοχοποιούν. 

Σε σχέση με το κίνητρο, η Αστυνομία ανέφερε ενώπιον Δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα πως λαμβάνονται συνεχώς πληροφορίες, οι οποίες αξιολογούνται ενώ μέσα από αυτές, προκύπτουν νέες καταθέσεις. Ωστόσο, δεδομένου πως το θύμα και ο βασικός ύποπτος ήταν πολύ καλοί φίλοι πριν την Φυλακή αλλά και μέσα, θεωρείται πως κάτι μεσολάβησε, κάτι το οποίο έχει άμεση σχέση και με το κίνητρο. Μάλιστα, από την εξέταση των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, πριν τις 26 Οκτωβρίου, οπότε καταγράφεται το θύμα να μεταφέρεται στο κελί του με σεντόνι, φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι καλές σχέσεις του θύματος και του βασικού υπόπτου, όπου καταγράφονται να κάνουν παρέα και δεν έχει εντοπιστεί στην παρούσα φάση κάτι επιλήψιμο.   

Στα πλαίσια των ερευνών, η Αστυνομία έλαβε καταθέσεις από δεκάδες πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία είναι δεσμοφύλακες και κρατούμενοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι της πτέρυγας, ανέφεραν πως δεν άκουσαν και δεν είδαν οτιδήποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ