Σκιές πάνω από την Αστυνομία για παρακολουθήσεις-Ετοιμότητα Ελεγκτή για έρευνα

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών της Βουλής με αντικείμενο τις παρακολουθήσεις, υπέδειξε σε κάποια στιγμή στον Αρχηγό της Αστυνομίας, πως «είναι ανησυχητικό για εσάς αν δεν γνωρίζετε τι γίνεται». Λίγα λεπτά προηγουμένως, ο Στέλιος Παπαθεοδώρου είχε δηλώσει στη Βουλή πως δεν είχε υπόψη του συνεργασία της Αστυνομίας με τις εταιρείες των Ισραηλινών Άβνι και Ντίλιαν. 

Όντως ο κ. Δαμιανού επεσήμανε κάτι πολύ ανησυχητικό. Ένας βουλευτής είχε στην κατοχή του στοιχεία για συνεργασία της Δύναμης με αυτές τις εταιρείες, η PEGA είδε επίσης στοιχεία για αυτές τις συνεργασίες και τις κατέγραψε η εισηγήτρια στο προσχέδιο της έκθεσής της, αλλά ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας, μιας Δύναμης που είναι επιφορτισμένη να διερευνά και να βρίσκει, δεν κατάφερε να εντοπίσει οτιδήποτε στο εσωτερικό της. Στην ουσία, η άγνοια αυτή δείχνει πως είτε η Αστυνομία -από την οποία αναμένουμε να ανακαλύπτει τις ενέργειες των διάφορων παρανόμων- δεν μπορεί να εντοπίσει τις δικές της ενέργειες, είτε επιτρέπει σε ψευδή στοιχεία που την αφορούν να τίθενται ενώπιον του κυπριακού και του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντελώς αδιαμαρτύρητα. Αμφότερα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά ενδεχόμενα, δεδομένου του ρόλου και της αποστολής της Αστυνομίας.  

Ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε πως δεν έχει διαπιστωθεί ότι η Αστυνομία έχει αγοράσει υπηρεσίες ή προϊόντα από τα εν λόγω πρόσωπα. Μάλιστα, μετά από πιέσεις των βουλευτών, πρόσθεσε πως έψαξε πιο πίσω και δεν βρήκε τίποτα και διερωτήθηκε «αν υπήρχε συνεργασία ήταν να έβρω τιμολόγιο, έννε;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλεπάλληλα πυρά ΑΚΕΛ για παρακολουθήσεις-Νέα ερωτήματα στους εμπλεκόμενους

Ο κ. Δαμιανού, ωστόσο, φαίνεται πως είχε κάποιου είδους αποδείξεις στην κατοχή του, λέγοντας ότι έχει το πελατολόγιο κάποιων εκ των εταιρειών και καταγράφεται συνεργασία με την Αστυνομία για αγορά και ενεργοποίηση εξοπλισμού. Ως τέτοιοι πελάτες εμφανίζονται η «Cyprus Police Headquarters» και «Crime analysis and scientific office section A, Police Headquarters», καθώς και άλλα που, όπως είπε, δεν επιθυμεί να αναφέρει για λόγους ασφαλείας.

Στο μεταξύ, στο προσχέδιο της έκθεσης της PEGA αναφέρεται πως η NCIS Intelligence Services Ltd, ιδιοκτησίας του Άβνι, παρείχε λογισμικό ασφάλειας στο Αρχηγείο Αστυνομίας μεταξύ του 2014 και 2015 και εκπαίδευσε τους υπαλλήλους του Γραφείου Ανάλυσης και Στατιστικής Εγκλημάτων μεταξύ του 2015 και 2016. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι υλικά του Ντίλιαν πωλούνταν στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών και στην Κυπριακή Αστυνομία.

Προκύπτουν αναπόφευκτα ερωτήματα πώς κατάφεραν  να βρουν αυτές τις συνδέσεις μεταξύ της Αστυνομίας και των εταιρειών των Ισραηλινών οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές αλλά απέτυχε να το πράξει ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος ζήτησε, μάλιστα, από τους βουλευτές αν έχουν κάτι που μπορεί να τον βοηθήσει να του το δώσουν.

Σημειώνεται ότι, παρόλο που η περίοδος στην οποία φαίνεται να αναφέρεται και ο κ. Δαμιανού και η PEGA ήταν πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του νυν Αρχηγού, ο ίδιος ανήκε τότε στην ηγετική πυραμίδα της Αστυνομίας, ωστόσο δήλωσε πως δεν γνώριζε τίποτα. Επίσης δεν προέκυψε κάποιο εύρημα από την έρευνά του. Εάν ισχύουν αυτά που λέει ο κ. Παπαθεοδώρου, έχει στηθεί μια σκευωρία εις βάρος της Αστυνομίας Κύπρου, η οποία έχει πλοκάμια μέχρι τις Βρυξέλλες. Γιατί κάποιος να το κάνει αυτό και τι συμφέρον έχει; Πώς το διερευνά αυτό η Αστυνομία και πώς θα ανταποκριθεί για να προστατέψει το κύρος της; Εάν δεν ισχύουν, δημιουργείται το ερώτημα τι έχει να κρύψει ο ίδιος και οι προκάτοχοί του και δεν λένε την αλήθεια, όπως επίσης και ποιος και γιατί εξαφάνισε τα αποδεικτικά στοιχεία για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών από αυτές τις εταιρείες και δεν μπορεί να τα βρει ο κ. Παπαθεοδώρου.

Η Αστυνομία οφείλει να διερευνήσει και οφείλει να απαντήσει. Έχει υποχρέωση ως θεσμός που ασχολείται με την ασφάλεια των πολιτών να διατηρεί το κύρος της και να μην επιτρέπει στις σκιές να πολλαπλασιάζονται από πάνω της. Δεν πρέπει να ξεχνά πως η εμπιστοσύνη του κόσμου περνά μέσα από τη διαφάνεια.

Παρέμβαση Ελεγκτή 

Στον απόηχο των όσων δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος εξέφρασε άγνοια για την αγορά συστημάτων από Τμήματα της Αστυνομίας, και δεδομένου των εγγράφων που κατείχε ο Άριστος Δαμιανού, ο Γενικός Ελεγκτής με παρέμβαση του εξέφρασε ετοιμότητα για να διερευνήσει. 

Σε ανάρτηση της η Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφέρει πως, «ως η αρμόδια με βάση το Σύνταγμα για έλεγχο όλων των δημοσίων δαπανών, είναι στη διάθεση της Βουλής για έλεγχο στοιχείων που έχει στην κατοχή της, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η Δημοκρατία εξασφάλισε υπηρεσίες ή εξοπλισμό από συγκεκριμένο προμηθευτή». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ