Το ερώτημα κλειδί στη δολοφονία Tansu-Ανακρίνονται κρατούμενοι και δεσμοφύλακες

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υπό την συνοδεία του αντιτρομοκρατικού ουλαμού, οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού οι έντεκα συλληφθέντες για τη δολοφονία του 41χρονου Τουρκοκύπριου, Tansu Cidan, που βρέθηκε νεκρός το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, στις Κεντρικές Φυλακές, με την Αστυνομία να διαχωρίζει σε δύο τη διαδικασία, εκ των οποίων η μια αφορούσε μόνο τον βασικό ύποπτο, τουρκικής καταγωγής.  

Το πρωί της Κυριακής, μετά από αξιολόγηση των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, η Αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη άλλων τριών υπόπτων, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο συγκάτοικος του θύματος, επίσης τουρκικής καταγωγής, ενώ οι άλλοι δύο μπαινόβγαιναν στο κελί του Tansu αλλά και του βασικού υπόπτου, με τον οποίον είχαν συχνές επαφές, με τις κινήσεις τους να θεωρούνται ύποπτες και να διερευνώνται. 

Αρχικά ενώπιον Δικαστηρίου οδηγήθηκαν οι δέκα ύποπτοι, ενώ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διαδικασίας, διεξήχθη η δεύτερη για τον βασικό ύποπτο. Και για τους έντεκα, το Δικαστήριο διέταξε την κράτηση τους για οκτώ ημέρες.  

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, ο βασικός ύποπτος παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κελί του θύματος, ενώ άλλοι, είτε μπαινοβγαίνουν, είτε συνομιλούν με τον τούρκο. Παράλληλα, η κάμερα έδειξε πως ένας εκ των υπόπτων, ενώ το θύμα βρισκόταν στο κελί 7 που διαμένει ο βασικός ύποπτος, μετέφερε φαγητό, νερό, κάλαθο, ρουχισμό και ένα αεριστήρα. Σημειώνεται, πως πληροφορίες αναφέρουν ότι εξάρτημα από τον αεριστήρα, φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε για την διάπραξη των αδικημάτων.

Σύμφωνα με τον ανακριτή, από μαρτυρία που εξασφαλίστηκε διαπιστώθηκε πως ένα από τα επιθετικά όργανα που χρησιμοποιήθηκε το διέθεσε ο ένας εκ των υπόπτων στον βασικό ύποπτο κατόπιν οδηγιών του, ενώ στη συνέχεια του το επέστρεψε και του είπε να το πετάξει.  

Όπως αναφέρθηκε, οι ύποπτοι ανακρίθηκαν και δίνουν τους δικούς τους ισχυρισμούς οι οποίοι διερευνώνται, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 140 καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων οικογενειακό περιβάλλον, ιατρικό προσωπικό και δεσμοφύλακες και αναμένεται να ληφθούν άλλες 100. 

Παράλληλα, λαμβάνονται καταθέσεις από κρατούμενους των Φυλακών, ενώ λαμβάνονται και θα ληφθούν και από τους δεσμοφύλακες, ειδικότερα από αυτούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα που προκύπτουν. Και αυτό διότι, ενώ καταχώρησαν πως διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, οι κάμερες έδειξαν πως δεσμοφύλακες δεν διενήργησαν τους απαραίτητους ελέγχους που έπρεπε, κατά τους οποίους ενδεχομένως να έβλεπαν το θύμα, ενώ δεδομένου των χτυπημάτων που δέχθηκε ο 41χρονος, εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν άκουσαν ή όχι κραυγές. 

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το κίνητρο, ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε ενώπιον Δικαστηρίου πως λαμβάνονται καθημερινά πληροφορίες και τις σχέσεις των υπόπτων με το θύμα, οι οποίες αξιολογούνται και μέσω αυτών προκύπτουν καταθέσεις.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το θύμα με τον βασικό ύποπτο, διατηρούσαν πολύ καλές φιλικές σχέσεις, ωστόσο το ερώτημα, που αποτελεί και κλειδί, είναι τι μεσολάβησε από τις 26 Οκτωβρίου και μετά. Κάποιες πληροφορίες που φθάνουν ενώπιον των Αρχών, κάνουν λόγο για οικονομικές διαφορές, ωστόσο κάποιες άλλες πληροφορίες έβαλαν στο τραπέζι προς διερεύνηση, και συζυγικά ζητήματα. Ωστόσο, όπως μας αναφέρθηκε, διερευνώνται όλες οι πληροφορίες, και πέραν από αυτών, χωρίς να αποκλείεται το οτιδήποτε στην παρούσα φάση. 

Το έργο των ανακριτών, λόγω των στοιχείων και πληροφοριών που προκύπτουν θεωρείται περίπλοκο, ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως κάτι μεσολάβησε, ενώ φως ενδεχομένως να δώσουν πρόσωπα που έχουν συλληφθεί και οι οποίοι πιθανόν να γνωρίζουν κάτι περισσότερο ή να τους ανέφερε οτιδήποτε ο βασικός ύποπτος, σε σχέση με το κίνητρο. Επίσης, οι ύποπτοι, ειδικότερα αυτοί που βρίσκονταν τόσο στο κελί του θύματος όσο και του βασικού υπόπτου, είναι τα πρόσωπα που μπορούν να δώσουν απαντήσεις ως προς το χρονικό και το τι ακριβώς συνέβη.    

Την ίδια ώρα, αναμένονται και τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων επί των τεκμηρίων που παραλήφθηκαν, ενώ συνεχίζουν να αξιολογούνται κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, από τα οποία διαπιστώνεται πως οι περισσότεροι ύποπτοι εκτελούσαν οδηγίες του τούρκου βασικού υπόπτου. 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον