Απασφάλισε ο Μάτσας-«Νοοτροπία που χειρίζεται θέματα πίσω από κλειστές πόρτες»

Την έντονη διαφωνία με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για τον «αποκλεισμό» του από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανθρωποκτονίας του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, εξέφρασε τη Δευτέρα ο Σάββας Μάτσας.  

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ανακοίνωση νωρίτερα την ίδια ημέρα του Γενικού Εισαγγελέα ότι ο κ. Μάτσας, ο ένας εκ των δύο ποινικών ανακριτών της υπόθεσης, τίθεται εκτός των ερευνών, μεταξύ άλλων για «μη τήρησης της εμπιστευτικότητας» γύρω από το περιεχόμενο του πορίσματος, ο κ. Μάτσας είπε ότι διαφωνεί «έντονα» με τον κ. Σαββίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόβουν Μάτσα από τις έρευνες για τον Θανάση λόγω δηλώσεων-Καρφιά σε Εισαγγελία

«Είναι μια απόφαση, εντελώς λανθασμένη που παραπέμπει σε άλλες εποχές», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μάτσας. Ανέφερε ότι το μαρτυρικό υλικό αποτελείται από έξι ογκώδεις φακέλους, έκτασης περίπου 4.000 με 4.500 σελίδων ενώ η έκθεση που ετοίμασε μαζί με τον άλλο ποινικό ανακριτή της υπόθεσης, Αντώνη Αλεξόπουλο, ήταν 92 σελίδες, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος έκανε γενικές τοποθετήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Από όλο αυτό το μαρτυρικό υλικό, χωρίς να δώσω ονόματα, έχω κάνει γενικές δηλώσεις, απλά για ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την ουσία της έρευνας, τίποτα παραπάνω», είπε ο κ. Μάτσας.

Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ προσβλητικό αυτό που έκανε σε βάρος μου ο κ. Γενικός Εισαγγελέας, και πιστεύω ότι ούτε αποκάλυψα οτιδήποτε που δεν έπρεπε να αποκαλυφθεί, ούτε είπα οτιδήποτε που ξεφεύγει της απλής ενημέρωσης της κοινωνίας – με πολύ γενικές τοποθετήσεις – για το που καταλήξαμε μετά από 11,5 μήνες μελέτης του μαρτυρικού υλικού, ενός μαρτυρικού υλικού που εξασφαλίστηκε επί 17 ολόκληρα χρόνια».

Υπενθύμισε στον Γενικό Εισαγγελέα ότι όταν ο Πολύς Πολυβίου είχε ολοκληρώσει την έρευνά του αναφορικά με τη γνωστή υπόθεση στο Μαρί, έκανε δηλώσεις, και κατονόμασε και υπευθύνους τότε και ανέλυσε  την έκθεσή του, ενώ ο ίδιος δεν έκανε κάποια ανάλυση της έκθεσης, ούτε προέβηκε σε αποκαλύψεις ονομάτων που εισηγηθήκαν στην έκθεση ότι πρέπει να διωχθούν. Διερωτήθηκε γιατί δεν επηρεάστηκαν οι δίκες στα δικαστήρια με τις τόσες αποκαλύψεις που έγιναν σε εκείνη την υπόθεση ενώ τώρα «δήθεν θα επηρεαστεί η πορεία της διερεύνησης η της απονομής ευθυνών». Πρόσθεσε ότι τα δικαστήρια λαμβάνουν υπόψιν τους την αποδεκτή μαρτυρία που έχουν ενώπιόν τους, και όχι τι είπαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο κ. Μάτσας εξέφρασε την άποψη ότι η νοοτροπία που θέλει κάποια θέματα να τα χειρίζονται «αποκλειστικά ορισμένοι σε κλειστά γραφεία» και ο κόσμος να μην έχει ιδέα τι γίνεται, σε μάλιστα θέματα τόσου μεγάλου ενδιαφέροντος «είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει επιτέλους». Όπως είπε, η κάθε οικογένεια, στέλνει στρατιώτη στην Εθνική Φρουρά.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν ενημερώθηκε καθόλου από πριν για τη απόφαση αυτή απλά ενημερώθηκε λίγα λεπτά προηγουμένως ότι θα γινόταν μια ανακοίνωση, αλλά ο ίδιος ενημερώθηκε από δημοσιογράφους ότι «αποφασίστηκε ο αποκλεισμός του» από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης που θα γίνει από την Αστυνομία, καθώς ήταν στο δικαστήριο και δεν μπόρεσε να την ακούσει.

«Φοβηθήκατε την αλήθεια»

Την ίδια στιγμή, έντονη ήταν η αντίδραση της Ανδριάνας Νικολάου, της μητέρας του 26χρονου εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου, μετά τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα για την απομάκρυνση του ποινικού ανακριτή από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης δολοφονίας του γιου της, προαναγγέλλοντας ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Η κα. Ανδριάνα, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπέδειξε πως ακούγοντας τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα και ειδικά την «εξωφρενική» όπως την χαρακτήρισε, απόφαση για την απομάκρυνση «του άξιου ανακριτή κ. Μάτσα, από την τραγική μας υπόθεση, μας άφησε πολλά υπονοούμενα, τα οποία δεν πρόκειται να αφήσουμε. Κατακρατούν τούς καρπούς των κόπων και αγώνων μας 17 ολόκληρων χρόνων».

Η κα. Ανδριάνα, συνεχίζοντας, ξεκαθάρισε πως είναι απαράδεχτο «και δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια διότι, δεν εμπιστευομαστε κανένα πια, αφού μας ταλαιπωρούσαν οι ίδιοι 17 ολόκληρα χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργίλη αντίδραση της μητέρας του Θανάση-«Δεν εμπιστευόμαστε τη Νομική Υπηρεσία»

Σε δεύτερη ανάρτησή της, η μητέρα του άτυχου Θανάση, ο οποίος βρέθηκε νεκρός το 2005 στο γεφύρι της Άλασσας στη Λεμεσό, τόνισε πως καταδικάζουν ομόφωνα την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα «για την απομάκρυνση του αξιόπιστου και αδιάφθορου ανακριτή, κυρίου Μάτσα από τις περαιτέρω έρευνες. Δεν εμπιστευόμαστε την Αστυνομία και ούτε τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίοι συγκάλυπταν τόσα χρόνια την οφθαλμοφανή δολοφονία του παιδιού μας και ήταν εξ αιτίας τους, που παλεύαμε με νύχια και με δόντια στα δικαστήρια απέναντι τους, για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε».

Συνεχίζοντας, έθεσε κάποια ερωτήματα, όπως «ποιος ο σκοπός και με ποιους εμπλεκόμενους διαβουλευτήκατε κύριε Γενικέ και βγάλατε αυτήν την απαράδεχτη απόφαση να απομακρύνετε τον αδιάφθορο ανακριτή από την περαιτέρω έρευνα;». 

«Μήπως μετά την μελέτη του πορίσματος», πρόσθεσε, «πιεστήκατε από κάποιους με σκοπό την συνέχεια της κάλυψης των δραστών που δολοφόνησαν το  παιδί μας, αλλά  και αυτών που το συγκάλυπταν 17 ολόκληρα χρόνια, από την Αστυνομία και τα γραφεία σας και φοβηθήκατε, κύριε Γενικέ την Αλήθεια που ανακάλυψε και τόλμησε να γράψει στο πόρισμα ο αδιάφθορος και έμπειρος ανακριτής, κύριος Μάτσας;».

Καταλήγοντας, υπέδειξε ότι είναι πολλά τα ερωτήματα και «αδικαιολόγητη η απόφαση σας την οποία και καταδικάζουμε. Απαιτούμε τη συνέχιση των οποιονδήποτε περαιτέρω ερευνών από τον κ. Μάτσα μαζί με τον κ. Αλεξόπουλο, που ολοκλήρωσαν μαζί την έρευνα της τραγικής υπόθεσης, όπου οι δικοί σας την κουκούλωσαν τόσα χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οδηγίες για περαιτέρω έρευνες για θάνατο Θανάση-Παραδίδεται μέρος της έκθεσης

Δειτε Επισης

«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Στήριξη Οικολόγων σε Γενικό Ελεγκτή-«Τα κόμματα κάνουν συνειδητά πλάτες στο βαθύ κράτος»
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»