Οδηγίες για περαιτέρω έρευνες για θάνατο Θανάση-Παραδίδεται μέρος της έκθεσης

Συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, παρέθεσε εκτάκτως ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, μετά και από τη σημερινή εξέλιξη με την οικογένεια του του Εθνοφρουρού να μην έχει προσέλθει στη Νομική Υπηρεσία για να τύχει ενημέρωσης. Ο κ. Σαββίδης ενημέρωσε πως μετά κι από αυτή την εξέλιξη, αποφασίσθηκε όπως δοθεί στην οικογένεια μέρος της έκθεσης που ετοίμασαν οι ανεξάρτητοι ανακριτές.

Υπενθυμίζεται πως μετά από την κατάθεση του πορίσματος από τους ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές, η οικογένεια του άτυχου Θανάση, απαιτεί να της παραδοθεί το πόρισμα, με τη Νομική Υπηρεσία να αρνείται, επιμένοντας στη θέση πως αυτούσιο το πόρισμα δεν μπορεί να δοθεί, για να προστατευθεί η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε σχέση με τα ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα που εμπλέκονται στην υπόθεση. 

Στην συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Εισαγγελέας, αναφερόμενος στην άρνηση της οικογένειας του Θανάση Νικολάου να παρευρεθεί για ενημέρωση στη Νομική Υπηρεσία, υπέδειξε πως «οι ενδιαφερόμενοι για λόγους δικούς τους, που ανέφεραν στα ΜΜΕ, δεν παρευρέθηκαν. Σημειώνουμε ότι το δικαίωμα στην ενημέρωση, σε σχέση με διερεύνηση των συνθηκών θανάτων του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είναι αδιαμφησβήτητο και καλύπτεται από το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του ανθρώπου και από τη σχετική νομολογία του ΕΔΑΔ και αντίστοιχα αδιαμφησβήτητη είναι και η υποχρέωση της Πολιτείας να παράσχει επαρκή ενημέρωση στους συγγενείς για τη διερεύνηση συνθηκών θανάτου όταν υπάρχουν υπόνοιες εγκληματικής ενέργειας».

Πρόσθεσε, δε, ότι οι εκθέσεις των ποινικών ανακριτών δεν δίνονται στη δημοσιότητα, ούτε ακόμα και στους ενδιαφερόμενους. «Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, θα δει ότι αυτή ήταν διαχρονική θέση της Νομικής Υπηρεσίας. Από τη στιγμή που πρόκειται για έκθεση για πρόκληση θανάτου, εφαρμόζονται νομικές αρχές σύμφωνα και με νομολογία του ΕΔΑΔ, για το τι είναι δέον να αποκαλύπτεται στους συγγενείς των θυμάτων, για ενημέρωση».

Αναφορικά με την πορεία των ερευνών, ο κ. Σαββίδης υπέδειξε ότι «όσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης, έχοντας μελετήσει την έκθεση, με βάση τα ευρήματα των ποινικών ανακριτών, που παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια εναντίον του Θανάση Νικολάου, κρίνουμε ότι αυτή θα πρέπει να αποσταλεί στην Αστυνομία, για να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες, οι οποίες δεν διενεργήθηκαν από τους ποινικούς ανακριτές που διορίστηκαν».

Ο Γενικός Εισαγγελέας πρόσθεσε πως «παρόλες τις δυσκολίες που πηγάζουν από το γεγονός της παρέλευσης δεκαεπτά ετών, προβαίνουμε σε αυτή την προσπάθεια με την ελπίδα ότι θα υπάρχει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. Ενόψει των πιο πάνω, η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, σε σχέση με ποινική δίωξη προσώπων για θέματα που σχετίζονται με ενδεχόμενη πλημμελή διερεύνηση, δεν θα ληφθεί τώρα, αλλά μετά την ολοκλήρωση όλων των ερευνών από την Αστυνομία, ώστε υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και να μην δημιουργηθεί κίνδυνος κατάχρησης ή πολλαπλότητας διαδικασιών».

Ο κ. Σαββίδης υπέδειξε, δε, ότι θα προτείνουν όπως στις έρευνες της Αστυνομίας συνδράμει ο κ. Αλεξόπουλος, «ένας εκ των δύο ποινικών ανακριτών που ετοίμασαν την έκθεση. Αυτό θα ανακοινώναμε και στην οικογένεια».

Σε σχέση με τον κ. Μάτσα που συμμετείχε στην Ερευνητική Επιτροπή, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως, «δυστυχώς υπήρξαμε μάρτυρες μιας συστηματικής και συνεχιζόμενης της υποχρέωσης αυτής τόσο πριν όσο και μετά. Οι ενέργειες του δεν μας επιτρέπουν να προτείνουμε και σε αυτόν».

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε πως «έχοντας υπόψη ότι οι έρευνες θα συνεχίσουν, η Νομική Υπηρεσία είναι έτοιμη να παραδώσει την έκθεση στην οικογένεια, έχοντας διαγράψει μόνο συγκεκριμένα ονόματα, με στόχο την διαφύλαξη της περαιτέρω έρευνας και τις ενδεχόμενες ποινικές και δικαστικές διαδικασίες, από πιθανή δημοσιοποίηση στοιχείων, καθώς επίσης και του τεκμηρίου της αθωότητας προσώπων, εναντίον δυνατό να αφήνονται υπόνοιες ή να καταλογίζονται ευθύνες».

Ο Γιώργος Σαββίδης ξεκαθάρισε πως θα δοθούν αυτούσια και τα 33 παραρτήματα που συνοδεύουν την έκθεση και η κατάθεση της μητέρας του αποβιώσαντα. «Δεν θα δοθούν αυτούσιες οι 15 από τις 16 καταθέσεις, η περίληψη της ουσίας των οποίων, όμως, περιλαμβάνεται στο κύριο μέρος της έκθεσης που θα παραδοθεί».

Τόνισε, παράλληλα, ότι «λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει, θα ζητήσω από τον Αρχηγό της Αστυνομίας να δοθεί ύψιστη προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των ερευνών».

Κληθείς να σχολιάσει για ποιο λόγο δεν διώκονται οι τρεις αστυνομικοί, ο κ. Σαββίδης υπέδειξε πως «χωρίς να μπαίνω στην ουσία του πορίσματος, αλλά δυστυχώς ήδη έχουν λεχθεί πολλά, επειδή γίνεται αναφορά ότι ενδεχόμενα να μην περιορίζεται στην απλή αμέλεια η μη διενέργεια κάποιων ενεργειών και επειδή ενδεχόμενα να πρέπει να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση για να ξέρουμε ακριβώς ποια είναι η πραγματική συμμετοχή οποιουδήποτε εκ των εμπλεκομένων, κρίναμε ότι θα πρέπει αν περιμένουμε να τελειώσει η ολοκληρωτική έρευνα από την αστυνομία για να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνουν στοιχεία που να δικαιολογούν την έναρξη δικαστικών διαδικασιών».

Ερωτηθείς εάν πρόκειται να δοθεί κουτσουρεμένη η έκθεση, απάντησε πως, «δεν πρόκειται για κουτσουρεμένη έκθεση. Θα σβήσουμε κάποια ονόματα, διότι θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να γίνει. Θέλω να καταλάβει και ο κόσμος ότι κάθε ποινική διερεύνηση γίνεται με οδηγίες του γραφείου μας, είτε από την Αστυνομία είτε από ποινικούς ανακριτές. Έρχεται στο γραφείο μας μια συμπληρωμένη έκθεση που περιλαμβάνει και το μαρτυρικό υλικό. Δεν μπορεί αυτό το υλικό να αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου