Οι πρώην που έγιναν νυν σε ένα ρινγκ με αλλεπάλληλες συγκρούσεις συμφέροντος

Ρωγμές που δύσκολα θα μπορούν να κλείσουν ανώδυνα, προκαλεί το ντόμινο εξελίξεων σε σχέση με τις υποθέσεις ασυμβίβαστου, που ξεφυτρώνουν η μια μετά την άλλη με εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  

Το ασυμβίβαστο ή η σύγκρουση συμφέροντος, ανεξαρτήτως αν από νομικής σκοπιάς ερμηνεύονται ως δύο διαφορετικά πράγματα, στα μάτια του μέσου πολίτη φαντάζουν το ίδιο. Είτε υπάρχει ασυμβίβαστο, είτε σύγκρουση συμφέροντος η ουσία είναι πως αυτοί στους οποίους εντοπίζονται, δρουν όχι κατά τρόπον για το καλό νοούμενο συμφέρον του τόπου, αλλά για να εξυπηρετήσουν δικά τους ή δικά των δικών τους συμφέροντα.

Αυτό ήθελε να αποφύγει εξ αρχής ο ίδιος ο επικεφαλής της Αρχής κατά της Διαφθοράς, ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής ο οποίος έδειξε τον δρόμο, που σε ένα κανονικό κράτος θα έπρεπε να ακολουθούν όλοι οι αξιωματούχοι που υπηρετούν θεσμούς, ενημερώνοντας για το γεγονός πως πριν αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση, βρισκόταν στη νομική ομάδα της Άννας Αριστοτέλους. Για αυτό τον λόγο αφού ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη της Αρχής κατά της Διαφθοράς, αυτοεξαιρέθηκε από τη διερεύνηση των καταγγελιών της κας. Αριστοτέλους για την δεύτερη ποινική που διατάχθηκε από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα αναφορικά με τη χρήση κινητών και ναρκωτικών στις Κεντρικές Φυλακές, την οποία θα συναντήσουμε πιο κάτω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστολή σε Εισαγγελέα για τις... προσφορές σε μάρτυρες-«Σύγκρουση συμφέροντος»

Αμφισβήτηση από παντού

Στην αντίπερα όχθη, τρεις διαφορετικές περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητες με θέμα το ασυμβίβαστο. Πρώτος τον χορό άνοιξε ο δικηγόρος του Δημήτρη Συλλούρη στην υπόθεση του Al Jazeera, Κρις Τριανταφυλλίδης, ο οποίος για πρώτη φορά στα κυπριακά χρονικά, έθεσε θέμα ασυμβίβαστου του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, σε σχέση με την καταχώρηση της υπόθεσης, από τη στιγμή που και οι δύο είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, αφού υπήρξαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που έλαβε την απόφαση για την παραχώρηση των διαβατηρίων, των πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών μέσω του ΚΕΠ, που αυτή τη στιγμή εκδικάζονται ενώπιον του Δικαστηρίου.

Τέθηκε δηλαδή θέμα ασυμβίβαστου διερεύνησης των συγκεκριμένων υποθέσεων από τους μοναδικούς και πλέον αρμόδιους Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Ένα θέμα που αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν είχε τεθεί και ενώπιον της Βουλής, ενώ πολύ πρόσφατα στην τελευταία Ειδική Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το ΚΕΠ, επαναλαμβανόταν σαφείς αναφορές για σύγκρουση συμφέροντος των δύο, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να αναφέρει πως ο μεν Γιώργος Σαββίδης ήταν μέλος του Υπουργικού κατά την έγκριση 500 διαβατηρίων και ο Γιώργος Σαββίδης κατά την έγκριση 1000. Αυτός ήταν ο λόγος, εξάλλου, που ο κ. Μιχαηλίδης διαβίβασε την έκθεση του και στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, θεωρώντας πως, οι κλειδοκράτορες της Νομικής Υπηρεσίας, δεν είναι σε θέση να ερευνήσουν όπως θα έπρεπε να ευρήματα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλήγμα στην αμεροληψία της δεύτερης έρευνας για Φυλακές-«Μίλησε» και ο δικανικός

Οι… ανεξάρτητοι ανακριτές

Ακόμα πιο ξεκάθαρη σύγκρουση συμφέροντος εντοπίζεται με την πρώτη ματιά στην υπόθεση της έρευνας των τεσσάρων ανεξάρτητων ανακριτών που διορίστηκαν για να ερευνήσουν τις καταγγελίες για να ερευνήσουν πιθανή χρήση κινητών τηλεφώνων και ναρκωτικών εντός των Κεντρικών Φυλακών. Μια έρευνα που ήρθε λίγο πολύ ως απάντηση στις καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους εναντίον του διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού και στην οποία διορίστηκαν τέσσερις ανακριτές, δύο εκ των οποίων πρώην αστυνομικοί, δηλαδή πρώην συνάδελφοι του Μιχάλη Κατσουνωτού, να ερευνήσουν αυτήν που τον κατήγγειλε.

Αυτό από μόνο του αποτελεί σύγκρουση συμφέροντος, αφού αναμφίβολα οι δεσμοί που ενδεχομένως να συνδέουν πρώην συναδέλφους, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις είναι πολύ ισχυροί και δρουν εις βάρος της αντικειμενικότητας. Πόσω μάλλον όταν πέραν από το προφανές που περιγράφεται πιο πάνω υπάρχουν πλέον ενώπιον των Αρχών και οι νέες καταγγελίες ότι επιχειρήθηκε από μέλη της Αστυνομίας «ψάρεμα» μαρτύρων για να καταθέσουν εναντίον της Διεύθυνσης των Φυλακών, προσφέροντας τους μάλιστα, ανταλλάγματα. Είτε κλείσιμο υποθέσεων, είτε χρηματικό αντίτιμο, είτε αποφυλάκιση.

Με απλά λόγια, όπως αναφέρουν οι καταγγελίες, μέλη της Αστυνομίας, δηλαδή συνάδελφοι του Μιχάλη Κατσουνωτού, επικοινωνήσαν με πρόσωπα που είτε έχουν ανοικτές ποινικές υποθέσεις, είτε είναι συγγενείς κρατουμένων και τους έταξαν ευνοϊκή μεταχείριση των υποθέσεων τους σε περίπτωση που «κάψουν» την Άννα Αριστοτέλους. Μάλιστα  σύμφωνα με την μια μαρτυρία, την επόμενη ημέρα μελός της ανακριτικής ομάδας που είναι ένας εκ των δύο πρώην αξιωματικών, επικοινώνησε με τη γυναίκα. Δηλαδή πρώην και νυν αστυνομικοί, είτε ακόμα υπηρετούν, είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί και διορίστηκαν ως ανεξάρτητοι ανακριτές, φαίνεται να προκύπτει πως έχουν ανοικτή επικοινωνία σε μια ανεξάρτητη έρευνα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αγγίζει την ίδια την Αστυνομία. 

Η επικοινωνία από μόνη της αναμφίβολα δημιουργεί σκιές σε σχέση με την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα για την οποία εξ αρχής εξέφρασαν ανησυχίες οι δικηγόροι της Άννας Αριστοτέλους, την ίδια ώρα που βγήκε στο φως πως ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης εισηγείται τη δίωξη, τόσο του τέως διοικητή της ΥΚΑΝ όσο και ακόμα ενός μέλους. Ωστόσο οι οποιεσδήποτε σκιές, θα μπορούσαν να αποφευχθούν εξ αρχής, εάν στην ανακριτική ομάδα δεν διορίζονταν δύο πρώην μέλη της της Αστυνομίας, αφού πλέον είναι ξεκάθαρο πως έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα. Χωρίς να αμφισβητείται η αμεροληψία του οποιουδήποτε ανακριτή προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας, η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας περιέπλεξε την κατάσταση και δημιούργησε παραφιλολογία, ως προς τα κίνητρα της έρευνας που υπενθυμίζεται ότι αποφασίστηκε ένα μήνα μετά τις καταγγελίες Αριστοτέλους και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα Αιμιλιανίδη, από τον οποίο μάλιστα ζητήθηκε να διευρύνει το πεδίο του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανάληψη σκηνικού για τις νέες καταγγελίες κατά Αστυνομίας-Άγνοια Εισαγγελίας

Η κορυφή του παγόβουνου

Κι αν νομίζει κάποιος πως η σύγκρουση συμφέροντος και το ασυμβίβαστο εξαντλούνται γύρω από την υπόθεση Αστυνομίας-Κεντρικών Φυλακών, θα αναθεωρήσει διαβάζοντας τις καταγγελίες των ίδιων των Αστυνομικών. Ακόμα δηλαδή κι αν κάποιος αμφισβητεί ότι στην Κύπρο του 2022 συμβαίνουν τέτοια πράγματα και όλα είναι μια σκευωρία εναντίον των Αρχών, οι ίδιοι οι Αστυνομικοί τους δίνουν την απάντηση.

Μόλις χθες η Συντεχνία Ισότητα που εκπροσωπεί πέραν των χίλιών μελών της Δύναμης έριξε βόμβες μεγατόνων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως τίποτα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι ίδιοι οι αστυνομικοί καταγγέλλουν πως ακόμα και η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων (ΑΔΙΠΑ) δρα υποκειμενικά, κουκουλώνει υποθέσεις, καλύπτει συγγενείς ποινικών ανακριτών που εργοδοτεί, δείχνοντας για ακόμη μια φορά πως το ασυμβίβαστο στην Κύπρο λειτουργεί κατά το δωκούν.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί μια πληροφορία που έφθασε ενώπιον μας, από τα ίδια τα μέλη της Αστυνομίας, ότι οι δύο εκ των ανακριτών που διορίστηκαν στην έρευνα κατά των Κεντρικών Φυλακών, είναι στη λίστα των ανακριτών της ΑΔΙΠΑ. 

Ουσιαστικά οι καταγγελίες των αστυνομικών αφορούν τους ανεξάρτητους ανακριτές της ΑΔΙΠΑ που διερευνούν καταγγελίες εναντίον των μελών της Δύναμης. Το πρόβλημα το οποίο έχει εντοπιστεί εδώ και χρόνια αλλά παραμένει, είναι το γεγονός ότι οι αρμόδιοι διόρισαν μεταξύ άλλων ως ανεξάρτητους ανακριτές πρώην αξιωματικούς της Αστυνομίας. Με απλά λόγια έβαλαν κάποιους πρώην αστυνομικούς να διερευνούν αδικήματα σε βάρος συναδέλφων τους.

Κάτι που από το 2018 υποδείχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πως είναι παράνομο, στην Κύπρο, όχι μόνο δεν το αλλάξαμε τέσσερα χρόνια μετά, αλλά συνεχίζουμε να διορίζουμε ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές που προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας, να διερευνούν γενικότερα καταγγελίες που έχουν άμεση σχέση με την Αστυνομία, όπως στην περίπτωση των Φυλακών. Αυτό βέβαια από μόνο του δεν σημαίνει πως όλοι οι πρώην αστυνομικοί που διορίζονται δρουν υποκειμενικά, ωστόσο η παρουσία τους δημιουργεί σκιές οι οποίες με την παραμικρή ευκαιρία γιγαντόνωνται και ειδικότερα όταν υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από τους αστυνομικούς, ότι οι διώξεις και οι έρευνες είναι αλά καρτ και δεν αγγίζουν ποτέ υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας. 

Στο μεταξύ οι καταγγελίες της Ισότητας δεν φτάνουν μέχρι εδώ. Προχωρούν αρκετά παρακάτω αφού μεταξύ άλλων η συντεχνία αμφισβητεί ότι οι ανακριτές δούλεψαν τις ώρες που δηλώνουν ότι το έπραξαν για να πληρώνονται με πολύ περισσότερα λεφτά, κάνοντας λόγο για καταθέσεις 30 λεπτών που μετατρέπονταν σε έξι και επτά ώρες.

Επιπλέον καταγγέλλει ότι υπάρχει ποινικός ανακριτής εντός της ΑΔΙΠΑ, όπου συγκεκριμένος συγγενής του Α’ Βαθμού, είχε συλληφθεί πριν περίπου ένα χρόνο με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και ακόμη δεν ενημέρωσε γραπτώς τον Γενικό Εισαγγελέα για την σύγκρουση συμφερόντων που έχει, να ανακρίνει αστυνομικούς.

Ακόμη καταγγέλλει ενδεχόμενη παρέμβαση στον τρόπο πειθαρχικής διαδικασίας στην υπόθεση Μεταξά, κάνει λόγο για παρασκηνιακές συνεννοήσεις με πολιτικό πρόσωπο για την ίδια υπόθεση, έτσι ώστε να υπάρξει απαλλαγή από κατηγορίες ενώ την κατηγορεί ότι δρα επιλεκτικά με αυτεπάγγελτη διερεύνηση υποθέσεων θέλοντας να εξασκήσει πίεση στα μέλη της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλεπάλληλα πυρά σε ανεξάρτητους ανακριτές-Παρεμβάσεις και σύγκρουση συμφέροντος

Το συμπέρασμα

Συνοψίζοντας κανείς τις τέσσερις ιστορίες που περιγράφονται πιο πάνω, την απόφαση Πογιατζή για να αυτοεξαιρεθεί, την καταγγελία για σύγκρουση συμφέροντος Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα από τον Κρις Τριανταφυλλίδη, τα πράματα και θάματα που συμβαίνουν με την υπόθεση του Μιχάλη Κατσουνωτού και της δεύτερης έρευνας των τεσσάρων ανεξάρτητων ανακριτών και τέλος, τις καταγγελίες της Ισότητας, δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα πως το σύστημα νοσεί. Και δεν νοσεί γιατί δεν υπάρχουν Νόμοι και δικλείδες ασφαλείας, αλλά διότι όταν ο ίδιος άνθρωπος, είτε οι φίλοι του, είτε οι συγγενείς του, είτε οι πρώην ή νυν συνάδελφοι του κρατούν και το μαχαίρι και το καρπούζι, στο τέλος θα το κόψουν και θα του δώσουν κι αυτού να φαΐ μαζί τους…

Δειτε Επισης

Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)