Αλλεπάλληλα πυρά σε ανεξάρτητους ανακριτές-Παρεμβάσεις και σύγκρουση συμφέροντος

Όλο και πληθαίνουν τα ερωτήματα γύρω από τους ανεξάρτητους ανακριτές που διορίζονται, με την Συντεχνία των αστυνομικών Ισότητα να συνεχίζει τον… χορό που άνοιξε η Διεύθυνσης των Φυλακών, ρίχνοντας νέες βόμβες και θέτοντας στο τραπέζι σοβαρά ερωτήματα. 

Από την μια η Διεύθυνση, μετά από μαρτυρίες, προχώρησε σε καταγγελία ενώπιον της Ανεξάρτητης  Αρχής κατά της Διαφθοράς, η οποία θα κληθεί να διερευνήσει πιθανές επαφές δύο εκ των ανακριτών που διορίστηκαν από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα για έρευνα για κινητά και ναρκωτικά στις Φυλακές με μέλη της Αστυνομίας, έρευνα η οποία διατάχθηκε ένα μήνα μετά τις καταγγελίες κατά του Διοικητή της ΥΚΑΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστολή σε Εισαγγελέα για τις... προσφορές σε μάρτυρες-«Σύγκρουση συμφέροντος»

Οι δικηγόροι της Αριστοτέλους, σε επιστολή τους στον Γενικό Εισαγγελέα, έφεραν εις γνώση του τις καταγγελίες, δείχνοντας του ξεκάθαρη κλασική περίπτωση σύγκρουση συμφέροντος, αφού οι δύο εκ των ανακριτών προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας, ενώ τον κάλεσαν να παγώσει την έρευνα, αφού σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί των μαρτύρων, τότε η μαρτυρία έχει μολυνθεί και δεν θεωρείται αξιόπιστη. Υπενθυμίζεται, πως οι μάρτυρες ανέφεραν πως προσεγγίστηκαν από αστυνομικούς, οι οποίοι τους πρόσφεραν ανταλλάγματα, ώστε να καταθέσουν κατά των Φυλακών.

Τις σκιές γύρω από τους ανεξάρτητους ανακριτές, πρώην αξιωματικούς, που διορίζονται κατά καιρούς για διάφορες έρευνες, έρχονται να ενισχύσουν και τα ίδια τα μέλη της Δύναμης, με το θέμα πλέον να λαμβάνει όλο και περισσότερες διαστάσεις και να τίθεται υπό τεράστια αμφισβήτηση η ανεξαρτησία των ανεξάρτητων, αφού τα όσα καταγγέλλονται και από τις δύο πλευρές, είναι σοβαρά και δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλήγμα στην αμεροληψία της δεύτερης έρευνας για Φυλακές-«Μίλησε» και ο δικανικός

Η Συντεχνία Ισότητα, στην οποία υπάγονται πέραν των 1000 αστυνομικών, αμφισβητεί την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία των ανεξάρτητων ανακριτών, δείχνοντας μάλιστα παρεμβάσεις και αφήνοντας σκιές για κουκούλωμα, ενώ την ίδια ώρα αποκαλύπτει πως συνελήφθη συγγενής πρώτου βαθμού ποινικού ανακριτή, ο οποίος ωστόσο δεν απομακρύνθηκε από τις έρευνες, αφού προκύπτει ασυμβίβαστο.

Όπως καταγγέλλεται, «υπάρχει ποινικός ανακριτής εντός της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, όπου συγκεκριμένος συγγενής του Α’ Βαθμού, είχε συλληφθεί πριν περίπου ένα χρόνο με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και ακόμη δεν ενημέρωσε γραπτώς τον Γεν. Εισαγγελέα για την σύγκρουση συμφερόντων που έχει να ανακρίνει αστυνομικούς. Πως μπορεί να είναι αμερόληπτος; Γιατί αποκρύβεται αυτό το γεγονός από την ΑΔΙΠΑ;», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ισότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για γιο ανεξάρτητου ανακριτή, πρώην αξιωματικού. 

Παράλληλα, αφήνει σκιές για την σχέση του προέδρου της Αρχής με τον Αρχηγό Αστυνομίας, κάνοντας λόγο για υποδείξεις στις πειθαρχικές διώξεις αστυνομικών στην υπόθεση Μεταξά, όπου για αυτή την υπόθεση υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις πως διατάχθηκε η δίωξη αστυνομικών αλλά όχι των προϊσταμένων τους που είχαν εμπλοκή.

Επιπρόσθετα, η Ισότητα μίλησε για «επιλεκτική αυτεπάγγελτη διερεύνηση», ενώ κάλεσε την Αρχή να απαντήσει κατά πόσο υπήρχε και παρέμβαση πολιτικού προσώπου «για να απαλλαγεί ηθικά και νομικά από τις ευθύνες του».

Πάντως, παρά τις σοβαρές καταγγελίες που πλήττουν τις διαδικασίες, την ώρα που η κοινή γνώμη θεσμούς, ουδείς από αυτούς έχει τοποθετηθεί επί της ουσίας.

Στο μεταξύ, σημαντική θεωρείται και η αναφορά της Ισότητας, που επαναλαμβάνεται πως πρόκειται για αστυνομικούς που γνωρίζουν τις νομοθεσίες, που αναφέρει πως οι οδηγίες της Ε.Ε. το 2018, ήταν να μην έχει πρώην Αξιωματικούς της Αστυνομίας στις τάξεις της Αρχής Ισυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, οι οποίοι ωστόσο μέχρι σήμερα αναλαμβάνουν υποθέσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βόμβες και από Ισότητα για ανεξάρτητους ανακριτές-Παρεμβάσεις και σύλληψη συγγενή για ναρκωτικά

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»