Ξεκάθαρος ο Πογιατζής-«Η Αρχή δεν έχει υποχρέωση να ενημερώνει Νομική Υπηρεσία»

Συνεδρία πραγματοποίησαν το πρωί τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, σε σχέση με την νέα καταγγελία της Διεύθυνσης των Φυλακών,  αναφορικά με μάρτυρες που προσεγγίστηκαν και στους οποίους προσφέρθηκαν ανταλλάγματα, με σκοπό να καταθέσουν εναντίον των Φυλακών στη δεύτερη ποινική έρευνα που διέταξε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανάληψη σκηνικού για τις νέες καταγγελίες κατά Αστυνομίας-Άγνοια Εισαγγελίας

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Επίτροπος Διαφάνειας ενημέρωσε τα μέλη πως εξαιρείται από την διερεύνηση των καταγγελιών, λόγω του ότι μέχρι τον διορισμό του ήταν μέλος της νομικής ομάδας της Διευθύντριας των Φυλακών και ως εκ τούτου, θέλησε να εξαιρεθεί ώστε να μην προκύπτει ζήτημα ασυμβίβαστου και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε σκιές.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση και ερωτηθείς για την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα πως δεν ενημερώθηκε σχετικά για την καταγγελία της Διεύθυνσης των Φυλακών ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, ο Χάρης Πογιατζής, δεν θέλησε να αναφερθεί για αυτή την υπόθεση, ωστόσο γενικώς ομιλούντες, ξεκαθάρισε το σκηνικό, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Πογιατζής, «θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, αλλά γενικώς ομιλούντες, η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς είναι ανεξάρτητη, όπως λέει και το όνομα. Επομένως, διερευνούμε καταγγελίες που γίνονται σε μας με εμπιστευτικό τρόπο και χωρίς να τις δημοσιοποιούμε».

Επομένως, τόνισε ο κ. Πογιατζής, «ούτε εμείς έχουμε κάθε υποχρέωση να δημοσιοποιούμε στην Νομική Υπηρεσία τις καταγγελίες και ούτε φυσικά η Νομική Υπηρεσία έχει υποχρέωση να ζητά από εμάς διευκρινίσεις. Αντίθετα, μπορώ να πω ότι εάν ζητήσει από εμάς κάτι, μπορεί να αρνηθούμε διότι είναι θέμα δικής μας διερεύνησης και δεν μπορούν να επέμβουν».

Ο Επίτροπος Διαφάνειας ανέφερε πως είναι πολύ σωστή η διατύπωση πως δεν έχει λάβει ενημέρωση η Νομική Υπηρεσία, ξεκαθαρίζοντας πως η κ. Αριστοτέλους ή οποιοσδήποτε άλλος παραπονούμενος, θα μπορούσε να κοινοποιήσει την καταγγελία της, ωστόσο εναπόκειται στον ίδιο τον παραπονούμενο.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως είναι σωστό να συνεχιστεί η δεύτερη ποινική την ώρα που υπάρχουν αυτές οι καταγγελίες για επηρεασμό μαρτύρων ή εάν θα έπρεπε να μπει στον πάγο, ο κ. Πογιατζής απάντησε «πολύ καλή ερώτηση αλλά προτιμώ να μην την απαντήσω διότι αναφέρεται στα γεγονότα για τα οποία έχω εξαιρεθεί, επομένως θα μπορούσα να μην τοποθετηθώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσφορές σε υπόπτους όπως… προσφορές σε λαϊκή-Κίνδυνοι στην απονομή Δικαιοσύνης

Οι καταγγελίες για επηρεασμό μαρτύρων 

Σύμφωνα με την καταγγελία, ενώπιον της Διεύθυνσης των Φυλακών, έφθασαν πληροφορίες και μαρτυρίες για συνεργασία μελών της Αστυνομίας με τους δύο εκ των ανακριτών που προέρχονται από τις τάξεις του Σώματος, οι οποίες αναφέρουν πως σε διαφορετικές περιπτώσεις επιχειρήθηκε να τους πείσουν, ώστε να καταθέσουν εναντίον της Διεύθυνσης και να «βοηθήσουν τον Κατσουνωτό γιατί είναι κρίμα».

Στην καταγγελία γίνεται αναφορά σε τρείς περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση αστυνομικοί επικοινώνησαν και ζήτησαν από γυναίκα, εναντίον της οποίας εκκρεμεί ποινική υπόθεση, να καταθέσει ότι γνωρίζει για χρήση ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές και της υποσχέθηκαν πως θα απαλλαχθεί από την υπόθεση, όπως επίσης και την αποφυλάκιση προσώπου από το στενό της περιβάλλον που εκτίει ποινή φυλάκισης. Όπως αναφέρει η καταγγελία, φέρονται να της υποσχέθηκαν πως «στους προσεχείς μήνες θα διευθετήσουν απόλυση του μέσω του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως» και απαλλαγή από άλλη ποινική υπόθεση που εμπλέκονται και οι δύο. 

Η υπόθεση στην οποία εμπλέκονται και οι δύο, σύμφωνα με την καταγγελία, σχετίζεται με τον πρώην Διοικητή της ΥΚΑΝ και τον βαρυποινίτη. Μάλιστα φέρεται να είπαν στην γυναίκα «αυτός παπάς, αυτός τατάς».

Επίσης, οι δύο αστυνομικοί της είπαν πως οι δύο ανακριτές θα πήγαιναν από τη Λευκωσία για να της πάρουν κατάθεση. Την επόμενη ημέρα δέχθηκε δεκαπέντε κλήσεις από την αστυνομική διεύθυνση και ένα από κινητό τηλέφωνο, το οποίο ανήκει στον έναν εκ των δύο ανακριτών.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά πρώην κρατούμενο που βρισκόταν στο σχέδιο προστασίας μαρτύρων, ο οποίος, σύμφωνα με την καταγγελία, προσέγγισε αποφυλακισθέντες για να καταθέσουν με ψευδή ισχυρισμό, ότι η Άννα Αριστοτέλους και η Αθηνά Δημητρίου ευθύνονται για διάφορες υποθέσεις που τους αφορούσαν, ώστε να «προκαλούσαν κακό ή ζημιά στο έργο της Διεύθυνσης και προσωπικά της διευθύντριας και της ανώτερης λειτουργού με διάφορους τρόπους, ακόμα και με ποινική τους δίωξη». 

Επίσης καταγγέλθηκε πως σε μία άλλη περίπτωση κρατούμενος προσεγγίστηκε μέσω φίλων του εκτός Φυλακών για να πειστεί να καταθέσει για ύπαρξη κινητών τηλεφώνων και ναρκωτικών, τάζοντάς μεγάλο χρηματικό ποσό και ότι «θα τον βοηθήσουν να αποφυλακιστεί πολύ σύντομα».

Στην καταγγελία της η Διεύθυνση των Φυλακών σημειώνει πως υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες και τα πρόσωπα είναι έτοιμα να καταθέσουν, ενώ τα όσα ισχυρίζονται έρχονται να προκαλέσουν νέες σκιές γύρω από την δεύτερη ποινική έρευνα που διατάχθηκε, για την οποία ήδη εκφράστηκε η άποψη πως επρόκειτο για «αντίποινα» στην Διεύθυνση, δεδομένου πως αυτή βασίστηκε σε υλικό που προβλήθηκε σε ΜΜΕ αλλά ήταν τελικά μαρτυρικό υλικό που η ίδια η Διεύθυνση παρέδωσε στον Αχιλλέα Αιμιλινανίδη. Επίσης, βασίστηκε σε πληροφορίες που έφθασαν μόλις την τελευταία εβδομάδα πριν τις οδηγίες, καθώς και στην απόφαση του ισοβίτη, με την μαρτυρία ωστόσο να βρίσκεται ενώπιον των Αρχών από το 2020. 

Μετά την εν λόγω καταγγελία, τίθεται σοβαρό ζήτημα ως προς την σχέση των δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών με την Αστυνομία, κάτι για το οποίο εκφράστηκαν εξαρχής οι ανησυχίες, ενώ πλέον τινάζεται στον αέρα όλη η έρευνα, αφού προκύπτει θέμα αμεροληψίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλήγμα στην αμεροληψία της δεύτερης έρευνας για Φυλακές-«Μίλησε» και ο δικανικός

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί