Προσφορές σε υπόπτους όπως… προσφορές σε λαϊκή-Κίνδυνοι στην απονομή Δικαιοσύνης

Βλέποντας λίγο παρά πέρα από το σκάνδαλο διαφθοράς που κατήγγειλε η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών κατά του Διοικητή της ΥΚΑΝ, σε βάρος του οποίου ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης υποδεικνύει ποινικά αδικήματα, όπως και σε άλλο ένα αστυνομικό και τον βαρυποινίτη, ενδεχομένως να ήταν η αφορμή για να εξεταστούν γενικότερα οι χειρισμοί της Αστυνομίας αλλά και ο τρόπος που χρησιμοποιούν την εξουσία τους ορισμένα μέλη της Δύναμης. Και θα ήταν ορθό να ξεκαθαρίσουμε πως στην Αστυνομία υπάρχουν ικανότητα μέλη, πολλά από τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα λόγω έλλειψης μέσου, ωστόσο όπως σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε επάγγελμα, υπάρχουν και αυτοί που αμαυρώνουν το Σώμα.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλήγμα στην αμεροληψία της δεύτερης έρευνας για Φυλακές-«Μίλησε» και ο δικανικός

Με αφορμή την υπόθεση Καστουνωτού, οι έρευνες στράφηκαν και στο πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ, αφού πρόσωπα κατήγγειλαν ευνοϊκή μεταχείριση καταδικασθέντων και παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, αφού αναστέλλονται ποινές προσώπων που καταδικάστηκαν για σοβαρά αδικήματα, αφού υπήρχε συμφωνία να χρησιμοποιηθούν ως μάρτυρες κατηγορίας. Μάρτυρες, οι οποίοι αφενός δεν τιμωρήθηκαν με την ποινή που του επιβλήθηκε από την Δικαιοσύνη και οι οποίοι βγαίνοντας έξω, ενδεχομένως να μην άλλαξαν κάτι στη ζωή τους.

Από την άλλη, στα πλαίσια αυτής της υπόθεσης αλλά και των νέων καταγγελιών για προσέγγιση προσώπων ώστε να καταθέσουν κατά των Φυλακών στην δεύτερη ποινική έρευνα, με αντάλλαγμα να βοηθηθούν στην ποινική τους υπόθεση αλλά και στην αίτηση αποφυλάκιση τους, διαπιστώνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις τα κατηγορητήρια μετατρέπονται σε… λίστα σούπερ μάρκετ. Αυτό το αφαιρώ, το άλλο το αφήνω και για αυτό βλέπω αναλόγως…

Κάτι που προκύπτει μέσα από τις μαρτυρίες. Ο ένας λέει, πως του πρότειναν να τον εφοδιάσουν με κινητό στις Φυλακές και να τους αποστέλλει πληροφορίες και θα του αφαιρέσουν αδικήματα. Η άλλη υποστηρίζει πως αστυνομικός της είπε θα απαλλαχτεί από την ποινική υπόθεση της, εάν καταθέσει εναντίον της Διεύθυνσης στους ανακριτές. Ο άλλος, πως του είπαν θα «διευθετήσουν την αποφυλάκιση του» εάν πράξει το ίδιο…

Μάλιστα η μάρτυρας υποστήριξε πως της είπαν «αυτός παπάς, αυτός τατάς». Και όντως, ο αστυνομικός είχε δίκαιο. Ωστόσο, εδώ προκύπτει και το μεγάλο ζήτημα και το οποίο αναδεικνύεται μέσα από αυτές τις καταγγελίες.

Σε αυτό το σημείο, θα ήταν ορθό να αναφέρουμε πως σε ότι αφορά τους κατηγορούμενους που μετατρέπονται σε μάρτυρες κατηγορίας, είναι μια πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις χώρες, δεδομένου πως τα κριτήρια είναι καθαρά, για όλους τα ίδια και όχι αλά καρτ και δεν θα ξεπερνιούνται οι λεπτές γραμμές, που θα έχουν ως αποτέλεσμα το πρόγραμμα μαρτύρων να μετατρέπεται σε πόρτα εξόδου.

Επίσης, όπως έγραψε η Καρολίνα - για όσους δεν γνωρίζουν είναι λογαριασμός στο twitter που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες και φαίνεται να προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας που σχολιάζει τα τεκταινόμενα - για να καταπολεμήσει το έγκλημα πρέπει να συνεργάζεσαι με αυτό, όπως γινόταν δηλαδή επί καιρού Κόσιη.

Πέραν του ότι ήταν άλλες εποχές που δεν είναι της παρούσης να σχολιαστούν οι τότε καταστάσεις, θεωρείται δεδομένο πως η Αστυνομία συνεργάζεται με μέλη που κατατάσσει στον υπόκοσμο, ώστε να συλλέγει πληροφορίες.

Ωστόσο και για αυτό το δίαυλο επικοινωνίας, υπάρχουν λεπτές γραμμές που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταπατώνται, ούτε να είναι μονόπλευρη η διαχείριση και η αξιοποίηση πληροφοριοδοτών, σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύουν κίνδυνοι, ειδικότερα όταν μέχρι σήμερα υπάρχουν οι… Βροντάκηδες και οι Φουρτουνάκηδες και ενδεχομένως κάποιος μπορεί να κατηγορηθεί πως ανήκει σε ένα από τα στρατόπεδα. Κάτι που έχει τη σημασία του, αφού στο τέλος φέρνει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς γιγαντώνει κάποιους που τελικά εξελίσσονται σε κάτι μεγαλύτερο από αυτό που θα ήταν, χωρίς την ασυλία των Αρχών. Και μήπως τελικά στο τέλος, αντί να έχουν αυτοί ανάγκη την ασυλία της Αστυνομίας, έχει η Αστυνομία την ανάγκη τους για να μην ανοίξουν το στόμα τους και να συμπαρασύρουν μαζί τους αξιωματικούς και μέλη της δύναμης με τα οποία είναι σε επικοινωνία;

Επιπρόσθετα, εάν ξεπεραστούν αυτές οι γραμμές, τίθενται υπό αμφισβήτηση τα κίνητρα του οποιουδήποτε αστυνομικού που συνεργάζεται με μέλος του υποκόσμου, ο οποίος στο τέλος μπορεί να κατηγορηθεί. Και όπως λέει και μια ρήση, «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά».

Πρόγραμμα μαρτύρων 

Πηγαίνοντας πίσω στο πρόγραμμα μαρτύρων που υπάγεται στην ΥΚΑΝ, θα πρέπει να καταρχάς να αναφέρουμε πως σε αυτό εντάσσονται όσοι μετατρέπονται από κατηγορούμενοι σε μάρτυρες κατηγορίας και οι οποίοι μεταφέρονται από τις Φυλακές σε χώρους της Αστυνομίας, η οποία έχει και την ευθύνη τους. Πρόσωπα τα οποία κατήλθαν σε συμφωνία με τις Αρχές, ώστε να καταθέσουν εναντίον συγκατηγορούμενους τους, για την στοιχειοθέτηση μιας υπόθεσης. Σε αυτά τα πρόσωπα, είτε αφαιρούνται κατηγορίες με σκοπό να τους επιβληθεί χαμηλότερη ποινή, είτε στο τέλος αναστέλλονται οι ποινές τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αυτά τα άτομα λαμβάνουν χρηματικό ποσό και φεύγουν από την Κύπρο, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο προβλέπει η συμφωνία.

Βέβαια, θα πρέπει να αναφέρουμε πως ανεξαιρέτως με το αποτέλεσμα της απόφασης του Δικαστηρίου σε βάρους του κατηγορούμενου που θα καταθέσουν, τα πρόσωπα αυτά, επωφελούνται της συμφωνίας, ακόμα και αν κριθούν αναξιόπιστοι.

Ενδεικτική η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας στην υπόθεση Ζαβράντωνα, όπου ο μάρτυρας κρίθηκε αναξιόπιστος, με το Δικαστήριο να αναφέρει μάλιστα πως είπε ψεύδη «με σκοπό την επίτευξη ευνοϊκής μεταχείρισης και μειωμένης ποινής». Η ποινή του εν λόγω μάρτυρα, ο οποίος καταδικάστηκε το 2020 σε έξι χρόνια φυλάκιση για εμπορία ναρκωτικών, ανεστάλη το 2022, δώδεκα μέρες μετά την απόφαση του Δικαστηρίου. Το ίδιο έγινε και με τον συγκατηγορούμενο του, ο οποίος εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαρτύρων και η ποινή του αναστάλθηκε.

Επί της ουσίας, η ΥΚΑΝ μετέτρεψε δύο πρόσωπα σε μάρτυρες για να καταδικάσει τον τρίτο που θεωρούσε εγκέφαλο, ο οποίος στο τέλος αθωώθηκε με μια απόφαση που άδειαζε τις Αρχές, ωστόσο οι μάρτυρες που κρίθηκαν ένοχοι από το Κακουργιοδικείο, δεν τιμωρήθηκαν με την ποινή που επέβαλε το Δικαστήριο, αφού ανεστάλη η ποινή τους. Συνεπώς, για μια τέτοια σοβαρή υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, «θυσιάστηκαν» οι ένοχοι από το Δικαστήριο, ενώ στο τέλος ως… μπόνους ανεστάλη και η ποινή στον μάρτυρα που κρίθηκε αναξιόπιστος, χωρίς να αναιρεθεί η συμφωνία.

Για αυτές τις περιπτώσεις, όπου στο τέλος ο μάρτυρας κρίνεται αναξιόπιστος και ο κατηγορούμενος αθωώνεται, εύλογα διερωτάται κάποιος, γιατί δεν αναιρείται η συμφωνία; Γιατί οι μάρτυρες να μην επιστρέφουν φυλακή για να τιμωρηθούν με την ποινή που τους επέβαλε το ίδιο το Δικαστήριο, αφού κρίθηκαν ένοχοι και αναξιόπιστοι; Αντί αυτού, οι Αρχές τους επιβραβεύουν; Πώς απονέμεται η Δικαιοσύνη για μια τέτοια σοβαρή υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης, όταν στο τέλος οι μοναδικοί ένοχοι αποφυλακίζονται από την ίδια την Αστυνομία που τους είχε διώξει;

Τα πιο πάνω ερωτήματα, είναι η ουσία για κάθε μία τέτοια περίπτωση, για την οποία η πολιτεία θα έπρεπε να προβληματιστεί, θέτοντας γραμμές, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση του προγράμματος. Γιατί μέσα από αυτή την υπόθεση προκύπτει και μια υποθετική ιστορία. Δυο πρόσωπα συμφωνούν να φέρουν ναρκωτικά. Συλλαμβάνονται. Ο ένας μετατρέπετε σε μάρτυρα εναντίον του άλλο. Ο μάρτυρας επί σκοπού πέφτει σε αντιφάσεις, αλλάζει την ιστορία, δημιουργεί κενά και αναπόφευκτα κρίνεται αναξιόπιστος. Ο κατηγορούμενος αθώος, ο μάρτυρας ελεύθερος με αναστολή ποινής λόγο της συμφωνίας, και στο τέλος, ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Πέραν όμως της πιο πάνω υπόθεσης, τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, υπήρχαν και άλλες αναστολές ποινών, που επίσης προκάλεσαν ερωτήματα ως προς τα κριτήρια με τα οποία πρόσωπα κατέρχονται σε συμφωνίες, τα οποία δεν είναι θεσμοθετημένα, κάτι για το οποίο επίσης η πολιτεία, αλλά κυρίως ο Γενικός Εισαγγελέας, θα πρέπει να προβληματιστεί, ώστε αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε σκιές.  

Και αυτό διότι, είδαμε επίσης την αναστολή ποινής ισοβίτη για το τετραπλό φονικό, αναστολή φυλάκισης σε κατηγορούμενο για τα 645 κιλά ναρκωτικά σε φουκούδες, αναστολή φυλάκισης σε δυο γυναίκες που καταδικάστηκαν για την υπόθεση των 10 κιλών MDMA και άλλες διάφορες αναστολές ποινών για υποθέσεις ναρκωτικών. Μάλιστα, στην μια περίπτωση, στον καταδικασθέντα ανεστάλη η ποινή του πριν καν ολοκληρωθεί η δίκη για τους άλλους.

Από όλα τα πιο πάνω προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα. Καταρχάς θα πρέπει η ίδια η πολιτεία να απαντήσει, σε ποιους θέλει να δίνει ασυλία. Με ποια κριτήρια, ποιες διαδικασίες και πότε. Γιατί αυτοί και όχι οι άλλοι. Γιατί οι άλλοι και όχι αυτοί. Ποιος ελέγχει και ποιος αποφασίζει. Και όλα αυτά, την ώρα που βρίσκονται ενώπιον των Αρχών καταγγελίες για αμπελοπούλια και σαμπάνιες. Από την άλλη, άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως ενώ αποφυλακίζονται άτομα που καταδικάστηκαν σε 16 χρόνια φυλάκιση για διακίνηση ναρκωτικών, να φυλακίζονται πρόσωπα για ανεξόφλητα εντάλματα…  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μπαλάκι σε Σαββίδη για πάρτι με αμπελοπούλια και σαμπάνιες στους μάρτυρες της ΥΚΑΝ

Κατηγορητήρια κατ’ επιλογή

Σε ότι αφορά το δεύτερο ζήτημα, με τις προσθαφαιρέσεις στο κατηγορητήριο ενός υπόπτου, επίσης προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, τα οποία παράλληλα είναι και τρομακτικά. Τρομακτικά γιατί, άνθρωποι που κατέχουν εξουσία, βλέπεις με πόση ευκολία μπορεί να την καταχραστούν, να κάνουν ότι θέλουν, χωρίς να τους ελέγχει ο οποιοσδήποτε.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τις μαρτυρίες, μέλη της Αστυνομίας προσφέρουν ανταλλάγματα – λες και πρόκειται για προσφορές στην λαϊκή - με σκοπό να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα, παρεμβαίνοντας στην ουσία στην διαδικασία της απονομής Δικαιοσύνης. Δηλαδή, κάποιος μπορεί να αντιμετωπίζει για παράδειγμα πέντε αδικήματα, αλλά αν αποδεχθείς την προσφορά του, (σ.σ στα διαδικτυακά στοιχήματα είναι το λεγόμενο cash out), μπορεί να φύγεις και με τα μισά, ανεξαρτήτως με την ποιότητα της μαρτυρίας σου. Κάτι αντίστοιχο που έγινε με το πρόγραμμα μαρτύρων.

Εκτός από τα σοβαρά θέματα διαφθοράς που προκύπτουν, εύλογα μπορεί να σκεφτεί κάποιος - και να τρομάξει μόνο στην ιδέα - τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να ενεργούν άτομα που κατέχουν οποιαδήποτε θέση, ειδικότερα αν αυτή είναι στην Αστυνομία, που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια των πολιτών και την διαφύλαξη του Νόμου.

Δηλαδή, κάποιοι παραβιάζουν τον όρκο που έδωσαν και αντί να υπηρετούν τον Νόμο, εκμεταλλευόμενοι την εξουσία που κατέχουν, έχουν την δυνατότητα να κάνουν οτιδήποτε, με οποιοδήποτε τρόπο, έχοντας ασυλία τη θέση τους, χωρίς μάλιστα να τους ελέγχει κανένας ή ακόμα, κάποια πράγματα να αποτελούν κοινό μυστικό, αλλά να μην τολμά κανείς να τα διερευνήσει.

Δηλαδή, μπορούν να κλείσουν υποθέσεις, να παρεμβαίνουν σε διαδικασίες, να καταστρώνουν ολόκληρα σχέδια, να εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, να προβαίνουν σε παρανομίες και σε κάποιες περιπτώσεις να λειτουργούν σαν «νονοί». Και θα ήταν ορθό να επαναλάβουμε πως δεν αναφερόμαστε στο σύνολο των αστυνομικών, αλλά στους επίορκους, που είναι και η μειονότητα, που αμαυρώνουν όμως ολόκληρο το Σώμα, ξεφτιλίζοντας το στα μάτια των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο κουστουμαρισμένος υπόκοσμος-Ποιοι είναι πιο καθαροί... Οι «μέσα» ή οι «έξω»;

Δειτε Επισης

Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν-Διαψεύδει η Τεχεράνη
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσού-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος