Μάθημα με μουσική υπόκρουση… εκσκαφέων-Εργοτάξια σε σχολεία για ακόμη μία χρονιά

Τρέχουν να προλάβουν στο Υπουργείο Παιδείας, αφού έμειναν μόνο λίγες ημέρες πριν την μεγάλη επάνοδο των μαθητών στα θρανία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν πάρει φωτιά τα πινέλα, τα εργαλεία και οι εκσκαφείς, με στόχο να ολοκληρώσουν τις βαριές εργασίες, πριν να ξεκινήσουν τα μαθήματα και επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες τα παιδιά.

Βαψίματα, σιδεροκολλήσεις, χωματουργικές εργασίες, μετακομίσεις. Όλα αυτά αντικρίζει κανείς όταν περάσει από διάφορα σχολεία σε όλη την Κύπρο, αφού οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί για μία σημαντική μερίδα. Συνολικά σε δέκα σχολεία θα υπάρχουν εργοτάξια και κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ σε άλλα αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα μετά την έναρξη των μαθημάτων.

Ανάμεσα σε αυτά, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας είναι τα ακόλουθα σχολεία:

-Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία

-Λύκειο Ιδαλίου

-Β’ Δημοτικό Σχολείο Λατσιών

-Β’ Δημοτικό Σχολείο Γερίου

-Ειδικό σχολείο «Ευαγγελισμός» στο Γέρι

-Α’ Δημοτικό Νηπιαγωγείο Πάφου

-Β’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού

-Γυμνάσιο Παραλιμνίου

-Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας

-Β’ Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατεδαφίσεις, ανεγέρσεις, συντηρήσεις-Τα σχολεία εργοτάξια για τη νέα χρονιά

Το σχολείο που προκαλεί εντύπωση και βρίσκεται για ακόμη μία χρονιά στη λίστα με τα σχολεία-εργοτάξια είναι το Παγκύπριο Γυμνάσιο, με τις εικόνες που έρχονται στο μυαλό, κάθε άλλο παρά σχολείο θυμίζει. Παρ’ όλα αυτά, η εικόνα που θα αντικρίσει κάποιος αν επισκεφτεί το σχολείο αυτή τη φορά είναι εντελώς αντίθετη, με εκείνη που θα αντίκριζε τις προηγούμενες χρονιές. Και αυτό επειδή, μετά από σχεδόν μία δεκαετία ή και μπορεί και περισσότερα, οι εργασίες στο σχολείο οδεύουν προς την ολοκλήρωση.

Από αυτοψία που πραγματοποιήσαμε στο χώρο, διαπιστώσαμε ότι οι εργασίες που απαιτούσαν σκαλωσιές και αποκλεισμό μέρους του σχολείου, όπως γινόταν άλλα χρόνια, πλέον έχουν ολοκληρωθεί, ενώ από το χώρο έχουν αποχωρήσει και τα βαριά οχήματα, όπως εκσκαφείς και νταλίκες, που κοσμούσαν άλλοτε το προαύλιο. Οι μόνοι εργάτες που βρίσκονταν στο σχολείο ασχολούνταν με εργασίες μικρής κλίμακας, όπως βάψιμο τοίχων και πορτών, αλλά και συντήρηση των σιδερένιων σκάλων.

Το προσωπικό, που βρίσκεται στη θέση του από την πρώτη του τρέχοντος μηνός, εργάζεται για τις τελευταίες μετακινήσεις αντικειμένων, μετακομίσεις γραφείων και τοποθετήσεις θρανίων στις τάξεις, ενώ η μόνη εκκρεμότητα, όπως ανέφερε η Διεύθυνση του σχολείου στον REPORTER είναι η τοποθέτηση ενός ειδικού χαλιού στην ανακαινισμένη, πλέον, αίθουσα εκδηλώσεων.

Διαφορετική είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς, εάν επισκεφτεί το Β’ Δημοτικό Σχολείο Γερίου, καθώς οι εργασίες όχι μόνο βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά θα συνεχιστούν, όπως φαίνεται και καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς. Κι αυτό επειδή γίνεται κατεδάφιση και ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Μέχρι στιγμής, η μία πτέρυγα των σχολικών αιθουσών έχει ολοκληρωθεί, όσον αφορά στην ανέγερση, ωστόσο ακόμη δεν έχουν μπει θρανία, καρέκλες, πίνακες και πινακίδες, που να θυμίζουν σχολική τάξη. Πάντως, η σχολική μονάδα θα είναι χωρισμένη, καθώς τα διαχωριστικά που έχουν τοποθετηθεί, για λόγους ασφαλείας, δεν αναμένεται να αποχωρήσουν σύντομα, δεδομένου ότι στο σχολείο υπάρχουν μπουλτόζες, εργαλεία και σίδερα που είναι επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά.

Παρόμοια είναι και η εικόνα που παρατηρείται αυτή τη στιγμή και στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Λατσιών, με τις εργασίες για συντήρηση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Εργασίες που εικάζεται ότι θα χρειαστούν χρόνο για να ολοκληρωθούν, με τα βαριά οχήματα να παρελαύνουν.

Για λόγους ασφαλείας, εκτός από τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί, με την πράσινη επιφάνεια, στην αυλή του σχολείου έχουν τοποθετηθεί και ξύλινα πλακάτ, ώστε να μην υπάρχει άμεση επαφή με το χώρο που γίνονται οι εργασίες, αλλά και να μην υπάρξει κίνδυνος κάποιο παιδί, άθελά του να πέσει κάτω.

«Ασφαλή όλα τα σχολεία, λήφθηκαν μέτρα»

Το μεγαλύτερο ερώτημα, που καλείται να απαντήσει το Υπουργείο Παιδείας είναι κατά πόσο τα σχολεία μπορούν να είναι ασφαλείς χώροι για παιδιά Δημοτικού, δεδομένου ότι θα υπάρχουν αρκετά επικίνδυνα εργαλεία και πράγματα, αλλά και παγίδες, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε τραυματισμό.

«Η ασφάλεια των παιδιών είναι προστατευμένη από τους εργολάβους που ανέλαβαν τα έργα. Τα εργοτάξια θα είναι περιφραγμένα και δεν θα έχει κανένας προσβασιμότητα. Το σημαντικό είναι να γίνονται έργα και κάποια από αυτά τελειώνουν σε βάθος χρόνου, όμως πρέπει να γίνουν. Κάποια ολοκληρώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, κάποια άλλα όχι. Δεν μπορούν να μην γίνουν», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος των σχολικών εφορειών, Ντίνος Έλληνας.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε εξέλιξη βρίσκονταν συνολικά γύρω στα 45 έργα σε σχολεία, με τα πλείστα να έχουν ήδη ολοκληρώσει τον κύκλο εργασιών τους, ενώ μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον δέκα σχολεία θα συνεχιστούν και μετά το πρώτο κουδούνι. Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν έργα και στο Λανίτειο Λύκειο, στη Λεμεσό, τα οποία θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα χρόνο για να ολοκληρωθούν. 

Πάντως, το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει να κερδίσει και το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και τα συνεργία που πραγματοποιούν τις εργασίες στα σχολεία είναι η οχλαγωγία που θα παρατηρείται, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Με την αυτοψία που πραγματοποίησε ο REPORTER στα σχολεία, διαπιστώθηκε ότι ο θόρυβος των αυτοκινήτων είναι αρκετά δυνατός, που ενδεχομένως να προκαλέσουν αναστάτωση στην αρχή, τόσο στους μαθητές, όσο και στους εκπαιδευτικούς τους, αφού μέχρι να συνηθιστεί ενδεχομένως να μην υπάρχει ψηλό επίπεδο συγκέντρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ημερίδα στη Λεμεσό για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία
Επ. Περιβάλλοντος: Εφικτά ως το 2030 τα πρότυπα για ποιότητα αέρα
Άρχισε τη λειτουργία του το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας του Δήμου Πάφου
ΠτΔ: Σταθμός η λειτουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών
Εξαγγελία σχεδίου επιχορηγημένων διακοπών για Χαμηλοσυνταξιούχους ζητά η ΕΚΥΣΥ
Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Ακόμη ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια φορτώθηκε στην Κύπρο-Απέπλευσε προς Γάζα
Άδεια για επαύλεις σε ποταμό στο κατεχόμενο Μπελαπάις μετά από πιέσεις Τατάρ
Ζητά σύσκεψη στο Προεδρικό για το μέλλον του Τσιρείου η Επιτροπή Παιδείας
Έντονη αντίδραση Ισότητας για τους ωρομίσθιους ταχυδρομικούς διανομείς-«Αδιαφορία από τη Διεύθυνση»