Δεν βγήκε άσπρος καπνός στη συνάντηση για τον κατώτατο-Αποφασίζει το Υπουργικό

Δεν βγήκε άσπρος καπνός από την τελευταία συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες των εργαζομένων, για τον κατώτατο μισθό, με το Υπουργικό Συμβούλιο να αναλαμβάνει την ευθύνη και να αποφασίζει για τα γκρίζα σημεία, για τα οποία δεν είχε βρεθεί λύση.

Ο Κυριάκος Κούσιος είχε το πρωί, πριν τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους, ως μία ύστατη προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους. Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειες τελικά προσέκρουσαν σε τοίχο, με τον κ. Κούσιο να ανεβαίνει το λόφο του Προεδρικού με αρκετά μέτωπα ανοιχτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλα ή τίποτα για τον κατώτατο-Τα γκρίζα σημεία και οι αγεφύρωτες διαφορές

Έτσι, το Υπουργικό αναμένεται να ακούσει τις προτάσεις του υπουργού Εργασίας και να τις υιοθετήσει, αφού ο κ. Κούσος ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά στα σημεία που παρέμειναν ανοιχτά. Συγκεκριμένα, ο υπουργός είχε αναφέρει στους κοινωνικούς εταίρους ότι δεν επρόκειτο να δώσει επιπρόσθετη παράταση για συνομιλίες και θα κατέθετε τη δική του πρόταση ενώπιον του Υπουργικού.

Συγκεκριμένα, διαφωνίες υπήρχαν όσον αφορά στο θέμα του ωραρίου, αλλά και στις εξαιρέσεις, ενώ γκρίζο σημείο για όλες τις πλευρές παρέμεινε μέχρι και πριν την συνάντηση το ύψος του κατώτατου. Ο υπουργός παρουσίασε στους κοινωνικούς εταίρους ένα ενδεικτικό ποσό, το οποίο αναμένεται να κλειδώσει ενώπιον του Υπουργικού. Πάντως, το ύψος του μισθού δεν είχε αναφερθεί στις προηγούμενες συναντήσεις, ούτε και επί καιρού Ζέτας Αιμιλιανίδου, ωστόσο είχε αναφερθεί πως δεν θα ήταν κάτω από το ύψος που ισχύει σήμερα.

Όσον αφορά στο θέμα του ωραρίου, από τη μία πλευρά, στην οποία ήταν οι εργοδοτικές οργανώσεις, επικρατούσε η άποψη ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στο νόμο για τον κατώτατο μισθό, καθώς θα μπορούσε να συμφωνηθεί σε μετέπειτα στάδιο. Από την άλλη πλευρά, οι συντεχνίες των εργαζομένων, οι οποίες τονίζουν πως είναι άμεσα συνυφασμένα τα δύο, καθώς θα πρέπει να γνωρίζουν για ποιες ώρες ανταποκρίνεται ο μισθός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ώρα της αλήθειας για κατώτατο μισθό-Ενώπιον υπερβάσεων οι κοινωνικοί εταίροι

Διαφωνίες παρατηρήθηκαν και στο θέμα των εξαιρέσεων εργαζομένων από τον κατώτατο μισθό, με όλα αυτά τα κεφάλαια να παρέμειναν ανοιχτά. Ο υπουργός, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στον REPORTER, στη συνάντηση παρουσίασε στους εμπλεκόμενους φορείς ένα προσχέδιο του διατάγματος, ωστόσο αυτό θα οριστικοποιηθεί μετά και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η πορεία των διαβουλεύσεων προκάλεσαν ενόχληση στους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι έθεσαν κάποια καίρια ερωτήματα προς την Κυβέρνηση. Ένα από αυτά είναι να ξεκαθαριστεί κατά πόσο ή όχι η Κυβέρνηση στοχεύει να νομιμοποιήσει την φτηνή και αρρύθμιστη εργασία. Παράλληλα, ένα άλλο είναι αν στοχεύει να βελτιώσει την κατάσταση και να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση για ποιους θέλει τον κατώτατο μισθό και ποιους θέλει να εξυπηρετήσει.

Είδε συγκλίσεις ο υπουργός

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας είδε συγκλίσεις κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και όπως εξήγησε ο κ. Κούσιος, παρουσιάστηκε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και στις οργανώσεις εργοδοτών το τελικό κείμενο του προτεινόμενου διατάγματος για τη θέσπιση κατώτατου μισθού, το οποίο ακολούθως παρουσιάζεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για συζήτηση και έγκριση. Μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό, το κείμενο θα κοινοποιηθεί στους κοινωνικούς εταίρους. Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση, είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα εκτός της αίθουσας.

«Πιστεύω ότι έχουν επιτευχθεί αρκετές συγκλίσεις, από το σημείο που ξεκινήσαμε, μέχρι το σημείο που καταλήξαμε», ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, λίγο πριν μεταβεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για την παρουσίαση του κειμένου. «Σε κάθε περίπτωση, μπορώ να πω ότι νιώθω πως μέσα από τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε ένας σοβαρός διάλογος και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, που ήταν εξάλλου και στο πολιτικό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να καθοριστεί ένας εθνικός κατώτατος μισθός», πρόσθεσε ο κ. Κούσιος, σημειώνοντας ότι πριν την πραγματοποίηση της σημερινής σύσκεψης είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος από την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα που διαχρονικά επιδεικνύουν οι κοινωνικοί εταίροι και πιστεύω ότι έγινε μία ανταλλαγή απόψεων και μία διαβούλευση που θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα προς όφελος του χαμηλά αμειβόμενου συμπολίτη μας και θα διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές μίνιμουμ μηνιαίο εισόδημα», δήλωσε ο Υπουργός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για τον εθνικό κατώτατο μισθό, και πρόσθεσε ότι ζητούμενο ήταν να επιτευχθεί κατά το δυνατόν σύγκλιση θέσεων. «Η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας ήταν να συγκεράσει τις θέσεις της εργοδοτικής πλευράς με το συνδικαλιστικό κίνημα, που ήταν αναμενόμενο ότι θα είναι πολύ διαφορετικές και εκ διαμέτρου αντίθετες», ανέφερε.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρόταση για τον κατώτατο μισθό αναμένονται μετά την παρουσίαση του κειμένου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ανάλογα με την έκβαση της συζήτησης στο Υπουργικό, θα κοινοποιηθεί στους κοινωνικούς εταίρους το τελικό κείμενο, είτε με τη μορφή που τους παρουσιάστηκε, είτε με αλλαγές που ενδεχομένως να προκύψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας
Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ
Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης
Πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί με πομπό-Τους έφαγαν άλλα ζώα
Στην ΕΠΑ καταγγέλλει την Κυβέρνηση η συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ για κατάχρηση με την ΠΑΣΥΔΥ
Μ. Παναγιώτου: Με φιλόδοξους στόχους συμμετέχουμε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ
Άρχισαν προετοιμασία για τα πακέτα αγάπης οι σούπερ γιαγιάδες της Ε.ΚΥ.ΣΥ.-Χρειάζονται στήριξη