Όλα ή τίποτα για τον κατώτατο-Τα γκρίζα σημεία και οι αγεφύρωτες διαφορές

Αγεφύρωτες φαίνονται να είναι οι διαφορές ανάμεσα σε εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες εργαζομένων και Κυβέρνησης, όσον αφορά στο θέμα του κατώτατου μισθού, αφού παρά τις έντονες διαβουλεύσεις του υπουργού Εργασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι διαφορετικές πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία που να τους ικανοποιεί όλους.

Αυτό θα προσπαθήσει να το αλλάξει ο Κυριάκος Κούσιος, πριν ανέβει το λόφο του Προεδρικού για το Υπουργικό Συμβούλιο, στην ύστατη συνάντηση που θα έχει με τις εργοδοτικές οργανώσεις και επιμελητήρια, αλλά και τις συντεχνίες των εργαζομένων. Στη συνάντηση θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι τα θέματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά, με πρώτο και κυριότερο να είναι η διαφωνία για το αν πρέπει στη νομοθεσία να υπάρχει πρόνοια και για το ωράριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εργασίας είναι αποφασισμένος όπως παρουσιάσει ενώπιον των υπόλοιπων συναδέλφων του την πρότασή του, είτε υπάρξει συμφωνία σε καίρια ζητήματα, είτε όχι. Ο Κυριάκος Κούσιος το είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να δώσει παράταση στις διαβουλεύσεις, αφού έχει τεθεί deadline να ολοκληρωθούν οι επαφές και να λάβει απόφαση το Υπουργικό, με χρονικό ορίζοντα για εφαρμογή του κατώτατου μισθού το νέο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ώρα της αλήθειας για κατώτατο μισθό-Ενώπιον υπερβάσεων οι κοινωνικοί εταίροι

Τα γκρίζα σημεία που δεν επιτρέπουν κατάληξη

Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις έδιναν και έπαιρναν εντός της καλοκαιρινής περιόδου, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία σε σημαντικά επιμέρους κεφάλαια, ακόμη παραμένουν γκρίζα σημεία που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί ή εξομαλυνθεί. Ένα από αυτά και το γεγονός ότι καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχουν ενημερωθεί για το ύψος του κατώτατου μισθού, αφού μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει κάνει οποιαδήποτε αναφορά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στον REPORTER, σε καμία διαβούλευση δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο ποσό προσανατολίζεται η Κυβέρνηση, όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ ούτε επί εποχής Ζέτας Αιμιλιανίδου έχει γίνει γνωστό ποιο ήταν το ποσό. Αυτό που είχε η εκλιπούσα υπουργός ανακοινώσει τότε ήταν ότι δεν θα ήταν κατώτερο του ποσού που επικρατεί σήμερα.

Εξάλλου, ένα άλλο σημείο που δεν έχει συμφωνηθεί είναι αυτό του ωραρίου, με τους μεν να θεωρούν ότι είναι άμεσα συνυφασμένο με τον κατώτατο μισθό και τους δε να κάνουν λόγο για εντελώς ξεχωριστό θέμα. Από πλευράς τους, οι συντεχνίες των εργαζομένων να αναφέρουν πως θα πρέπει να συσχετιστούν τα δύο αυτά κεφάλαια, καθώς αφού οριστεί το ύψος του κατώτατου, θα πρέπει να αποφασιστεί και πόσες ώρες αφορά το συγκεκριμένο ποσό και τι οφέλη θα έχει κάποιος που ενδεχομένως να υπερβεί το συγκεκριμένο ωράριο. Από την άλλη πλευρά, οι εργοδότες και τα επιμελητήρια διαφωνούν με τη συγκεκριμένη σύνδεση, καθώς θεωρούν ότι το ωράριο αφορά άλλες νομοθεσίες ή διαδικασίες.

Ένα άλλο γκρίζο σημείο, που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει μέσα από τις διαβουλεύσεις του υπουργού Εργασίας με τους διάφορους φορείς είναι το θέμα των εξαιρέσεων. Ένα θέμα που έχει προβληματίσει και τους μεν και τους δε, οι οποίοι αναμένουν να δουν το εύρος και ποιους θα επηρεάζει.

Πάντως και οι εργοδότες, αλλά και οι εργαζόμενοι παρουσιάζονται απαισιόδοξοι, όσον αφορά στο ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία, πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Υπουργικού, αφού και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι ο Κυριάκος Κούσιος θα παρουσιαστεί στο Προεδρικό με αρκετές εκκρεμότητες, στις οποίες λύσεις θα δώσει η Κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο δεν αποτελεί την κατάλληλη λύση για τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι θέτουν κάποια καίρια ερωτήματα προς την Κυβέρνηση.

Ένα από αυτά είναι να ξεκαθαριστεί κατά πόσο ή όχι η Κυβέρνηση στοχεύει να νομιμοποιήσει την φτηνή και αρρύθμιστη εργασία. Παράλληλα, ένα άλλο είναι αν στοχεύει να βελτιώσει την κατάσταση και να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση για ποιους θέλει τον κατώτατο μισθό και ποιους θέλει να εξυπηρετήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ
Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας
Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ
Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης
Κοινή εκδήλωση για Εργατική Πρωτομαγιά από ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες
Πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί με πομπό-Τους έφαγαν άλλα ζώα
Στην ΕΠΑ καταγγέλλει την Κυβέρνηση η συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ για κατάχρηση με την ΠΑΣΥΔΥ