Δεν ικανοποιούνται οι ασθενείς από τις εξηγήσεις Χατζηπαντέλα για τα εκατομμύρια

Δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους οργανωμένους ασθενείς οι εξηγήσεις που έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, αναφορικά με το ζήτημα των 123 εκατομμυρίων ευρώ, που καταβάλλονται για υπηρεσίες υγείας εκτός ΓεΣΥ και αποτελεί πεδίο διαμάχης ανάμεσα σε διάφορους θεσμούς και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Μετά τον νέο σάλο που προκλήθηκε, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία διευκρίνισε ότι, σε προτάσεις που υπέβαλε προς το Υπουργείο Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του 2023, συμπεριέλαβε πρόνοιες 18 εκατομμυρίων ευρώ για τους επιδοτούμενους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο, 25 εκατομμύρια για αποστολές ασθενών στο εξωτερικό και 80 εκατομμύρια για φάρμακα που εγκρίνονται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων. Τα ποσά αυτά προέκυψαν ως εκτίμηση, στη βάση των πραγματικών δαπανών των προηγούμενων χρόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι εξηγήσεις Χατζηπαντέλα για τα 18 εκ. για παραπομπές ασθενών σε ιδιωτικό τομέα

Μιλώντας στον REPORTER, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, σημείωσε πως «δεν μας ικανοποιούν οι δηλώσεις αυτές», τονίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν διαδικασίες με διαφάνεια και οι ασθενείς να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των φαρμάκων, ανέφερε πως η ΟΣΑΚ ανησυχεί για την εκτόξευση του ποσού, επαναλαμβάνοντας πως θέση των ασθενών είναι να μπουν όλα τα φάρμακα στον κατάλογο του ΓεΣΥ. Αυτό είναι διαχρονικό αίτημα και μάλιστα η Οργάνωση είχε στείλει και σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας, εδώ και κάποιους μήνες, προτείνοντας συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία παραμένει αναπάντητη.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο, η δαπάνη αυτή δεν αφορά μόνο την έναρξη νέων φαρμακοθεραπειών αλλά και τη συνέχιση ων υφιστάμενων. Η Επιτροπή εξετάζει αιτήματα για ονομαστικά περιστατικά για χορήγηση φαρμάκων που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο που αποζημιώνει ΟΑΥ ή είναι εκτός των όρων και προϋποθέσεων που έθεσε, κατόπιν ιατρικού αιτήματος.

Ο κ. Λαμπριανίδης έκανε λόγο για αφανείς διαδικασίες. «Το συμφέρον του ασθενή γίνεται εργαλείο εκμετάλλευσης από τεχνοκράτες και πολιτικούς. Να θυμίσω ότι ακόμα και για τα φάρμακα έγιναν επώνυμες καταγγελίες από γιατρούς, ότι υπάρχουν ασθενείς που τυγχάνουν διάκρισης επειδή δεν γνωρίζουν ούτε πολιτικούς ούτε άτομα που μπορούν να κάνουν παρέμβαση. Εμείς ζητούμε όλοι οι ασθενείς να έχουν εύκολη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βράζει ο ΟΑΥ για τα 123 εκ. που ζητά το Υπ. Υγείας, περίεργη σιωπή από αρμόδιους

Παραπομπές εις βάρος της δημόσιας υγείας

Ουσιαστικά, αυτές οι διαδικασίες για τα φάρμακα αλλά κυρίως η ανεξήγητη -αφού δεν αφορά έλλειψη παροχής υπηρεσιών και εξειδίκευσης λόγω του μεγέθους της Κύπρου, όπως συμβαίνει με τους ασθενείς που αποστέλλονται στο εξωτερικό- παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα για θεραπείες που προσφέρονται από τον ΟΑΥ, συντηρούν, όπως φαίνεται, το σύστημα των πελατειακών σχέσεων, εις βάρος της δημόσιας υγείας. «Πρέπει εμείς ως πολίτες και ως ασθενείς να μην αποδεχόμαστε τα δικαιώματά μας να τυγχάνουν εκμετάλλευσης, για να εξυπηρετούνται αυτοί οι σκοποί που διαχρονικά έχουν φέρει τη χώρα μας σε αυτή την κατάσταση. Δεν είναι θέμα βοήθειας ή χάρης να εξυπηρετηθεί η ανάγκη του ασθενή, είναι δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση του κράτους να την εξυπηρετήσει χωρίς διακρίσεις», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ.

Εξέφρασε, ταυτόχρονα, ανησυχία, που δεν βλέπουμε το Υπουργείο Υγείας, το οποίο αποφασίζει και στέλνει στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες αξίας τόσων εκατομμυρίων, να εφαρμόζει δράσεις για ενίσχυση των νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ, για να μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτές τις ανάγκες, αφού, όπως ισχυρίζονται, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το ΓεΣΥ.

«Το αίτημά μας είναι να εφαρμοστούν διαδικασίες και να γίνει μια ειδική επιτροπή εντός του ΟΑΥ που να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Να λειτουργεί σωστά, να εξυπηρετεί ασθενείς ισότιμα και χωρίς καθυστέρηση, με στόχο τη δημόσια υγεία. Όμως, παράλληλα, ένα σοβαρό κράτος, εκεί που εντοπίζει κενά στις υπηρεσίες υγείας στη χώρα, πρέπει με προγραμματισμό να σχεδιάζει τη δημιουργία και την προσφορά υπηρεσιών που να εξυπηρετούν τη δημόσια υγεία. Γιατί να αφήνουν παραμελημένο τον ΟΚΥπΥ;», διερωτήθηκε ο Δημήτρης Λαμπριανίδης.

Παρέπεμψε, ταυτόχρονα, σε tweet που έκανε πριν από μερικές ημέρες ο πρώην Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, σχολιάζοντας τις παραπομπές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο, ο οποίος έκανε λόγο για «σκάνδαλο ολκής, το οποίο δεν ερευνά ποτέ κανένας». Ο κ. Παμπορίδης ανέφερε, μάλιστα, πως όποιος τολμήσει να το αγγίξει βρίσκει απέναντι του «τη συμμορία των μετρίων και τους προστάτες της» και κάλεσε να ελεγχθεί ποιοι εισέπραξαν εκατοντάδες εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια από παραπομπές «με επείγουσες διαδικασίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ΓεΣΥ, η Λερναία Ύδρα και ο γόρδιος δεσμός ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη

 

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού