Οι εξηγήσεις Χατζηπαντέλα για τα 18 εκ. για παραπομπές ασθενών σε ιδιωτικό τομέα

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, από τις αναφορές του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, για το κονδύλι των 123 εκατομμυρίων ευρώ, που ζήτησε το Υπουργείο Υγείας, το αρμόδιο Υπουργείο βγήκε μπροστά και έδωσε απαντήσεις για το συγκεκριμένο κονδύλι.

Το Υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωσή του, αναφέρεται στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων, όπου γίνονται οι αιτήσεις για παραχώρηση φαρμάκων σε ασθενείς, τα οποία φάρμακα δεν καλύπτονται από τον ΟΑΥ. Παράλληλα, το Υπουργείο απάντησε και για την παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας πως όλες οι διαδικασίες τυγχάνουν ετήσιου ελέγχου από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βράζει ο ΟΑΥ για τα 123 εκ. που ζητά το Υπ. Υγείας, περίεργη σιωπή από αρμόδιους

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στις διαδικασίες που ακολουθούνται για την παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα και την έγκριση φαρμάκων από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, το Υπουργείο Υγείας για αποκατάσταση της αλήθειας ξεκαθαρίζει τα ακόλουθα:

  • Το Υπουργείο Υγείας σε προτάσεις που υπέβαλε στο Υπουργείο Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του 2023, συμπεριέλαβε πρόνοιες ύψους 18 εκ. για τους επιδοτούμενους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο, 25 εκ. για αποστολές ασθενών στο εξωτερικό και 80 εκ. για φάρμακα που εγκρίνονται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ). Τα ποσά αυτά αποτελούν εκτίμηση στη βάση πραγματικών δαπανών προηγούμενων χρόνων για σκοπούς προϋπολογισμού.
  • Το Υπουργείο Υγείας με πέντε επιστολές στον Πρόεδρο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, επισύναπτε καταλόγους φαρμάκων για τα οποία είχαν υποβληθεί αιτήματα στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων και ζητούσε επανειλημμένα την αξιολόγηση αυτών των φαρμάκων για συμπερίληψη τους στους καταλόγους που αποζημιώνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.
  • Η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ) είναι αρμόδια για την εξέταση αιτημάτων για ονομαστικά περιστατικά για χορήγηση φαρμάκων που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο φαρμάκων που αποζημιώνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ή που περιλαμβάνονται στον συγκεκριμένο κατάλογο και είναι εκτός των όρων και προϋποθέσεων που έθεσε ο ΟΑΥ. Με βάση τη θεσμοθετημένη διαδικασία, ο γιατρός αιτείται τη χορήγηση των πιο πάνω φαρμάκων στην επιτροπή ΕΟΑ, η οποία απαρτίζεται από τέσσερις ιατρούς και τρείς φαρμακοποιούς και το κάθε αίτημα εξετάζεται ενδελεχώς ξεχωριστά.
  • Επισημαίνεται ότι, επί του παρόντος τα νέα καινοτόμα φάρμακα και οι νέες αναθεωρημένες φαρμακοθεραπείες που αφορούν όλο το εύρος των παθήσεων όπως καρκίνος, αιματολογικές, νευρολογικές, πνευμονολογικές, ψυχιατρικές, ρευματολογικές, αντιμικροβιακές, γονιδιακές, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις κ.α παρέχονται στους Κύπριους πολίτες, μόνο μέσω της έγκρισης των αιτημάτων από την ΕΟΑ.
  • Τονίζεται ότι κατά τα έτη 2016-2020 οι εγκρίσεις τις ΕΟΑ αφορούσαν αιτήματα μόνο από ιατρούς των δημόσιων νοσηλευτηρίων, του Ογκολογικού του Τράπεζας Κύπρου και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής για τους δικαιούχους ασθενείς του προηγούμενου συστήματος (πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ περί 600 χιλ. δικαιούχους).
  • Από το 2021 και έπειτα οι εγκρίσεις της ΕΟΑ αφορούν αιτήματα από όλους τους ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ (ΟΚΥπΥ, Ιδιωτικών νοσοκομείων, ιατρείων, Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, Μediteranean Hospital κ.α.) για όλους του δικαιούχους ασθενείς του ΓεΣΥ (περί των 950 χιλ. δικαιούχων).
  • Η δαπάνη της ΕΟΑ δεν αφορά μόνο την έναρξη φαρμακοθεραπειών αλλά και τη συνέχιση τους. Δηλαδή, εάν εγκριθεί από την ΕΟΑ η συνέχιση της θεραπείας ενός ασθενή για τα επόμενα χρόνια, τότε εξακολουθεί να καλύπτεται από κονδύλι της ΕΟΑ. Ως εκ τούτου, όσοι περισσότεροι ασθενείς εγκρίνονται κάθε χρόνο, αυξάνεται και το συγκεκριμένο κονδύλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άδειασμα ιδιωτικών νοσοκομείων σε Χατζηπαντέλα-Ερωτήματα και αδράνεια για έρευνα

Το Υπουργείο Υγείας μετά την εφαρμογή της 2ης φάσης του ΓεΣΥ και σε συνεννόηση με τον ΟΑΥ παραπέμπει ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου, για υπηρεσίες που στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατό να διεκπεραιωθούν στα πλαίσια του ΓεΣΥ. Επι τούτου, υπάρχει σχετική επιστολή του Αν. Γενικού Διευθυντή ΟΑΥ προς το Υπουργείο Υγείας, ζητώντας όπως οι εν λόγω υπηρεσίες διεκπεραιώνονται μέχρι την ένταξη τους στο ΓεΣΥ.

  • Όλες ανεξαίρετα οι αποστολές γίνονται βάση θεσμοθετημένων διαδικασιών και θετικής γνωμοδότησης των Επιτροπών Ειδικών Ιατρών σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Αρωγής, που ακολουθούνται από το Υπουργείο Υγείας.
  • Όλες οι παραπομπές διεκπεραιώνονται από το Υπουργείο Υγείας είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και αφορούν κατηγορίες υπηρεσιών υγείας, οι οποίες δεν κατέστη δυνατό να ενταχθούν μέχρι σήμερα στο ΓεΣΥ. Οι παραπομπές στο εξωτερικό, αφορούν πολύπλοκα και δύσκολα περιστατικά τα οποία χρήζουν πολυθεματικής ομάδας ή και εξειδικευμένης εμπειρίας και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές στον ΟΑΥ με απαιτήσεις Υπ. Υγείας-Ζητά 123 εκ. για υπηρεσίες εκτός ΓεΣΥ

Τονίζεται στην ανακοίνωση ότι όλες οι διαδικασίες τυγχάνουν ετήσιου ελέγχου από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

«Γνώμονας του Υπουργείου Υγείας είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Θέματα υγείας και ανθρώπινης ζωής δεν προσφέρονται για επιπόλαιες κρίσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ΓεΣΥ, η Λερναία Ύδρα και ο γόρδιος δεσμός ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη

Λύσεις για τα προβλήματα ΓεΣΥ με διάλογο όχι μέσω του Τύπου

Ο υπουργός Υγείας, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, αναφέρθηκε και στα όσα προέκυψαν το τελευταίο διάστημα και αφορούν το ΓεΣΥ και τον ΟΑΥ και τοποθετήθηκε επί του θέματος που αφορά παραπομπές ασθενών εκτός ΓεΣΥ, ονομαστικά φάρμακα και αποστολές ασθενών στο εξωτερικό.

«Θα εκδοθεί μια ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας έως το τέλος της ημέρας», είπε, σημειώνοντας ότι για τα «πάντα τηρούνται διαδικασίες».

Όπως είπε ο κ. Χατζηπαντέλα, αυτές οι διαδικασίες έχουν ελεγχθεί και από τον Εσωτερικό Ελεγκτή του Κράτους και από τον Γενικό Ελεγκτή αρκετές φορές χωρίς να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. «Στόχος μας είναι να εξυπηρετούμε τους ασθενείς και να βρίσκουμε λύσεις εκεί που πιθανόν να μην δίδονται λύσεις από το σύστημα τη συγκεκριμένη στιγμή», σημείωσε.

Είπε, επίσης, πως «τα προβλήματα που υπάρχουν στο Σύστημα Υγείας πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και όχι με δημοσιεύματα στον Τύπο». Όπως, πρόσθεσε, «λύσαμε αρκετά προβλήματα και εντάχθηκαν και νέα νοσηλευτήρια στο σύστημα υγείας, νέες μονάδες το τελευταίο καιρό, αυτά ενταχθήκαν βάσει των γνωματεύσεων του Γενικού Ελεγκτή και αυτά έγιναν με τον διάλογο και τη σωστή κατανόηση». Με τον διάλογο, πρόσθεσε, θα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν.

Επανέλαβε, τέλος, πως θα εκδοθεί ανακοίνωση ως το τέλος της ημέρας που θα εξηγεί σε όλο τον κόσμο τις διαδικασίες που τηρούνται από το Υπουργείο Υγείας, «ώστε να γνωρίζει και ο κόσμος ποιες είναι οι διαδικασίες για τα θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις δύο τελευταίες ημέρες».

Δειτε Επισης

Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Μικροεπεισόδια ανάμεσα σε Σύρους και Ε/κ στο κέντρο της Πάφου-Ζημιές στη δομή ανηλίκων
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας