Βράζει ο ΟΑΥ για τα 123 εκ. που ζητά το Υπ. Υγείας, περίεργη σιωπή από αρμόδιους

Τον Ασκό του Αιόλου έχει ανοίξει το Υπουργείο Υγείας, με την επιστολή που έστειλε στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ζητώντας ένα κονδύλι ύψους 123 εκατομμυρίων ευρώ, για να υποστηρίξει υπηρεσίες που είναι εκτός ΓεΣΥ, με τα πυρά που δέχεται τις τελευταίες ώρες να είναι απανωτά. Την ίδια ώρα, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα ως προς τον τρόπο ελέγχου των δαπανών του ΓεΣΥ, αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθούνται, όσον αφορά τα κονδύλια του Συστήματος, αλλά και τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Το Υπουργείο Υγείας, τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων, όχι για τους πιο σωστούς λόγους, αφού το ζήτημα που προκύπτει με το θέμα του κονδυλίου έχει ανοίξει νέο μέτωπο. Από τη μία ο ΟΑΥ και το ΔΣ του που βράζει, αφού θεωρεί ότι πρέπει να ανακοινωθεί δημόσια ή τουλάχιστον να λάβουν ενημέρωση από τους αρμόδιους, για τους τρόπους χειρισμού των συγκεκριμένων ποσών και από την άλλη τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που τάχθηκαν εναντίον του και το άδειασαν, καθώς αρνήθηκαν ότι τους ζητήθηκε βοήθεια για ανταπόκριση σε έκτακτο περιστατικό και δεν απάντησαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άδειασμα ιδιωτικών νοσοκομείων σε Χατζηπαντέλα-Ερωτήματα και αδράνεια για έρευνα

Αυτό, πάντως, που προκαλεί εντύπωση είναι το ύψος του ποσού που ζητά το Υπουργείο Υγείας, αφού είναι αρκετά υψηλό κονδύλι. Παρά το γεγονός ότι ξεκαθαρίζεται ότι 20 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, άλλα 20 εκατομμύρια θα διατεθούν για πληρωμή σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τα υπόλοιπα 80 εκατομμύρια θα διατεθούν για φάρμακα που δεν καλύπτονται, μέσω ΓεΣΥ, είναι απορίας άξιο πώς έχει καταλήξει στο συγκεκριμένο κονδύλι το Υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα, υπάρχει επίσης κενό και στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, για να καταλήξουν να ζητούν ένα τόσο αυξημένο ποσό, την στιγμή μάλιστα που θα έπρεπε το κονδύλι να μειώνεται δεδομένου ότι αρκετά φάρμακα και υπηρεσίες θα έπρεπε να έχουν ήδη ενταχθεί στο ΓεΣΥ και να είναι προσβάσιμα για όλους τους ασθενείς και όχι μόνο για κάποιους επίλεκτους. Όπως επίσης και η περίθαλψη των ασθενών, με τις φωνές που ζητούν διαφάνεια στα κριτήρια που επιλέγονται οι ασθενείς, που λαμβάνουν υπηρεσίες εκτός ΓεΣΥ να πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές στον ΟΑΥ με απαιτήσεις Υπ. Υγείας-Ζητά 123 εκ. για υπηρεσίες εκτός ΓεΣΥ

Αναβρασμός στον ΟΑΥ

Η συγκεκριμένη κίνηση του Υπουργείου Υγείας, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών, από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που στην ουσία διέψευσαν τα όσα ανέφερε το Υπουργείο, στην προσπάθειά του να σώσει όσα μπορεί, έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Αυτό που έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στο Οργανισμό είναι το γεγονός ότι ενδεχομένως το Υπουργείο Υγείας να δημιουργεί δαπάνες στο όνομα του ΟΑΥ και στη συνέχεια να απαιτεί από τον Οργανισμό να τις καλύψει. Κάτι που είναι παράτυπο, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στον REPORTER. Την ίδια ώρα, ο ΟΑΥ αναμένει να δει κατά πόσο θα υπάρξει πρόθεση από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε ελέγχους.

Πάντως, τις τελευταίες 72 ώρες, όποτε και εγέρθηκε το ζήτημα, από πλευράς Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ τηρήθηκε μία περίεργη σιωπή, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών, σε τοποθέτησή του, αντί να κατευνάσει τα πνεύματα έριξε κι άλλο λάδι στην φωτιά. Την ίδια ώρα, η Ελεγκτική Υπηρεσία, αν και δεν προέβη σε κάποια δημόσια τοποθέτηση, διαμηνύει ότι από πλευράς της γίνεται συστηματικός έλεγχος, τόσο για τον ΟΑΥ, όσο και για τον ΟΚΥπΥ, ενώ παραπέμπει στην έκθεση που είχε ετοιμάσει για το Υπουργείο Υγείας, για το 2022, στην οποία γινόταν λόγος για δαπάνες που δεν έχει καλύψει ο ΟΑΥ προς το Υπουργείο και είναι απαράδεκτο να μην τις καλύπτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά ξανά σε Αντωνίου η Ελεγκτική Υπηρεσία-«Η ΕΥ διεξήγαγε έλεγχο νομιμότητας»

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι υπάρχει αναφορά από τον πρόεδρο του ΔΣ του ΟΑΥ και όχι κάποιον τυχάρπαστο, ότι το Υπουργείο ζητά ένα τεράστιο κονδύλι, για να καλύψει άλλες ανάγκες και όχι αυτές που απαιτούνται, θα έπρεπε να είχε χτυπήσει καμπανάκι στους αρμόδιους και να μην κρύβονται πίσω από τις λέξεις και το δάχτυλό τους.

Ποιος είναι αρμόδιος για τους ελέγχους των δαπανών του Υπουργείου Υγείας; Ποιες διαδικασίες έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα και απαιτείται το συγκεκριμένο ποσό; Γιατί αυξήθηκε τόσο πολύ το ποσό που απαιτείται για τα φάρμακα, αφού την αντίστοιχη περσινή περίοδο το Υπουργείο ζητούσε το μισό; Ποιος θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το μοίρασμα των λεφτών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια; Στη βάση ποιας νομοθεσίας ζητείται το συγκεκριμένο ποσό;

Όλα αυτά τα ερωτήματα, που πλανώνται τις τελευταίες ώρες στην ατμόσφαιρα, θα έπρεπε να θορυβήσουν το Υπουργείο Υγείας. Αντ’ αυτού, βλέπουμε μία παθητική στάση, αφού μετά την αρχική τοποθέτηση του Συμβούλου του υπουργού Υγείας, δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Ούτε όσον αφορά στη διάψευσή του από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ούτε για τα πυρά που συνεχίζει να δέχεται. Πιο ηχηρή, ωστόσο, είναι η απουσία του υπουργού, ο οποίος δεν βγήκε ακόμη μπροστά να υπεραμυνθεί των αποφάσεών του…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ΓεΣΥ, η Λερναία Ύδρα και ο γόρδιος δεσμός ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη

Δειτε Επισης

Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Αποκαλυπτήρια προτομής Επίτιμου Προέδρου Επιτροπής Πολυτέκνων Πάφου Λ. Τσέλεπου
Τη σημασία πολιτιστικής κληρονομιάς εξήρε η Κασσιανίδου στα εγκαίνια έργου Πύλης Πάφου
Η θέση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τις πλατφόρμες πορνογραφικού υλικού-«Σε εξέλιξη θέσπιση νόμου»
Αυξήθηκαν και στα κατεχόμενα οι «παράνομοι μετανάστες»
Μ. Ευαγγέλου: Πολλαπλά οφέλη από την προσχολική εκπαίδευση
Σωρεία αδυναμιών και παραλήψεων εντόπισε για το Υπουργείο Γεωργίας η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας ο ΠτΔ-Έρχεται σειρά νομοθετημάτων
Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα η διάδοχος της Αναστασίας Παπαδοπούλου στη «Φωνή»